Maak met deze 12 tips van je tuin een veilige haven voor nachtvlinders

Ook klein avondrood valt onder opvallende nachtvlinders die je in je tuin kunt spotten

Grote kans dat je bij het woord ‘vlinder’ denkt aan een dagvlinder met kleurige vleugels. Maar ook nachtvlinders zijn prachtig en ze spelen, net als de dagploeg, een belangrijke rol in jouw tuin. Helaas loopt het aantal nachtvlinders terug door habitatverlies, klimaatverandering en vervuiling. Maar als tuiniers kunnen wij een groot verschil maken! Met deze tips nodig je meer nachtvlinders in je tuin uit.

Lees verder na de advertentie

Nachtvlinders hebben onze hulp nodig

Nachtvlinders in je tuin hebben soms prachtige patronen op hun vleugels, zoals de verfachtige strepen op deze gestreepte goudspanner
Gestreepte goudspanner (Camptogramma bilineata). Rudolphous / Wikimedia Commons. CC by 1.0.

Dag- en nachtvlinders spelen een belangrijke rol in onze natuur, maar helaas worden veel soorten bedreigd door klimaatverandering, vervuiling en verlies van hun leefgebied. De afgelopen eeuw zijn er in Nederland al vijftien soorten dagvlinders en bijna zestig soorten nachtvlinders verdwenen. Toch is er hoop, want als tuiniers kunnen we een groot verschil maken! Met een paar aanpassingen creëer je al een veilige haven voor nachtvlinders in je tuin.

Doe ook mee met onze Inheemse Zaaiweek (25 september tot en met 1 oktober 2023), waarin we samen zaaien voor meer biodiversiteit!

Wekelijks tips voor biodiversiteit in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

12 tips voor meer nachtvlinders in je tuin

Ook klein avondrood valt onder opvallende nachtvlinders die je in je tuin kunt spotten
Klein avondrood (Deilephila porcellus). Foto: Patrick Clement / Flickr.CC by 2.0. Foto is bijgesneden.

Waarvoor komen nachtvlinders in je tuin? Ze zoeken bijvoorbeeld schuilplaatsen en voedsel in de vorm van nectar. Mannetjes zoeken ook beschutte plekken waar ze kunnen wachten op passerende vrouwtjes. Vrouwtjes kijken juist uit naar voedselplanten voor rupsen om hun eitjes te leggen. Met de twaalf onderstaande tips maak je je tuin aantrekkelijker voor nachtvlinders en help je ze te vinden wat ze zoeken.

  1. Variatie. Kies voor een variatie aan plantensoorten om veel verschillende nachtvlindersoorten aan te trekken. Zorg ook dat er een groot aantal bloemen bijzitten waar vlinders gemakkelijk bij de nectar kunnen komen.
  2. Groepeer. Zet planten van dezelfde soort bij elkaar, zodat er groepen ontstaan.
  3. Verleng het bloeiseizoen! Kop bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen, mulch de grond met tuincompost en geef genoeg water.
  4. Gebruik geen insectenverdelgers! Deze doden namelijk ook vlinders en andere tuinbewoners.
  5. Kies voor turfvrije potgrond. In veengebieden komen bijzondere, bedreigde dieren en planten voor.
  6. Laat plantafval liggen. Nachtvlinders gebruiken zulk afval, zoals gevallen bladeren en oude stengels, als plaatsen om te overwinteren of te schuilen voor roofdieren.
  7. Bied voldoende schuilplaatsen, zoals een schuur of insectenhotel, waar nachtvlinders kunnen overwinteren.
  8. Plant meer laatbloeiers om het bloeiseizoen te verlengen, zoals vetkruid (Hylotelephium). Zo is er ook voedsel voor late nachtvlinders in je tuin.
  9. Verwilder een hoek. Heb je een ongebruikte hoek over? Maak hier een verwilderd hoekje van, waar bijvoorbeeld bramen en klimop kunnen groeien.
  10. Laat wat ‘onkruid’ staan. Laat wat wilde inheemse planten staan als belangrijke voedselbron voor rupsen.
  11. Uitkijkpunt. Creëer veilige plekken waar mannetjesvlinders kunnen wachten op de vrouwtjes. Zorg bijvoorbeeld voor bloemen op beschutte plekken (zoals bij een muur, houtwal of haag) waar de nachtvlinders uit de wind zitten en zorg voor schuilplaatsen vlakbij, waar ze zich kunnen verstoppen voor roofdieren. Ook een afwisseling van hoge en lage planten helpt vlinders om zich thuis te voelen in je tuin.
  12. Gevallen fruit. Laat gevallen fruit liggen als voedsel voor vlinders. Als je wat op een schaal of bord legt, kun je ze makkelijker spotten.

Nachtvlinders herkennen

Nachtvlinders in je tuin kunnen er prachtig uitzien, zoals deze witte tijger.
Witte tijger (Spilosoma lubricipeda). Foto: Ben Sale / Flickr.CC by 2.0. Foto is bijgesneden.

Het vlinder-spotten kan beginnen! Qua vlinders maken we een onderscheid tussen dagvlinders en nachtvlinders. De eerste groep is overdag actief en de tweede groep ’s nachts. Daarmee zijn ze best goed uit elkaar te houden. Toch zijn er bij ook nachtvlinders die overdag rondvliegen, terwijl dagvlinders (behalve sommige tropische soorten) uitsluitend overdag actief zijn.

Een andere, meer betrouwbare eigenschap waarmee je dag- en nachtvlinders kunt onderscheiden, is de manier waarop ze rusten. Dagvlinders vouwen hun vleugels namelijk recht omhoog en tonen de camouflagekant van hun vleugels. Nachtvlinders doen dit bijna nooit.

Ten slotte herken je nachtvlinders aan hun voelsprieten. Deze zijn gevederd of recht. Dagvlinders hebben een knopje aan het einde van hun antenne. Op de website van de Vlinderstichting vind je meer informatie over het herkennen van dag- en nachtvlinders.

Lees meer over tuinieren voor vlinders

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu