Zelf vetbollen maken voor de vogels van restjes doe je zó

Helga Kluiter
|
23/01/2024
Zelf vetbollen maken

Vogels houden van vetbollen. En zodra het echt koud wordt, is dat precies wat ze nodig hebben om energie te krijgen en warm te blijven. Je hoeft de vetbollen natuurlijk niet in de winkel te kopen. Zelf vetbollen maken is namelijk een fluitje van een cent.

Lees verder na de advertentie

Kliekjesdag! Vetbollen maken van restjes

Met allerlei restjes uit de keuken, zoals kaas, kruimels, rozijnen en zaden, kun je prima zelf een smakelijke vetbol maken. Meng de restjes met wat gesmolten frituur- of kokosvet, laat het een nachtje koel staan en het is klaar.

Dit heb je nodig

  • Grote mengkom
  • Houten lepel
  • Frituurvet (zonder zout) of kokosvet, liefst zonder palmolie
  • Sauspan
  • Brood- en cakekruimels, haver, bessen, rozijnen, geraspte restjes kaas, granen, ongezouten pinda’s en vogelvoer
  • Lege yoghurtbekers
  • Touw

1. Meng alle ingrediënten

Meng alle ingredënten voor de vetbollen.

Meng de kaas, kruimels, fruit, noten, granen en zaden in een kom. Laat het frituur- of kokosvet langzaam smelten in een pan en voeg de ingrediënten toe. Roer tot het vet is geabsorbeerd.

2. Vetbollen maken zonder netje

Lees verder na de advertentie

Vetbollen maken met behulp van een yoghurtbeker.

Maak een gat in de onderkant van de lege yoghurtbeker en haal er een stuk stevig touw doorheen. Vervolgens vul je de pot met het vetmengsel.

3. Vetbollen laten afkoelen

Laat het mengsel eerst afkoelen.

Zet de bekers een nachtje in de koelkast om uit te harden. Wanneer het mengsel stevig is geworden, kun je de beker doorknippen en verwijderen. Leg een dikke knoop in de onderkant van het touw, zodat je de ‘bol’ met de andere kant kunt ophangen.

4. Vetbollen ophangen

Hang de zelf gemaakte vetbollen op.

Hang de vetbollen in bomen en struiken en zie de vogels smullen. Kies voor het ophangen het liefst een dunne tak die het gewicht van wat vogeltjes aankan, maar niet stevig genoeg is voor katten en andere roofdieren.

Touw geknapt of losgeschoten? Geen probleem! Leg de vetbol op een voedertafel, zodat ook vogels die liever niet aan de bollen hangen ervan kunnen eten.

Tip: Bewaar vetbollen in de diepvries

Bewaar een voorraadje vetbollen in de vriezer. Dan kun je ze bewaren tot de echt koude winterdagen en er af en toe eentje ophangen. Hang de bollen niet op in de zomer! Het vet kan smelten en de vleugels van de vogels zo vies maken dat ze niet meer kunnen vliegen.

Meer doen voor vogels in je tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu