Zure grond, klei, zand? Je bodem testen doe je zelf

Helga Kluiter
|
04/11/2020
Test zelf of je zure grond hebt.

“Welke planten kan ik mijn tuin zetten?” Die veel gestelde vraag kun je pas beantwoorden als je weet wat voor grond je hebt. Gelukkig kun je met twee simpele proeven snel testen of je zure grond hebt, en of hij uit klei of zand bestaat.

Lees verder na de advertentie

Waarom is je bodem testen belangrijk?

Sommige planten groeien alleen goed in zure grond, terwijl andere planten liever in basische (ook wel alkalische) grond staan. En waar een plant het misschien uitstekend doet in zeer vruchtbare klei, verpietert hij in arme zandgrond. Dus voor je enthousiast planten gaat inslaan bij de kweker, is het goed om te weten wat voor tuingrond je hebt.

Zo kom je er eenvoudig achter of je zure grond hebt

zure grond testen met een pH-test

Om te testen of je grond zuur of juist basisch is, zijn er verschillende tests te koop. Een goede keuze zijn de pH-teststrips. Doe een beetje grond in het meegeleverde reageerbuisje en volg dan deze stappen:

  1. Voeg voorzichtig de testvloeistof aan de grond toe tot aan het aangegeven niveau.
  2. Doe de stop op het buisje, houd boven- en onderkant goed vast en schud het buisje goed door.
  3. Zet het buisje op een vlakke ondergrond en laat het even tot rust komen. De vloeistof gaat een reactie aan met de grond.
  4. Let op de verkleuring van de oplossing en vergelijk het resultaat met de kleur op de staalkaart. Daar waar de kleuren overeenkomen, staat de zuurgraad van jouw tuingrond.

Klei, leem of toch zand?

Door de samenstelling van de grond te testen kom je erachter waaruit jouw bodem bestaat: klei, leem of zand. Klei bestaat uit de fijnste bodemdeeltjes, zand juist uit grove deeltjes. Leem zit daar ergens tussenin. Als je geluk hebt, bestaat jouw grond uit een mix van de drie.

Lees verder na de advertentie

Zo test je de samenstelling van de grond

Harde droge kleigrond

Met een ‘quick and dirty’ test kun je de samenstelling van de grond controleren. Schep gewoon wat vochtige aarde met je handen op en laat het tussen je vingers doorlopen. Als het blijft plakken en je er gemakkelijk een bal van kan kneden, dan zit er veel klei in.

Om vast te stellen of de grond zand of leem bevat, steek je je duim erin. Als het korrelig is of makkelijk verbrokkelt, dan is het zand. Als het glad en kleverig is, dan is het leem.

Vanaf nu kun je met deze testresultaten rekening houden wanneer je nieuwe planten gaat shoppen.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu