Herfstjuweeltjes: de 7 beste bessenstruiken voor de herfst

Helga Kluiter
|
07/10/2021
bessenstruiken voor de herfst

De meeste bomen en heesters in onze tuinen verliezen hun blad. Maar niet getreurd, want dat is het moment waarop de bessen gaan schitteren! En er zijn voor elke tuin wel bessenstruiken voor de herfst te vinden die niet alleen zorgen voor spectaculaire kleuren, maar ook voor voedsel voor vogels.

De 7 beste bessenstruiken voor de herfst

Bessenstruiken zijn er in allerlei soorten en maten, geuren en kleuren. Wij hebben onze 7 favorieten voor je op een rijtje gezet.

1. Dwergmispel (Cotoneaster ‘Cornubia’)

Cotoneaster 'Cornuba' dwergmispel

Alle dwergmispels bloeien uitbundig en de meeste dragen overvloedig veel bessen. Er zijn sierlijke variëteiten voor kleine tuinen, maar de Cotoneaster ‘Cornuba’ (foto) is behoorlijk groot. Tijdens de bloei wordt hij bezocht door insecten en in de bessentijd door veel vogels.
Hoogte x breedte 6 m x 4,5 m

2. Schoonvrucht (Callicarpa bodinieri ‘Profusion’)

Callicarpa bodinieri 'Profusion'

Schoonvrucht is een kleine heester waarvan de takken bedekt zijn met fantastische helderpaarse bessen. Als de laatste blaadjes (die ook een vleugje paars hebben) nog aan de takken zitten, verschijnen de bessen. Die blijven tot diep in de winter aan het bleke, kale hout hangen. Bij oudere variëteiten had je meerdere planten nodig om een flink aantal bessen te krijgen, maar Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ (foto) is zelfbestuivend en draagt royaal vrucht.
Hoogte x breedte 3 m x 2,5 m

3. Fazantenbes (Leycesteria formosa)

Fazantenbes

‘Grootmoeders oorbellen’, die ook fazantenbes wordt genoemd, werd vroeger geïntroduceerd als fazantenvoer – vandaar de volksnaam. Insecten zijn dol op de witte bloemetjes van de Leycesteria formosa, die zijn omhuld door karmozijnrode schutbladen,. En die worden weer gevolgd door dikke, dieppaarse bessen.
Hoogte x breedte 1,5 m x 1,5 m

4. Kardinaalsmuts (Euonymus)

Euonymus hamiltonianus Pink Delight
Met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bopp.

De inheemse kardinaalsmuts, Euonymus europaeus, kan de concurrentie met zijn Aziatische tegenhangers makkelijk aan. Euonymus ‘Red Cascade’ heeft schitterende herfstkleuren en een overvloed aan vruchten. Die bestaan uit vlezige, roze capsules die in vieren zijn gedeeld, met daarin helderoranje zaden die omlaag bungelen als ze rijpen. Doet het goed op kalkgrond.
Hoogte x breedte 1 m x 60 cm

5. Gelderse roos (Viburnum opulus ‘Xanthocarpum’)

Viburnum opulus ‘Xanthocarpum’ bessenstruiken voor de herfst
Foto: Andrey Zharkikh (CC BY 2.0)

Met zijn doorschijnende, ambergele vruchten en goudkleurig blad met een zweem van roze en rood in oktober is de Gelderse roos een van de beste herfstheesters. Dat vinden de vogels ook, al eten die gele bessen als laatste. Ook de Viburnum ‘Fructuluteo’ is een goede keuze. De vruchten zijn citroengeel met een vleugje roze en kleuren op den duur naar goud.
Hoogte x breedte 3 m x 3 m

6. Rimpelroos (Rosa rugosa)

Rosa rugosa

De rimpelroos ofwel Rosa rugosa doet het vrijwel overal, zelfs op arme, schrale zandgrond. Veel variëteiten van deze inschikkelijke roos hebben mooie, geurende bloemen, schitterend gouden herfstkleuren en tot in de winter dikke, eiwitrijke bottels, die met hun oranje en rode tinten ook heel decoratief zijn.
Hoogte x breedte 1,5 m x 1,5 m

7. Meidoorn (Crataegus)

meidoorn zaaien

De eenstijlige meidoorn is een zegen voor het wildleven en een mooie, karakteristieke middelgrote struik. In de lente hangt de frivole bloesem als slingers aan de takken. De bloemen worden bestoven door bijen, zweefvliegen en minder populaire insecten zoals (brom)vliegen en dazen. Het resultaat? Duizenden kleine rode of zwarte bessen, die een opvallend silhouet vormen tegen het heldere winterlicht.
Hoogte x breedte 6 m x 6 m

Meer inspirerende planten voor de herfst en winter

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu