Een lavendelhaag planten doe je zó

Jos Heijmans
|
15/10/2021
lavendelhaag planten

Lavendel (Lavandula) is heel geschikt als heerlijk geurende, bloeiende én diervriendelijke haag. Bijen kunnen de kleur paars duidelijker zien dan andere kleuren en komen dan ook massaal op lavendelhaag planten af.

Lees verder na de advertentie

Wanneer lavendelhaag planten

Als je in het najaar je lavendelhaag plant, kunnen de wortels nog voor de winter aanslaan in de warme aarde. In de winter geeft de groenblijvende plant structuur als lage borderrand of afscheiding tussen delen van de tuin.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Grondsoort voor lavendel

Kies een plaats met goed doorlatende grond en veel licht. Lavendel doet het prima in een warme border in goed afwaterende grond, maar in natte kleigrond gaat hij zeker protesteren. Lavendel heeft ook liever niet al te vruchtbare grond. Als lavendel eenmaal is aangeslagen, is hij vrij goed bestand tegen droogte.

Lees verder na de advertentie

Hoe lavendelhaag planten

Voor het planten van een lavendelhaag ga je als volgt te werk:

Stap 1: Wortels losmaken

planten lavendelhaag

Geef lavendel planten een dompelbad voordat je ze uit hun pot haalt. Maak de wortels onderaan los en top de zachte uitlopers, zodat ze in het voorjaar compacter groeien.

Stap 2: Lavendel per m2

lavendelhaag planten

Zet de planten langs de haaglijn. Houd circa 40 cm ruimte aan tussen de planten als ze een strakke lijn moeten vormen, maar zet ze verder uit elkaar voor een zachter, golvend effect.

Stap 3: Lavendelhaag planten

lavendelhaag-planten

Plant de lavendel in goed afwaterende grond en voeg eventueel scherp zand toe om de afwatering te verbeteren. Gebruik organische mest met beendermeel om de wortelgroei te stimuleren. Geef tot slot water en mulch de grond om de planten met grind of schors.

Meer over lavendel

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu