Dit zijn de 7 mooiste lavendelsoorten

lavendel Lavandula x intermedia 'Edelweiss'

De geur van een zomerse zonsondergang op vakantie, terwijl vlinders voorbij fladderen en bijen in het rond zoemen: je herkent lavendel direct. Maar heb je deze lavendelsoorten weleens gezien? Van roze en witte bloemen tot de kenmerkende paarse bloei: wij zetten voor jou de mooiste varianten op een rij.

Lees verder na de advertentie

Welke lavendelsoorten zijn er?

Hier staat Lavandula angustifolia 'Hidcote' in een pot met Vetkruid en IJzerhard
Lavendelsoorten kun je goed combineren in een pot met andere planten, zoals de ‘Hidcote’ hier met vetkruid en ijzerhard

Veel soorten lavendel vallen onder Engelse lavendel (Lavandula angustifolia of smalbladige lavendel), maar grote kans dat je bij deze plant eerder denkt aan paarse velden in de Provence of een mediterrane tuin. Van origine komt de lavendel uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Toch doet lavendel het vaak goed in verschillende klimaten, waaronder de Nederlandse tuinen. Zo zijn er varianten van de Engelse lavendel of hybride soorten, die gerust buiten kunnen overwinteren.

Andere soorten zijn halfhard of gevoeliger voor kou. Neem de Lavandula dentata, die ook wel bekendstaat als tandlavendel of gekrulde lavendel. Of anders de Lavandula stoechas – de pluimlavendel, kuiflavendel of vlinderlavendel. Door deze lavendeltypes in een pot of bak te zetten, kun je ze naar binnen verhuizen voordat het te koud wordt.

Wekelijkse planteninspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Welke lavendelsoort past in jouw tuin?

Kuiflavendel is een van de lavendelsoorten die je goed in potten kunt zetten

Er is een lavendel voor iedere soort tuin en voor elke standplaats, van borders tot bakken en bloempotten. Door een lavendelsoort te kiezen die past bij jouw tuin, vergroot je de kans dat jij (en menig bestuiver in jouw omgeving!) uitbundig kunt genieten van jouw plant. De meeste lavendelsoorten zijn erg aantrekkelijk voor onder andere bijen, lieveheersbeestjes, vogels, vlinders en motten. Tegelijk is lavendel wel giftig voor huisdieren zoals katten en honden en ook voor paarden, dus let daarmee op als je huisdieren graag in de tuin snacken.

Wil je meer weten over hoe je de lavendel in jouw tuin het beste kunt verzorgen? Lees dan onze complete gids voor lavendel.

1. Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' heet ook wel 'echte' of 'gewone lavendel'

Deze ‘gewone’ of ‘echte’ lavendel zul je snel herkennen. De bekende variant is genoemd naar de Hidcote-tuinen in Gloucestershire. Deze winterharde, geurige lavendel heeft smalle, zilvergrijze bladeren en bloeit donkerpaars-blauw, met bundels van ovale bloemblaadjes. De dichtgroeiende ‘Hidcote’ staat goed in borders en als laagblijvende haag. Voor een kleinere winterharde lavendelsoort die compacter is en blekere, losse bloemen heeft, kun je ook de Lavandula angustifolia ‘Munstead’ in de tuin zetten.

 • Bloei: juli-september
 • Hoogte x Breedte: 75 cm x 60 cm

2. Lavandula angustifolia ‘Lady Anne’

Met warmgroene stelen en zachtroze bloemen, lijkt ‘Lady Anne’ zo uit de cottagetuin van een sprookjesboek te komen. Het is een kleine, winterharde Engelse lavendel met bloemen die qua vorm wel iets weghebben van de vlinderstruik (Buddleja davidii). Deze lavendel geurt licht en je kunt de plant prachtig combineren met paars- of witbloemige lavendelsoorten voor een kleurige bloemenzee. Helaas is de ‘Lady Anne’ niet goed verkrijgbaar in Nederland en België. Roze lavendels die lijken op de ‘Lady Anne’ zijn bijvoorbeeld Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’ of de Lavandula angustifolia ‘Miss Katherine’.

 • Bloei: juli-september
 • Hoogte x Breedte: 45 cm x 40 cm

3. Lavandula angustifolia ‘Lullaby Blue’

Lavendelsoort Lavandula angustifolia 'Lullaby Blue' heeft een diepe, blauwpaarse kleur

De naam van deze lavendel doet denken aan de paarsblauwe nachtlucht waarin sterren fonkelen, terwijl er een zacht wiegeliedje klinkt. Net als bij de meeste lavendel, zijn bijen, vlinders en zweefvliegen ook gek op deze variant. De dieppaarse bloemen die rijkelijk groeien aan de ‘Lullaby Blue’ hebben ook wel iets weg van de klokjesbloem (Campanula). Deze licht geurende lavendel groeit met een hoogte van ongeveer 60 cm goed in een lavendelhaag. Alternatieven die beter verkrijgbaar zijn in ons land zijn bijvoorbeeld de Lavandula angustifolia ‘Beate’, ‘Imperial Gem’ of ‘Contrast.’

 • Bloei: juli-september
 • Hoogte x Breedte: 60 cm x 75 cm

Tip! Voor een zeldzamere lavendelsoort of voor extra inspiratie, kun je vaak terecht bij een kweker, zoals Bastin in Limburg.

4. Lavandula angustifolia ‘Little Lottie’

Lavandula angustifolia 'Little Lottie' is een lichtpaarse-roze lavendelsoort

‘Little’ geeft aan dat het hier om een dwergsoort gaat, toch bloeit deze lavendel groots! Met trossen lichtpaars-roze bloemen staat deze winterharde lavendel fier op haar blauwgroene stelen. Deze heerlijk geurende, compacte soort kun je goed combineren in een border of in een bloeiende heg om een veldboeket-gevoel te creëren. Ook groeit de ‘Little Lottie’ goed in een pot. Voor een lavendelsoort die iets wegheeft van deze variant en gemakkelijker te vinden is, kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Lavandula Angustifolia ‘Rosea’.

 • Bloei: juli-september
 • Hoogte x Breedte: 30 cm x 30 cm

5. Lavandula stoechas ‘Willow Vale’

Met deze naam zie je de vrolijke pluimlavendel wellicht al staan in een vallei, omhoog glurend tussen de wilgenbomen. Deze half-harde kuiflavendel met grote blauwgroene bladeren valt vooral op door de magentakleurige schutbladen, die als een kroon van vlinders boven de donkerpaarse bloemen groeien. Leuk om te weten is dat kuiflavendel niet zozeer ruikt naar de lavendel die je gewend bent, maar naar dennenbomen! Deze soort kan uitstekend in een pot of border. Haal de plant bij verwachte kou naar binnen of zorg ervoor dat deze enigszins beschut staat. Er zijn verschillende varianten van de vlinderlavendel beschikbaar die lijken op de ‘Willow Vale’.

 • Bloei: juli-september
 • Hoogte x Breedte: 60 cm x 50 cm

Duurzame tip! Wil je zeker weten dat je volgend jaar ook kunt genieten van een tere lavendelsoort? Maak dan vooral aan het einde van de zomer wat stekken van je lavendel. Zet de stekken en moederplant vervolgens op een vorstvrije plaats. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met de originele plant, dan kun je het jaar erna toch weer genieten van je lavendel. En als je stekjes over hebt? Dan heb je een leuk zelf-gekweekt cadeau voor die vriend(in) die zo blij werd van jouw lavendel.

6. Lavandula x intermedia ‘Edelweiss’

De lavendel Lavandula x intermedia 'Edelweiss' is een witte lavendelhybride

De overeenkomst tussen deze winterharde lavendelhybride en de kenmerkende bergbloem Edelweiss ligt in de hagelwitte kleur van de bloemen. Daarbij doen de langbloeiende, zilveren stengels denken aan de sneeuw op een steile bergtop. Deze geurige hybride is een van de robuustere lavendelsoorten en heeft brede bladeren. Door de lange stelen en vele bloemen, leent de ‘Edelweiss’ zich goed als snijbloem of als onderdeel van een wildere border in je tuin.

 • Bloei: juni-september
 • Hoogte x Breedte: 60 cm x 90 cm

7. Lavandula x intermedia ‘Grosso’

Lavandula x intermedia 'Grosso' is een van de lekkerst ruikende lavendelsoorten

Van alle lavendelsoorten staat de ‘Grosso’ bekend als de lekkerst geurende plant. De hoge bloemenstelen kun je goed gebruiken als plukbloem, en de plant doet het ook goed als haag. De klassieke blauwgroene bladeren en donkerpaarse bloemen kun je ook combineren met tijm en rozemarijn, die houden van vergelijkbare omstandigheden. Met de afwisselende momenten waarop rozemarijn, tijm en lavendel bloeien, heb je een lang bloemenfeest in je tuin waarmee je ook nog eens je neus verwent!

 • Bloei: juli-september
 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 90 cm

Lees meer over lavendel:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu