Wil jij egels een handje helpen? In de tuin kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. Lees nu 10 tips waarmee egels zich thuis gaan voelen in je tuin. En bekijk meteen onze hernieuwde special Tuinieren voor de natuur, met nog veel meer tips voor een levende, biodiverse tuin.
Lees verder onder de advertentie
Waarom is het goed om egels in je tuin te hebben?
Een egel in je tuin gevaarlijk? Helemaal niet. Een egel heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ze eten slakken, rupsen, maden en andere insecten en zijn hartstikke nuttig voor het natuurlijke evenwicht van je tuin. Door intensieve landbouw verdwijnt steeds meer van het natuurlijke leefgebied van egels en auto’s maken veel slachtoffers onder egels. Door het gebruik van gif vinden ze ook nog eens steeds minder rupsen, kevers en slakken om te eten. Vind je toch een egel in je tuin, dan is dat een goed teken. Jouw tuin is blijkbaar biodivers!
Wat moet je doen als je een egel in je tuin hebt?
Het antwoord is simpel: weinig tot niets. Omdat de egel een beschermde diersoort is, is het belangrijk om hem ongestoord zijn gang te laten gaan. Ga de egel niet voeren. Laat hem lekker rondscharrelen of slapen en zorg dat je de verblijfplaats van de egel niet beschadigt of verstoort.
Een egel als huisdier, kan dat?
Egels zijn geen huisdieren. Laat ze dus lekker in de buitenlucht leven. Je kunt het dier hooguit even thuis opvangen als je denkt dat hij in nood is. Plaats de egel dan met een handdoek of tuinhandschoenen in een doos of mand. Zet er voor de zekerheid wat water en kattenvoer bij en houd zijn plekje voldoende warm. Vervolgens kun je de opvang of dierenambulance bellen.
Hoelang blijven egels in de tuin?
In een tuin met wilde, rommelige plekjes en lage struiken, kan een egel best een tijdje goed toeven. Vanaf eind oktober wordt het kouder en zoeken egels een plek uit om rustig te overwinteren tot april. In het voorjaar hebben ze enkele weken een veilige plek nodig voor hun jongen.
Zo krijg je egels in de tuin: 10 tips
Met deze tien eenvoudige aanpassingen maak je van je tuin een thuis voor egels.
1. Geef egels toegang tot je tuin
De egel moet natuurlijk wel je tuin in kunnen komen. Maak dus een opening van 12 x 12 cm in een poort of graaf een tunnel onder een schutting. Heb je een grote tuin, maak dan meerdere toegangswegen.
2. Gebruik geen slakkenkorrels
Slakkenkorrels, ook ecokorrels, zijn vergif. Honden, katten en ook egels kunnen er dood aan gaan. Bovendien eten egels slakken en krijgen ze zo het gif binnen. Er zijn ook natuurlijke manieren om van slakken af te komen. Meer egels naar je tuin lokken bijvoorbeeld!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
3. Plant een heg
Een heg als tuinafscheiding is ideaal voor de egel. Hij kom zo niet alleen makkelijk je tuin in, maar in de gevallen bladeren eronder kan hij ook voedsel vinden, zijn winterslaap houden en zijn jongen grootbrengen. Planten als meidoorn en hazelaar trekken motten aan waardoor er meer rupsen in je tuin komen: lekker eten voor de egel.
4. Pas op met gras maaien
Dierenopvangen zitten vol met egels met ernstige verwondingen veroorzaakt door grastrimmers en robotgrasmaaiers. Een egel per ongeluk verwonden of zelfs doden is makkelijk te voorkomen: kijk voor je begint goed of er een egel in het lange gras ligt. Vind je er eentje, zet hem dan gewoon (met handschoenen aan!) op een veilige plek. En laat robotmaaiers niet ’s nachts maaien!
Maak een veilige plek in je tuin voor dieren
Wil je een natuurvriendelijke tuin creëren voor egels en andere dieren? In onze speciale uitgave Tuinieren voor de natuur geven we je heel veel tips voor een levende tuin. Ga aan de slag met tuinplanten en leuke doe-projecten om de natuur en biodiversiteit te helpen.
Let op: dit is een herdruk van een eerder gepubliceerde speciale uitgave. Bestel Tuinieren voor de natuur in onze webshop. De uitgave valt rond 17 september op de deurmat.
5. Zorg voor een veilige vijver
Een diepe vijver met steile randen is een regelrechte val voor egels. Ze kunnen zwemmen, maar raken snel uitgeput als ze niet op de kant kunnen klimmen. Zorg dus dat egels makkelijk je vijver in en uit kunnen. Stapel bijvoorbeeld stenen aan een kant van de vijver.
6. Zorg voor meer rupsen
Inheemse struiken zoals kamperfoelie (Lonicera), hondsroos (Rosa canina), meidoorn (Crataegus) en sleedoorn (Prunus spinosa) trekken veel verschillende motten aan. Uit de eitjes die de motten op de blaadjes leggen komen rupsen die naar de grond kruipen om zich te verpoppen. Daar vormen ze een voedzaam maaltje voor de egels
Tip!
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
7. Plaats een egelhuis
Egels hebben een veilige, droge plek nodig om te overwinteren en hun jongen groot te brengen. Maak er zelf eentje of koop hem kant-en-klaar. Zet het huis op een beschutte plek neer, bijvoorbeeld onder een heg.
8. Bewaar bladeren en takken
Een berg bladeren, takken of houtblokken in een rustig hoekje van de tuin vormt voor egels een warme, droge en beschermde plek om te overwinteren en te nestelen. En net als de egels zoeken ook insecten, duizendpoten en slakken hun toevlucht op deze plekken. Het voedsel komt dus letterlijk naar de schuilplaats van de egels toe.
9. Voer de egels in je tuin
Zeker voor en na de winterslaap kan de egel wel wat extra voedsel gebruiken. Katten- of hondenvoer met vlees zijn goed voedsel, evenals gekookt ei. Maar geef ze vooral geen brood en melk. Daar krijgen de beestjes diarree van, wat leidt tot uitdroging en mogelijk de dood.
10. Maak geen vuur
Stook je wel eens wat takken en ander snoeiafval op, realiseer je dat de hoop door egels kan worden aangezien voor een mooi winterverblijf. Controleer dus eerst of geen egel ligt te slapen. Of nog beter: maak geen vuur! Op veel plaatsen is het verbranden van snoeiafval sowieso verboden, en gezond is het ook niet.