Tuinvogels houden van vetbollen. En zodra het echt koud wordt, is dat precies wat ze nodig hebben om energie te krijgen en warm te blijven. Je hoeft de vetbollen natuurlijk niet in de winkel te kopen. Zelf vetbollen maken is namelijk een fluitje van een cent.
Lees verder onder de advertentie
Kliekjesdag! Vetbollen maken van restjes
Met allerlei restjes uit de keuken, zoals kaas, kruimels, rozijnen en zaden, kun je prima zelf vogelvoer maken in de vorm van een smakelijke vetbol. Meng de restjes met wat gesmolten frituur- of kokosvet, laat het een nachtje koel staan en het is klaar. Dit is een van de manieren om meer vogels in jouw tuin te lokken.
Dit heb je nodig
- Grote mengkom
- Houten lepel
- Frituurvet (zonder zout) of kokosvet, liefst zonder palmolie
- Sauspan
- Brood- en cakekruimels, haver, bessen, rozijnen, geraspte restjes kaas, granen, ongezouten pinda’s en vogelvoer
- Lege yoghurtbekers
- Touw
Wekelijks tuintips in je mail
Vetbollen maken in 4 stappen
Zelf vogelvoer maken en er een vetbol van maken, is een vrij eenvoudig klusje. Met dit stappenplan kun je aan de slag.
Stap 1. Meng alle ingrediënten
Meng de kaas, kruimels, fruit, noten, granen en zaden in een kom. Laat het frituur- of kokosvet langzaam smelten in een pan en voeg de ingrediënten toe. Roer tot het vet is geabsorbeerd. Tip: 200 gram vet toevoegen zou voldoende moeten zijn voor ongeveer 3 vetbollen.
Stap 2. Vogelvoer maken zonder netje
Maak een gat in de onderkant van de lege yoghurtbeker en haal er een stuk stevig touw doorheen. Vervolgens vul je de pot met het vetmengsel.
Stap 3. Vetbollen laten afkoelen
Zet de bekers een nachtje in de koelkast om uit te harden. Wanneer het mengsel stevig is geworden, kun je de beker doorknippen en verwijderen. Leg een dikke knoop in de onderkant van het touw, zodat je de ‘bol’ met de andere kant kunt ophangen.
Stap 4. Vetbollen ophangen
Hang de vetbollen op ten minste 1,5 meter hoogte in bomen en struiken en zie de vogels smullen. Kies voor het ophangen het liefst een dunne tak die het gewicht van wat vogeltjes aankan, maar niet stevig genoeg is voor katten en andere roofdieren.
Touw geknapt of losgeschoten? Geen probleem! Leg de vetbol op een voedertafel, zodat ook vogels die liever niet aan de bollen hangen ervan kunnen eten.
Creatief met vetbollen?
Een vetbol hoeft niet rond te zijn. Sterker nog, je kunt er allerlei vormen van maken. Een superactiviteit om samen met kinderen te doen, én je kunt daarna samen de tuin versieren!
Bewaartip: vetbollen in de diepvries
Bewaar een voorraadje vetbollen in de vriezer. Dan kun je ze bewaren tot de echt koude winterdagen en er af en toe eentje ophangen. Hang de bollen niet op in de zomer! Het vet kan smelten en de vleugels van de vogels zo vies maken dat ze niet meer kunnen vliegen.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Vetbollen maken zonder frituurvet
Ook zonder geklieder met frituurvet kun je vetbollen maken. Je hebt dan een alternatief ‘plakmiddel’ nodig, zoals vogelpindakaas (zoutarm) of gelatine. Vetbollen maken met gelatine werkt zo: laat de gelatineblaadjes vijf minuten weken in koud water. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze stuk voor stuk op in een bakje warm (niet kokend) water met wat bloem. Je krijgt dan een dik papje en dit kun je in plaats van het frituurvet bij het mengel van zaad en ander vogelvoer gieten.