Kleur in je wintertuin: 6x de kleurrijkste winterbloeiers

Helga Kluiter
|
05/11/2020
Sierkwee Chaenomeles kleur in je wintertuin

Grijze luchten en dagen zonder zon: de winter kan behoorlijk deprimerend zijn. De pracht en praal van de zomer en de kleuren van de herfst liggen inmiddels achter ons. De lente is nog ver weg, maar dat betekent niet dat je tot het voorjaar moet wachten voor je weer van bloeiende planten kan genieten. Met winterbloeiers zorg je snel voor kleur in je wintertuin.

Lees verder na de advertentie

Zo krijg je gegarandeerd kleur in je wintertuin

Wanneer je in je tuin tussen de zomerbloeiers ook enkele vaste winterbloeiers zet, staat er het hele jaar wel iets in bloei. Maar ook als je weinig ruimte hebt, hoef je het niet zonder bloemen te doen. Veel planten voelen zich namelijk ook thuis in een pot naast de voordeur of op het balkon.

Wekelijks plantenadvies in je mail

Iedere week dit soort plantenadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Winterheide (Erica carnea)

Winterheide staat ook goed in een pot.

Lees verder na de advertentie

Er zijn twee varianten van heide, waarvan eentje in de zomer bloeit en de andere in de winter. De winterbloeiende heide (Erica carnea) is een ondergeschoven kindje en dat is niet terecht. Zelfs in de donkere maanden bloeit hij volop. Als je geen ruimte hebt in je border, plant hem dan in een grote teil, met speciale potgrond voor zuurminnende planten.
Bloeit jan-mei • Hoogte x breedte 15-30 cm x 20-45 cm

2. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

Winterjasmijn fleurt de winter op.

Winterjasmijn is een voor de hand liggende keuze, maar hij stelt nooit teleur. De kale, gebogen takken van deze muurklimmer zitten vol met heldere, gele bloemen die zelfs de koudste dagen opfleuren. Voor kleur in je wintertuin mag hij dan ook niet ontbreken!
Bloeit jan-mrt • H x B 3 m x 3 m

3. Sneeuwklokjes (Galanthus)

Sneeuwklokjes

De bloemen van het klassieke sneeuwklokje maken een diepe buiging voor de winter, en de witte kleur verlicht zelfs het duisterste bloembed. De kolonie wordt jaarlijks groter als je de bladeren na de bloei laat zitten.
Bloeit jan-mrt • H x B 10-20 cm x 5 cm

4. Vleesbes (Sarcococca confusa)

Chaenomoles (vleesbes) geurt heerlijk.

De vleesbes moet het eigenlijk niet van de subtiele witte bloemen hebben. Het draait namelijk om zijn lekkere geur. Als je een paar takken afsnijdt en in de woonkamer zet, kun je er ook in huis met volle teugen van genieten.
Bloeit dec-mrt • H x B 2 m x 1 m

5. Sierkwee (Chaenomoles)

Sierkwee bloeit in de wintertuin.

Met zijn witte, roze of felrode bloesem licht de sierkwee elke muur of schutting op in de winter. Bind de takken bij elkaar als je meer bedekking wilt. In de zomer vormt hij een groene achtergrond voor bloemen. De sierkwee is dus lekker multifunctioneel.
Bloeit feb-mei • H x B 1-2 m x 1,5 m

6. Cyclaam (Cyclamen coum)

Cyclamen coum zorgt voor kleur in je wintertuin.

De kleur van Cyclamen coum loopt van levendig magenta naar puur wit en is zo atypisch voor de winter dat hij wel op moet vallen. Bovendien kan hij tegen een stootje en doet hij het ook in de schaduw onder bomen. Zelfs in een pot zal hij tevreden zijn.
Bloeit dec-mrt • H x B 10 cm x 10 cm

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu