Bessenstruiken voor de herfst: 7 herfstjuweeltjes

Helga Kluiter
|
30/09/2020
bessenstruiken voor de herfst

De meeste bomen en heesters in onze tuinen verliezen hun blad. Dat is het moment waarop bessen op de voorgrond treden. Gelukkig zijn er voor elke tuin wel bomen of bessenstruiken voor de herfst te vinden die zorgen voor spectaculaire kleuren en voedsel voor vogels.

De 7 beste bessenstruiken voor de herfst

Bessenstruiken zijn er in allerlei soorten en maten, geuren en kleuren. Wij hebben onze zeven favorieten voor je op een rijtje gezet.

1. Dwergmispel (Cotoneaster ‘Cornubia’)

Cotoneaster 'Cornuba' dwergmispel
Cotoneaster ‘Cornuba’, Foto: Sarah Cuttle

Alle dwergmispels bloeien uitbundig en de meeste dragen overvloedig vrucht. Er zijn sierlijke variëteiten voor kleine tuinen, maar deze is behoorlijk groot. Tijdens de bloei wordt hij bezocht door insecten en in de bessentijd door veel vogels.
Hoogte x breedte 6 m x 4,5 m

2. Schoonvrucht (Callicarpa bodinieri ‘Profusion’)

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ bessenstruiken voor de herfst
Callicarpa bodinieri ‘Profusion’, Foto: Sarah Cuttle

Schoonvrucht is een kleine heester waarvan de takken bedekt zijn met onverwachte, maar fantastische helderpaarse bessen. Als de laatste blaadjes, die ook een vleugje paars hebben, nog aan de takken zitten, verschijnen de bessen. Ze blijven echter tot diep in de winter aan het bleke, kale hout hangen. Bij oudere variëteiten had je meerdere planten nodig om een flink aantal bessen te krijgen, maar Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ is zelfbestuivend en draagt royaal vrucht.
Hoogte x breedte 3 m x 2,5 m

3. Fazantenbes (Leycesteria formosa)

Leycesteria formosa fazantenbes
Leycesteria formosa, Foto: Sarah Cuttle

‘Grootmoeders oorbellen’, die ook fazantenbes wordt genoemd, werd vroeger geïntroduceerd als fazantenvoer – vandaar de volksnaam. Insecten zijn dol op de witte bloemetjes, omhuld door karmozijnrode schutbladen, die worden gevolgd door dikke, dieppaarse bessen.
Hoogte x breedte 1,5 m x 1,5 m

4. Kardinaalsmuts (Euonymus)

Euonymus hamiltonianus
Euonymus hamiltonianus ‘Pink Delight’, met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bopp. Foto: Jason Ingram

De inheemse kardinaalsmuts, Euonymus europaeus, kan de concurrentie met zijn Aziatische tegenhangers makkelijk aan. Euonymus ‘Red Cascade’ heeft schitterende herfstkleuren en een overvloed aan vruchten. Die bestaan uit vlezige, roze capsules die in vieren zijn gedeeld, met daarin helderoranje zaden die omlaag bungelen als ze rijpen. Doet het goed op kalkgrond.
Hoogte x breedte 1 m x 60 cm

5. Gelderse roos (Viburnum opulus ‘Xanthocarpum’)

Viburnum opulus ‘Xanthocarpum’ bessenstruiken voor de herfst
Viburnum opulus ‘Xanthocarpum’, Foto: Andrey Zharkikh (CC BY 2.0)

Met zijn doorschijnende, ambergele vruchten en goudkleurig blad met een zweem van roze en rood in oktober is de Gelderse roos een van de beste herfstheesters. Dat vinden de vogels ook, al eten die gele bessen als laatste. Ook de Viburnum ‘Fructuluteo’ is een goede keuze. De vruchten zijn citroengeel met een vleugje roze en kleuren op den duur naar goud.
Hoogte x breedte 3 m x 3 m

6. Rimpelroos (Rosa rugosa)

Rosa rugosa rimpelroos bessenstruiken
Rosa rugosa, Foto: Jason Ingram

De rimpelroos doet het vrijwel overal, ook op arme, schrale zandgrond. Veel variëteiten van deze inschikkelijke roos hebben mooie, geurende bloemen, schitterend gouden herfstkleuren en tot in de winter dikke, eiwitrijke bottels, die met hun oranje en rode tinten ook heel decoratief zijn.
Hoogte x breedte 1,5 m x 1,5 m

7. Meidoorn (Crataegus)

Crataegus bessenstruiken
Crataegus, Foto: Jason Ingram

De eenstijlige meidoorn is een zegen voor het wildleven en een mooie, karakteristieke boom. In de lente hangt de frivole bloesem als slingers aan de takken. De bloemen worden bestoven door bijen, zweefvliegen en minder populaire insecten zoals (brom)vliegen en dazen, met als resultaat duizenden kleine rode of zwarte bessen, die een opvallend silhouet vormen tegen het heldere winterlicht.
Hoogte x breedte 6 m x 6 m

Magazine van Gardeners’ World okt/2021

Gardeners’ World okt/2021

Bestel nu