Vogels voeren in de winter: deze 8 vogelsnacks zijn onweerstaanbaar

Helga Kluiter
|
27/01/2022
Afbeelding voor Vogels voeren in de winter: deze 8 vogelsnacks zijn onweerstaanbaar

Vogels voeren in de winter is een soort nationale hobby die veel tuinvogels helpt de winter goed door te komen. Met deze onweerstaanbare lekkernijen maak je de vogels blij – en houd je de voederplek opgeruimd!

Lees verder na de advertentie

Vogels voeren in de winter

De belangrijkste regel bij het vogels voeren in de winter is dat het voedsel vers moet zijn. Leg nooit beschimmeld voedsel neer en laat het ook niet te lang in je voedersilo’s zitten. Met een schone voederplek voorkom je bovendien de verspreiding van ziektes.

De volgende soorten vogelvoer geven weinig rommel en gaan razendsnel op:

1. Zonnebloemkernen

vogels zonnebloempitten

Het beste vogelvoer wat betref aantal calorieën, zijn zonnebloempitten. Wil je geen rommel, geef vogels dan de gepelde zonnebloemkernen. Dat scheelt weer veel velletjes op de grond – en het bespaart vogels de energie van het pellen. Zonnebloempitten zijn populair bij veel soorten, waaronder mezen, vinken, merels, roodborstjes en zelfs goudhaantjes.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Pinda’s

Pinda’s bevatten veel eiwitten en vet, en dus leveren ze veel energie. Doe pinda’s altijd in een voedersilo, zodat vogels alleen kleine stukjes uit de pinda’s kunnen pikken en nooit hele pinda’s aan hun jongen kunnen voeren. De silo’s trekken mezen, spechten en boomklevers aan. Geef roodborstjes en winterkoninkjes verbrokkelde pinda’s op een voederplank. Voer nooit ‘mensenpinda’s’, maar kies pinda’s speciaal voor vogels. Die zijn ongezouten en vrij van aflatoxine, dat giftig is voor vogels.

3. Vogelpindakaas

vogels voeren in de winter: vogelpindakaas

Een traktatie die erg in trek is bij veel vogels, is vogelpindakaas. Dit is speciale ongezouten pindakaas voor vogels, met daaraan vaak nog lekkernijen zoals meelwormen, bessen en insecten toegevoegd. Hang de pot op in speciale vogelhuisjes voor pindakaaspotten en je kunt doorlopend koekeloeren naar de vogels die ongeduldig op hun voorganger wachten tot zij mogen eten.

4. Rozijnen

Onder meer merels, spreeuwen en zanglijsters zijn verzot op rozijnen. Deze zoete lekkernij moet je wel eerst even wellen voor je het voor de vogels neerlegt op de voedertafel of op de grond. Succes verzekerd en het geeft geen rommel. Laat alleen honden er niet van eten, want rozijnen zijn voor hen giftig.

5. Vetbollen

vogels voeren in de winter: vetbollen

Vetbollen met goede kwaliteit zaden en/of keukenrestjes zijn perfecte winterkost voor allerlei soorten mezen. Deze kleine acrobaatjes kunnen namelijk makkelijk op zo’n vetbol balanceren. Ook boomkruipers en boomklevers wagen zich wel aan de vetbol. Gebruik echter nooit vetbollen in netjes, want daarin kunnen vogels met hun pootjes blijven hangen.

6. Meelwormen

De smakelijke en eiwitrijke meelworm is onweerstaanbaar voor roodborstjes en pimpelmezen, maar ook huismussen en spreeuwen vinden ze lekker. Je kunt een zak levende of gedroogde meelwormen kopen. Als je gedroogde meelwormen eerst een uur weekt, krijgen vogels extra vocht binnen en zijn de wormen makkelijker te verteren voor jonge vogels. Meelwormen zijn trouwens geen wormen, maar larven van de meeltor.

7. Fruit

Wat eet een merel in de winter

Appeltje over? Gehalveerde appels zijn een uitstekend wintermaaltje voor lijsters en merels (en ongebruikelijke wintergasten zoals pestvogels). Ook mezen nemen wel eens een hapje. Blijft er een stuk appel over, dan gooi je net zo makkelijk weer weg.

8. Bessen

De schoonste manier om vogels duurzaam te voeren, is door te zorgen voor (inheemse) bessenstruiken in je tuin. Die trekken ook motten aan in de zomer, waarvan de rupsen ook weer verworden tot voer voor jonge vogeltjes. Populaire bessenstruiken voor vogels zijn hulst, klimop, Gelderse roos, lijsterbes, meidoorn, dwergmispel, berberis en vuurdoorn.

Pas op met vogelvoer en egels

Wanneer je vogelvoer kiest, is het ook belangrijk om aan de egels te denken. Sommige soorten voedsel voor vogels, zoals pinda’s en zonnebloempitten, maar vooral meelwormen, kunnen schadelijk zijn voor egels. Voorkom dus dat voedsel uit de voedersilo’s op de grond valt en laat meelwormen en zonnebloempitten ’s nachts niet op de grond liggen.

Meer vogels voeren in de winter

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu