Waar een wil is, is een heg: 5 planten voor een inheemse heg

Helga Kluiter
|
26/01/2024
gelderse roos

Veel vogels zoals merels, staartmezen, zanglijsters en winterkoninkjes hebben het steeds moeilijker. Een van de oorzaken? Meer schuttingen en minder hagen en struiken waarin ze kunnen broeden en voedsel zoeken.

Met een heg of haag (of een losse struik als je tuin niet groot genoeg is) maak je niet alleen je tuin groener en gezelliger, maar help je ook veel vogels enorm. De struiken lokken allerlei insecten, dragen vaak bessen en bieden allerlei schuilplekjes. En ook egels zijn er blij mee. Bovendien kan een heg beter tegen wind dan een schutting en zorgt het voor een betere ventilatie voor planten die in de buurt staan.

Het verschil tussen een haag en een heg

Vaak worden de termen ‘heg’ en ‘haag’ trouwens door elkaar gebruikt, maar ze betekenen allebei net iets anders. Beide bestaan uit een dichte rij struiken. Maar een haag wordt jaarlijks netjes geknipt, terwijl een heg lekker mag uitgroeien – en dus vaak meer bloemen en vruchten zal krijgen dan een haag.

Voor de natuur is een gemengde, inheemse heg – met struiken die op verschillende momenten bloeien en vrucht dragen – het beste. Hier zijn alvast een paar goede keuzes.

Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna)

meidoorn is goed voor het leven in je tuin

De eenstijlige meidoorn is een geweldige haagplant. De bloesem voedt insecten, vooral zweefvliegen, bijen en boktorren. De bladeren zijn belangrijk voor tot wel 80 nachtvlindersoorten. Vogels zoals lijsters en pestvogels zijn gek op de bessen. 
Bloei: mei-jun
Bessen: sep-nov

Sporkehout (Frangula alnus)

Sporkehout – Foto: Sdjurovic / Wikimedia Commons

Lees verder na de advertentie

Sporkehout (of vuilboom) bloeit langer dan elke andere Europese boom, ook al zijn de bloemen onopvallend. Maar ze zitten boordevol nectar voor vlinders en wilde bijensoorten! En ook vogels weten de struik te vinden vanwege de smakelijke bessen. Niet de eerste keus voor de sierwaarde, maar perfect om dieren naar je tuin te lokken.
Bloei: apr-sep
Bessen: aug-okt

Gelderse roos (Viburnum opulus)

gelderse roos

De Gelderse roos heeft eind voorjaar en begin zomer witte, schermvormige bloemen die veel bijen, vlinders, motten en andere bestuivers lokken. Het is ook een voedselplant voor rupsen en biedt zaden en beschutting voor vogels. Na de bloei kun je je in de herfst verheugen op trosjes rode bessen en fraaie, rode bladeren.
Bloei: mei-jun
Bessen: aug-okt

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hulst (Ilex aquifolium)

hulst Ilex aquifolium

Alleen de vrouwelijke exemplaren dragen bessen, die worden gegeten door allerlei tuinvogels. Hulst levert bovendien uitstekende schuil- en nestelplekken voor vogels, en biedt vooral ’s winters beschutting aan allerlei insecten en spinnen, die weer goudhaantjes en vuurgoudhaantjes aantrekken.
Bloei: jun-jul
Bessen: okt-jan

Boswilg (Salix caprea)

boswilg salix caprea

Boswilgen zijn grote struiken of kleine bomen. Begin voorjaar zijn de donzige wilgenkatjes onweerstaanbaar voor hommelkoninginnen, solitaire bijen en vlinders als de kleine vos en dagpauwoog. Op de takken zitten vaak tjiftjafjes te zingen. De bladeren zijn daarnaast voedsel voor diverse soorten nachtvlinders.
Bloei: mrt-apr

Lees meer over heggen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu