Dit is dé manier om te zaaien in de volle grond

Helga Kluiter
|
30/04/2021
Zaaien in de volle grond

Wanneer het warmer wordt en de zon aan kracht wint, kun je steeds meer groenten rechtstreeks buiten zaaien in de volle grond. En dat is fijn wanneer je vensterbanken en koude bakken inmiddels uitpuilen van de jonge plantjes! De volgende methode werkt perfect.

Lees verder na de advertentie

Zaaien in de volle grond: zo pak je dat aan

Zaai ter plaatse om te beginnen eenvoudig te kweken saladegroenten, zoals radijs, lenteuitjes en sla, want deze groenten ontkiemen ook makkelijk wanneer de nachttemperaturen nog vrij laag zijn. Probeer deze techniek ook met bloeiende vaste planten en eenjarige en tweejarige bloemen om je borders en perken snel te vullen.

Dit heb je nodig om te zaaien in de volle grond

  • Zaden van je favoriete planten
  • Troffel of bamboestok
  • Een houten plank of een zaailijn (een stuk touw gespannen tussen twee stokjes)
  • Een gieter met fijne broes

Stap 1: bereid de grond goed voor

Bereid de grond voor het zaaien goed voor.

Zaai altijd in grond die je eerst onkruidvrij hebt gemaakt, omgespit en geharkt tot de grond een fijne kruimelstructuur heeft.

Stap 2: maak een geultje om in te zaaien

Lees verder na de advertentie

Zaaien in de volle grond: maak een zaaigeultje

Maak een ondiep geultje in de voorbereide grond met het uiteinde van een troffel of bamboestok. Gebruik daarbij een houten plank of zaailijn om het geultje recht te krijgen. Houd deze vuistregel aan: hoe kleiner het zaad, hoe minder diep de geul moet zijn.

Stap 3: zaaien in de volle grond

Zaaien in de volle grond

Zaai de zaden in de geul met de tussenafstanden die op het zakje staan vermeld. Zijn de zaadjes heel fijn, meng ze dan met wat droog wit zand om dunner te kunnen zaaien. Komen er straks toch te veel plantjes op, dan kun je de zaailingen nog uitdunnen (het teveel verwijderen).

Stap 4: dek de zaden toe

Dek de zaden weer toe

Duw de grond naast beide kanten van het geultje terug over het zaad en maak eventueel grote stukken grond alsnog kleiner. Duw de grond lichtjes aan.

Stap 5: geef de zaden genoeg water

Houd de zaden vochtig tijdens het ontkiemen.

Geef met een gieter met fijne broes water over de geul om de grond in te laten klinken. Houd de grond vochtig tijdens het ontkiemen van het zaad en verwijder tussendoor onkruid als dat toch nog de kop opsteekt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu