Radijs kweken: wanneer en hoe doe je dat

Helga Kluiter
|
25/02/2021
radijs kweken

Een van de eerste groenten die je in het voorjaar kunt zaaien is radijs. Slechts een maand na het zaaien doe je je eerste zelf gekweekte, knapperige radijs in je salades. Radijs kweken is bovendien zo eenvoudig dat het erg leuk is om samen met kinderen te doen.

Zo werkt radijs kweken

Radijs zaaien is erg eenvoudig. Zaai de zaden vanaf eind februari bij mild weer rechtstreeks in een zaaibed, in potten of kweekzakken op een diepte van ongeveer 1 cm. Houd tussen de zaden een afstand van ongeveer 3 cm aan. Als je regelmatig wilt blijven oogsten, zaai dan tot de zomer elke paar weken een nieuwe voorraad radijs.

Biologische tip: Kweek radijs tussen rijen andere, langzamer groeiende gewassen. Je radijs helpt dan mee bij het onderdrukken van ongewenst onkruid.

Wekelijks kweektips in je mail

Iedere week dit soort kweektips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Je radijsplantjes verzorgen

radijs kweken: uitdunnen

Lees verder na de advertentie

Radijzen geven de voorkeur aan voldoende opgewarmde grond. Bovendien hebben ze genoeg vocht nodig voor een gezonde groei, dus geef regelmatig water. Wanneer de zaailingen opkomen, dun je ze uit als ze te dicht op elkaar groeien. Zo geef je de knollen genoeg ruimte om te groeien. Geef regelmatig water wanneer het droog is.

Alles aan de radijs is eetbaar

alles aan de radijs is eetbaar

Zowel de knollen als het loof van de radijs is eetbaar. Bij het uitdunnen van de zaailingen kun je zelfs de jonge blaadjes als kiemgroenten aan salades toevoegen. Als je ze kweekt voor de knapperige knolletjes, moet je een maand tot zes weken wachten om te kunnen oogsten. Laat je ze lang in de grond zitten, dan worden ze snel houtachtig.

Radijs bewaren

Eet radijsjes jong en zo vers mogelijk. Eet je je oogst niet meteen, haal dan het loof eraf en bewaar de radijsjes in een bakje water in de koelkast. Dan blijven ze ongeveer een week goed. Je kunt ze natuurlijk ook met azijn en suiker inmaken. Dan kun je nog maandenlang bewaren.

Troubleshooting radijs kweken

Jonge radijsblaadjes zijn een magneet voor slakken. Zorg er dus voor dat je de zaailingen beschermt tegen deze vraatzuchtige diertjes. Ook aardvlooien tasten de bladeren aan – je herkent de schade aan de gaten in de bladeren.

Meer lezen over je moestuin:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu