Tuinieren zonder turf: zo maak je zelf je potgrond

Linda Passies
|
06/04/2022
turfvrije potgrond maken

Je eigen turfvrije potgrond maken hoeft niet moeilijk te zijn! In dit artikel laten we je zien waarom het belangrijk is om te tuinieren met turfvrije potgrond, maar ook hoe je het zelf kunt maken.

Lees verder na de advertentie

Wat is turf?

Turf, ofwel gedroogd veen, is een belangrijk bestanddeel van klassieke potgrond. De voordelen van turf zijn dat het heel goed water en voedingsstoffen vasthoudt, terwijl het zelf weinig tot geen voeding meer bevat. Dit maakt het prettig materiaal in de tuin, waardoor de meeste potgrond turf bevat.

Waarom wil je turfvrije potgrond gebruiken?

Turf is een fossiele, eindige grondstof. Het wordt gewonnen in kostbare veengebieden, waar het veen afgegraven wordt. Behalve dat dit afgraven landschappen en biodiversiteit vernietigt, zorg het er ook voor dat alle CO2 die in het veen was opgeslagen vrijkomt. En dat terwijl veen veel meer CO2 vasthoudt dan bossen! Turf groeit bovendien minder dan 1 mm per jaar, dus het wordt sneller geoogst dan het terug kan groeien.

Om die reden is potgrond op basis van turf per 2024 verboden in het Verenigd Koninkrijk. De Tweede Kamer onderzoekt momenteel of er in Nederland ook zo’n verbod kan komen. In België gaan ook steeds meer stemmen op om turf in potgrond te verbieden.

Wekelijks duurzame tuintips in je mail

Iedere week dit soort duurzame tuiniertips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Veenmos

Lees verder na de advertentie

Let op als je het woord ‘veenmos’ ziet staan. Veenmosveen is een laag die hoger in de grond ligt dan turf, waardoor het afgraven ervan net iets minder invasief is dan turfwinning. Het plantje veenmos kan juist door het te verbouwen een duurzaam alternatief bieden.

Turfvrije alternatieven voor potgrond

turfvrije potgrond biodiversiteit

Mondjesmaat zijn alternatieven voor turfvrije potgrond te vinden. Bijvoorbeeld kokosvezels of houtvezels. Toch is het verstandig om bij deze producten ook te controleren of ze niet zijn aangevuld met turf.

Daarnaast is het dan belangrijk om biologische vezels te gebruiken. En dan nog kan de herkomst twijfelachtig zijn. Worden de bossen wel duurzaam beheerd? Hoeveel kilometers hebben ze afgelegd om hier in de schappen te liggen? Restproducten zijn duurzamer (omdat de kokosnoten tóch al naar hier worden gehaald), net als het gebruik van geperste kokostabletten. Daar is het vocht uitgehaald, waardoor de kokos minder ruimte in beslag neemt en dus duurzamer te vervoeren is.

Wat je ook meer ziet is het gebruik van schapenwol. Het maakt de bodem luchtiger en zorgt ervoor dat de grond beter vocht vasthoudt.

Echt perfect kun je dit bijna niet doen. Ons advies is: probeer het zo goed mogelijk te doen, dan doe je het al beter dan wanneer je er helemaal niet over nadenkt. Wees de consument die lastige vragen stelt, want vraag creëert aanbod.

Zelf turfvrije potgrond maken

Wil je er zeker van zijn dat je duurzame potgrond gebruikt, dan kun je het ‘t beste zelf maken. Ga voor de basis uit van een mengsel van twee delen compost en een deel kokosvezels. Zo voorkom je dat de potgrond te rijk is aan voedingsstoffen.

Als compost kun je kiezen voor lokale producten, zoals gecomposteerde mest of schors. Je kunt natuurlijk ook je eigen (wormen)compost of bladaarde maken. Vervolgens kun je aan dit basisrecept andere bestanddelen toevoegen.

  • Kippengrit maakt je mengsel kalkrijk
  • Koffiedik maakt de grond geschikter voor zuurminnende planten 

Meer lezen over turfvrij tuinieren:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu