Het hele jaar in de moestuin: dit kun je elke maand doen

Helga Kluiter
|
03/01/2023
Afbeelding voor Het hele jaar in de moestuin: dit kun je elke maand doen

Plan nu je hele jaar in de moestuin en eet jaarrond de lekkerste en kakelverse groenten, fruit en kruiden uit je eigen tuin.

Een jaar in de moestuin

Een van de leukste dingen aan moestuinieren is dat elk jaar weer nieuwe mogelijkheden biedt. Je kunt steeds weer opnieuw beginnen en bedenken welke groenten je eens gaat proberen – en welke soorten je absoluut nog eens wilt kweken. Bereid je jaar in de moestuin voor met de volgende gids en jouw moestuinjaar kan alvast niet meer stuk!

De moestuin in januari

Januari is een goede maand om je zaden te bestellen voor het komende moestuinjaar. En als je vingers écht jeuken om aan de slag te gaan, begin dan met het zaaien van gewassen die een lang groeiseizoen nodig hebben, zoals pepers. Gebruik daarvoor een kas of verwarmde kweekbak. Verder kun je buiten nog knoflook poten en tuinbonen zaaien.

Zaaien in januari

Kiemgroenten, pepers, aubergines, paprika’s, tomaten, tuinbonen (binnen voorzaaien) en knoflook (buiten)

Ook doen in januari

Appel- en perenbomen snoeien, je oude zaden sorteren en de kiemkracht controleren van zaden die over de datum zijn, je gewasrotatie plannen, wortelgoed van fruitbomen en -struiken planten, pootaardappelen bestellen

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De moestuin in februari

Aubergines vroeg zaaien

Gewassen die je vroeg zaait, hebben vaak extra warmte nodig om te ontkiemen. Daarnaast hebben de jonge zaailingen zoveel mogelijk licht nodig om te voorkomen dat ze lang en slungelig worden. Een verwarmde kweekbak, eventueel met groeilampen, is de investering meer dan waard!

Groenten zaaien in februari

Spinazie, erwten, tuinbonen, pepers, tomaten, komkommers en aubergines (onder glas)

Ook doen in februari

De moestuingrond voorbereiden, kweekklokken plaatsen, de laatste boerenkool oogsten, rabarber planten, appel- en perenbomen snoeien, aardappelen voorkiemen

De moestuin in maart

Een jaar inde moestuin: zaaien

Zodra de dagen lengen en de grond warmer wordt, is het voor de moestuin een drukte van belang. Je wil de grond voorbereiden, zaden zaaien (en verspenen en verpotten) en de eerste gewassen uitplanten. Begin op tijd, want dan heb je straks een voorsprong. 

Groenten zaaien in maart

Aubergines, pepers en tomaten (onder glas) tuinbonen, erwten, bieten, snijbiet, radijs, boerenkool, lenteuitjes, vroege aardappelen (buiten), sjalotten, plantuien en pluksla (beschermen onder vliesdoek).

Ook doen in maart

Onkruid verwijderen, de grond opwarmen, bemesten, aardbeien en fruitbomen planten, gewassen beschermen tegen vogels en slakken

De moestuin in april

Een jaar inde moestuin: radijs kweken

April doet wat-ie wil en ook al stijgen de dagtemperaturen, er is nog steeds kans op nachtvorst. Veel gewassen kunnen toch al buiten worden gezaaid, maar pas op met het uitplanten van koudegevoelige planten. Heb je wel al gevoelige plantjes buiten staan? Bescherm ze bij vorst dan met vliesdoek.

Groenten zaaien in april

Aubergines, pepers, tomaten, courgettes, pompoen, komkommer, prei (onder glas), bieten, wortelen, knolselderij, erwten, radijs, sla, spinazie, snijbiet, tuinbonen, lenteuitjes (buiten, middelvroege aardappelen poten (tot half april), halflate aardappelen (hele maand april), plantuien, sjalotten en aardperen poten, voorjaarsknoflook planten

Ook doen in april

Zaailingen uitdunnen, controleren op plagen (zoals bladluis), onkruid blijven wieden, je eerste radijsjes oogsten

De moestuin in mei

asperges oogsten

Nu de kans op nachtvorst vanaf IJsheiligen zo goed als verkeken is, kun je alle gewassen rechtstreeks buiten zaaien. Maar voordat je je binnen opgekweekte planten buiten uitplant, moet je ze afharden om te voorkomen dat ze van schrik een groeistop doormaken.

Groenten zaaien in mei

Bieten, spinazie, sla, erwten, radijs, wortelen, lenteuitjes (buiten), komkommers, pronkbonen, courgettes, pompoenen (voor IJsheiligen binnen, daarna buiten)

Ook doen in mei

Aardappelen aanaarden, planten beschermen tegen de weersomstandigheden, plantensteunen plaatsen, onkruid en zwarte bonenluis in toom houden, asperges oogsten

De moestuin in juni

courgette water geven

Blijf snelgroeiende groenten zaaien, zoals bieten, radijs en sla. Zaai elke week een klein beetje en je kunt over enkele weken elke week verse groenten oogsten. Ook kun je wortelen zaaien, maar bescherm de planten wel tegen wortelvlieg met netten. Zaai verder pronkbonen, snijbonen, en courgettes rechtstreeks in de vollegrond voor een latere oogst.

Groenten zaaien in juni

Sla en radijs (elke week een beetje), bieten, erwten, diverse soorten bonen, lenteuitjes, courgettes, wortelen, aspergebroccoli, de laatste pompoenen, knolvenkel, paksoi (na 21 juni)

Ook doen in juni

Je aardbeienoogst beschermen tegen vogels, onkruid wieden, water geven bij droogte, tomaten bemesten vanaf de bloei, kruisbessen, radijs, bieten en saladegroenten oogsten

De moestuin in juli

knoflook oogsten

Nu de zomer op zijn hoogtepunt is, kun je gaan nadenken over … de winter! Begin met het zaaien van je wintergroenten om ook later in het jaar uit je moestuin te kunnen oogsten. Ook kun je nu wortelen zaaien om wortelvlieg te vermijden, en nog meer gewassen blijven zaaien om de oogst te spreiden (zoals radijs, bieten, sla en bonen). Wil je aardappelen oogsten met Kerst? Plant die dan nu.

Groenten zaaien in juli

Pronk- en sperziebonen, snijbiet (voor oogst volgend voorjaar), boerenkool, winterkool, spinazie, lenteuitjes, wortelen, aardappelen voor Kerst, radijs, bieten, sla, rapen

Ook doen in juli

Let bij warm en vochtig weer op tekenen van schimmels, dief je tomaten regelmatig, geef water bij warm en droog weer, oogst kersen, bonen, courgettes, blauwe bessen, sjalotten, knoflook en meer.

De moestuin in augustus

tomaten rijpen hittegolf

Je kunt in augustus nog van alles zaaien om te oogsten in het najaar en daarna. Augustus is bovendien de belangrijkste maand voor het zaaien van wintergroenten. Ook kun je deze maand volop oogsten. Heb je teveel om op te eten, bewaar het dan voor later!

Groenten zaaien in augustus

Sla (houd het uit de felle zomerzon), rucola, lenteuitjes, radijs, veldsla en andere saladegroenten zoals rucola, Japanse mosterdsla (mizuna), mibuna (iets pittiger dan mizuna, sareptamosterd (kaisoi) of Indische bruine mosterd). Verder: spinazie, snijbiet, knolraap, lentekolen, koolrabi (begin augustus zaaien voor oogst in oktober)

Ook doen in augustus

Groenbemesters zaaien, pruimenbomen snoeien, neusrot voorkomen bij tomaten, aubergines, paprika’s en pepers, heel veel oogsten en het overschot bewaren

De moestuin in september

hommel op phacelia

September is een tijd van overvloed in de moestuin – heel veel gewassen die de hele zomer de tijd hebben gehad om te groeien zijn nu oogstklaar. Maar ook kun je nu al de eerste voorbereidingen treffen voor het volgende moestuinjaar 

Groenten zaaien in september

Spinazie, diverse bladgroenten voor de winter, radijs, tuinbonen, wintererwten, 

Ook doen in september

Bramen snoeien, groenbemesters (bijvoorbeeld Phacelia, foto) zaaien, rijpe vruchten meteen plukken om schade door wespen te voorkomen, oogsten en oogst bewaren, pootgoed van knoflook en plantuien bestellen

De moestuin in oktober

Een jaar inde moestuin: : knoflook planten

Je kunt winterharde erwten (bescherm tegen muizen) en knoflook buiten zaaien. Je kunt ook nog steeds diverse soorten bladgroenten voor de winter zaaien, zoals veldsla, mosterd en Japanse mosterdsla. Verder is dit hét moment om de grond klaar te maken voor het volgende seizoen.

Groenten zaaien in oktober

Winterbladgroenten, winterharde erwten, knoflook, plantuien, tuinbonen.

Ook doen in oktober

De grond verbeteren met groenbemesters of mulch. Oogsten: pompoenen, wortelen, appels, bieten, fruitbomen met kale wortels bestellen

De moestuin in november

weeuwenteelt groene kool

Het wordt in de moestuin in november steeds rustiger, maar ook nu kun je nog groenten zaaien en planten. Zo kun je sommige groentesoorten kweken als weeuwenteelt, zodat je in het voorjaar eerder kunt oogsten. En als je een lichte vensterbank hebt, kun je daarop sommige bladgroenten, zoals spinazie en mosterd, hierop kweken en de hele winter oogsten.

Groenten zaaien in november

Knoflook, uien, sjalotten (pootgoed), tuinbonen

Ook doen in november

Winterstekken nemen van fruitstruiken, koolplanten met netten beschermen tegen vogels, spruitjes voldoende steunen, bessenstruiken en herfstframbozen snoeien, fruitbomen en fruitstruiken planten.

De moestuin in december

Een jaar inde moestuin: pastinaak oogsten

In december valt er eigenlijk niets te zaaien, al wordt knoflook volgens sommige tradities op de kortste dag van het jaar gepoot. Geniet deze maand van de feestdagen en gebruik de rustigere momenten om een planning te maken voor het komende moestuinjaar.

Groenten zaaien in december

Knoflook, kiemgroenten

Ook doen in december

Aardappelen die je in juli hebt gepoot voor de Kerst oogsten, evenals pastinaak (foto), prei en winterkool, appel- en perenbomen snoeien, gewassen beschermen met netten, wortelgoed planten, tuingereedschap onderhouden

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu