Geef je lavendel een verjongingskuur door hem te stekken

Helga Kluiter
|
09/07/2021
lavendel vermeerderen

Ziet je lavendel (Lavandula) er niet meer zo fris uit? Maak dan snel nieuwe planten door je lavendel te stekken. Dan heb je volgende zomer weer volop jonge planten en lijkt je tuin al snel op een miniatuurversie van de Provence.

Lees verder na de advertentie

Tuinplanten stekken

Als planten vermeerderen helemaal nieuw voor je is, is lavendel stekken in de zomer in een goede manier om ermee te beginnen. Deze mediterrane planten, die geliefd zijn bij bijen en vlinders, wortelen namelijk makkelijk. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je deze techniek ook proberen met bijvoorbeeld rozemarijn, rozen en schildpadbloemen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tips over planten (stekken) in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lavendel stekken wanneer

Lavendel bijen wespen

Lees verder na de advertentie

Je kunt het beste lavendel stekken tussen juni en augustus. De stek heeft dan nog genoeg tijd om voor de winterrust te wortelen. Daarvoor heeft hij ongeveer twee maanden nodig.

Lavendel vermeerderen: dit heb je nodig

  • Lavendel
  • Scherp mes
  • 10 cm kweekpotjes
  • Stekgrond
  • Stekpoeder
  • Doorzichtige plastic zak of kweekbak met deksel

Hoe lavendel stekken

Zorg dat je lavendel vrij is van plagen en ziekten, en neem stekken van de aangroei van dit jaar. Zo ga je te werk:

Stap 1: hielstek maken

lavendel stekken

Goed materiaal om stekken van te nemen, zijn zijtakjes. Trek ze van de hoofdstam af met een dun strookje bast er nog aan. Dat is de zogeheten hiel, en daar groeien de wortels van de nieuwe plant aan. Geen hiel? Geen nood! Snijd met een scherp mes net onder een bladknoop de stengel af.

Stap 2: stekpoeder gebruiken

lavendel vermeerderen

Verwijder de onderste bladparen, zodat het onderste deel van de stek kaal is en je hem makkelijk in de grond kunt steken. Doop het uiteinde van elke stek in wat stekpoeder.

Stap 3: stekken sneller laten wortelen

lavendel stekken wanneer

Zet langs de rand van elk potje met stekgrond een aantal stekken. Geef goed water en bedek de stekken dan met een doorzichtig zakje (of zet ze in een kweekbak met deksel). Zo blijft de stek vochtig. Zet de potten met de stekken op een warme plek.

Lavendel stekken verzorgen

Zodra de eerste wortels aangroeien (meestal na 4 tot 6 weken) knip je een hoekje van de plastic zak om voor meer ventilatie te zorgen. Verwijder na een paar extra weken de zak helemaal en laat de stekken verder groeien.

Lavendel verplanten

Wanneer de stekken goed geworteld zijn, verplant je ze in losse potjes. Zet de jonge plantjes in de winter beschut in een kas of koude bak en plant ze eind voorjaar uit.

Meer planten stekken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu