Gardeners World 05/2025
Cover van

Radijs kweken: wanneer en hoe doe je dat

radijs kweken

Een van de eerste groenten die je in het voorjaar kunt zaaien is radijs. Slechts een maand na het zaaien doe je je eerste zelf gekweekte, knapperige radijs in je salades. Radijs kweken is bovendien zo eenvoudig dat het erg leuk is om samen met kinderen te doen.

Lees verder onder de advertentie

Zo werkt radijs kweken

Radijs zaaien is erg eenvoudig. Zaai de zaden vanaf eind februari bij mild weer rechtstreeks in een zaaibed, in potten of kweekzakken op een diepte van ongeveer 1 cm. Houd tussen de zaden een afstand van ongeveer 3 cm aan. Als je regelmatig wilt blijven oogsten, zaai dan tot de zomer elke paar weken een nieuwe voorraad radijs.

Biologische tip: Kweek radijs tussen rijen andere, langzamer groeiende gewassen. Je radijs helpt dan mee bij het onderdrukken van ongewenst onkruid.

Voorverkoop speciale uitgave ‘Van tuin naar tafel’

De beste kweektips en meer dan 50 recepten! € 12.99
Voorverkoop speciale uitgave 'Van tuin naar tafel'

Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

  • Onze beste tips voor jaarrond koken uit eigen tuin
  • Van terras tot volkstuin: moestuinieren kan overal!
  • Met recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs
Bestel nu tijdelijk zonder verzendkosten
Voorverkoop speciale uitgave 'Van tuin naar tafel'

Je radijsplantjes verzorgen

radijs kweken: uitdunnen

Radijzen geven de voorkeur aan voldoende opgewarmde grond. Bovendien hebben ze genoeg vocht nodig voor een gezonde groei, dus geef regelmatig water. Wanneer de zaailingen opkomen, dun je ze uit als ze te dicht op elkaar groeien. Zo geef je de knollen genoeg ruimte om te groeien. Geef regelmatig water wanneer het droog is.

Alles aan de radijs is eetbaar

alles aan de radijs is eetbaar

Zowel de knollen als het loof van de radijs is eetbaar. Bij het uitdunnen van de zaailingen kun je zelfs de jonge blaadjes als kiemgroenten aan salades toevoegen. Als je ze kweekt voor de knapperige knolletjes, moet je een maand tot zes weken wachten om te kunnen oogsten. Laat je ze lang in de grond zitten, dan worden ze snel houtachtig.

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

Radijs bewaren

Eet radijsjes jong en zo vers mogelijk. Eet je je oogst niet meteen, haal dan het loof eraf en bewaar de radijsjes in een bakje water in de koelkast. Dan blijven ze ongeveer een week goed. Je kunt ze natuurlijk ook met azijn en suiker inmaken. Dan kun je nog maandenlang bewaren.

Wekelijks kweektips in je mail

Iedere week dit soort kweektips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Troubleshooting radijs kweken

Jonge radijsblaadjes zijn een magneet voor slakken. Zorg er dus voor dat je de zaailingen beschermt tegen deze vraatzuchtige diertjes. Ook aardvlooien tasten de bladeren aan – je herkent de schade aan de gaten in de bladeren.

Meer lezen over je moestuin:

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.