Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’: de winterse geursensatie

Helga Kluiter
|
21/01/2021
Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’

Zoek je naar heesters die in de winter bloeien, dan duikt Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’ al snel in alle toplijstjes op. Niet vreemd, want welke andere winterbloeier geeft zo’n krachtige geur af dat je hem al kunt ruiken nog voor je hem ziet?

Lees verder na de advertentie

Ideale heester voor de kleine tuin

Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’ is lid van de familie van peperboompjes (Thymelaeaceae). Het is de ideale heester voor een kleine tuin, omdat hij langzaam groeit en het zelfs in een flinke pot goed doet. Bovendien bloeit hij op een moment dat de meeste andere planten nog in winterrust zijn.

Plant Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’ om zijn intense geur

Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’ geurt intens

Misschien wel de belangrijkste reden om dit peperboompje te planten, is de zeer intense geur! Die wordt verspreid door de wekenlang bloeiende bloemen, van februari tot april. Wanneer de trosjes roze knoppen opengaan, verschijnen er witte bloemen met een heel licht vleugje roze. De blaadjes lijken te glinsteren alsof ze besprenkeld zijn met minuscule kristallen – een prachtig gezicht!

De juiste standplaats voor het peperboompje

Zet dit peperboompje op een beschutte plek, zodat je kunt genieten van de verleidelijke geur die om de plant blijft hangen. Beschutting voorkomt bovendien schade door koude wind in de winter, al is Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’ verder winterhard tot ongeveer -15?C.

De Daphne bholua staat verder graag in vruchtbare, vochtige, maar goed afwaterende grond in de volle zon tot lichte schaduw. Peperboompjes hebben er een hekel aan om verplaatst te worden. Ook snoeien kun je beter laten, tenzij het echt noodzakelijk is.

Lees verder na de advertentie

Kenmerken Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’

  • Hoogte x Breedte: 3 m x 1,5 m
  • Standplaats: Staat graag op een beschutte plek in de volle zon tot lichte schaduw.
  • Bodem voorkeur: Zure tot alkalische grond. Laat de grond niet uitdrogen tijdens het groeiseizoen.
  • Bloeiperiode: Bloeit eind winter, gevolgd door zwarte bessen.
  • Biodiversiteit: De Daphne bholua trekt bijen aan met zijn bloemen die rijk zijn aan pollen en nectar.
  • Goede buren: Doet het goed samen met helleborussen, kornoelje (Cornus) en grassen, evenals met rododendrons, hortensia’s en bloembollen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu