5x kornoelje voor prachtig gekleurde wintertakken

Helga Kluiter
|
08/12/2020
Kornoelje heeft prachtig gekleurde wintertakken

In de winter zien de meeste bladverliezende struiken er best saai uit. Afgezien van een hoop grijze takjes is er niet veel te zien. Maar er is een plant die zich juist ’s winters van zijn sterke kant laat zien: kornoelje (Cornus). Zijn fraai gekleurde wintertakken geven je tuin in de grauwe winter extra glans.

Lees verder na de advertentie

Kornoelje snoeien zorgt voor meer kleur

De truc om meer gekleurde takken te krijgen in de winter, is goed snoeien. De takken met de mooiste kleur zijn degene die eerder in het jaar zijn aangegroeid. Snoei Cornus in de lente dus stevig terug. Je hoeft niet bang te zijn dat je te sterk snoeit, want kornoelje groeit snel en kan behoorlijk groot worden. Door te snoeien stimuleer je dus niet alleen meer kleurrijke wintertakken, maar houd je ook de omvang binnen de perken.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort tuininspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De juiste verzorging voor je kornoelje

Kornoelje staat het liefst in de volle zon en in goede grond die nooit helemaal uitdroogt. Cornus is oersterk en uitzonderlijk winterhard. Kou deert hem dan ook totaal niet. Geef hem elk voorjaar meteen na de snoei wat universele bemesting en mulch de grond rondom met compost. Dat voorkomt dat de grond te snel uitdroogt.

Lees verder na de advertentie

Deze soorten Cornus hebben de mooist gekleurde takken

Probeer de volgende soorten kornoelje om je wintertuin te voorzien van meer kleur:

1. Cornus alba ‘Sibirica’

Witte kornoelje Cornus alba 'Sibirica'

De aanduiding ‘alba’ betekent wit. Dat slaat in dit geval op de witte bessen die deze witte kornoelje produceert. Zijn wintertakken van deze oude favoriet zijn echter prachtig rood. De kleur komt nog mooier uit als je er krokussen onder plant.
H x B 2 x 2 m

2. Cornus sanguinea ‘Anny’s Winter Orange’

Rode kornoelje Cornus sanguinea ‘Anny’s Winter Orange’
Rode kornoelje

Deze opvallende rode kornoelje vlamt in de winter op met intens gekleurde rood-oranje takken. In de zomer trekt hij met zijn kleine witte bloemetjes veel vlinders aan. In het najaar wordt hij bezocht door de vogels, die graag snoepen van de donkerpaarse bessen.
H x B 2 x 2 m

3. Cornus stolonifera ‘Flaviramea’

Cornus stolonifera ‘Flaviramea’

De geel-olijfkleurige wintertakken van deze gele kornoelje zien er met name naast Cornus alba ‘Sibirica’ mooi uit’. In mei krijgt hij witte bloemen die door vlinders worden bezocht. Zijn bessen zijn wit met vaak een tikje blauw en zijn geliefd bij de vogels.
H x B 2 x 3 m

4. Cornus sericea ‘Cardinal’

Canadese kornoelje Cornus sericea ‘Cardinal'

Zijn lichtrode takken van deze Canadese kornoelje lijken in de winter haast licht te geven. Hij bloeit wit en krijgt lichtblauwe bessen. Het blad wordt in de herfst bordeauxrood.
H x B 2,5 m x 2,5 m

5. Cornus ‘Midwinter Fire’

De takken van de Cornus ‘Midwinter Fire’ zijn onder geel en boven oranje

Het goudkleurige herfstblad van de spectaculaire ‘Midwinter Fire’ wordt gevolgd door wintertakken die onderaan geel beginnen en verder naar boven toe steeds verder oranje kleuren. Bloeit wit in het voorjaar en krijgt donkerpaarse bessen in de zomer.
H x B 1,5 x 1 m

Meer kleur in de winter:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu