Help egels de winter door met een knusse schuilplaats in je tuin: een zelfgemaakt egelhuis. Dit slaaphuisje zorgt ervoor dat egels de winter overleven, klaar om eind april, begin mei te smullen van insecten en amfibieën in jouw tuin. Ontdek hoe je stap-voor-stap een egelhuisje kunt maken.
Lees verder na de advertentie
Waarom een egelhuis maken?
Egels hebben in de periode van oktober tot mei een droge, beschutte plek nodig waar ze een nest kunnen maken en ongestoord kunnen overwinteren. Daarom gaan ze op zoek naar rommelige plekjes, zoals onder een struik, heg of stapel takken. Maar laten die rommelige plekjes nou steeds zeldzamer worden in onze aangeharkte tuinen! Het gevolg is dat egels uitwijken naar bijvoorbeeld vuurstapels of composthopen, maar daar zijn ze hun leven niet zeker. Met een egelhuisje vergroot je de overlevingskansen voor egels.
Waarom egels in de tuin?
Egels zijn insecteneters en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in je tuin, door bijvoorbeeld rupsen, slakken en regenwormen te eten. Het is dus een goed idee om egels in jouw tuin te lokken, mits het er veilig voor ze is. Dat betekent dat er niet de hele tijd mensen en honden langs lopen die ze aan het schrikken maken.
Tip! Het is belangrijk dat egels onder een heg of schutting door kunnen, vrij om in en uit je tuin te lopen. De doorgang moet minimaal 13×13 cm zijn, zodat ook zwangere egels er veilig doorheen kunnen.
Wekelijks tuintips in je mail
Stappenplan egelhuis maken
Hoe je een goed egelhuis maakt, hebben we uiteraard gecheckt bij Egelbescherming Nederland. Zij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste omstandigheden voor een overwinteringsplek voor egels, en daar is het ontwerp van de ‘HedgyHome 1.0’ uitgekomen.
De bouwtekening kun je hier downloaden. Met de bouwtekening in je hand, maak je het egelslaaphuis in 9 stappen. Deze stappen komen uit het boek Egelhuizen in gebruik, waarin je nog meer tips en duidelijke foto’s vindt.
Dit heb je nodig:
- Onbehandeld Douglashout (dit is vochtregulerend).
2 sponningplanken van 3 m x 18 mm x 190 mm (wanden)
1 veer- en groefplant van 5 m x 18 mm x 190 mm (bodem en dakbeschot)
1 steigerplank van 2 m x 22 mm x 150 mm (tunnel)
1 panlat van 6 m x 22 mm x 44 mm (binnenframe)
1 tuinlat van 3 m x 22 mm x 45 mm (afwerking dakrand)
- Onbehandeld Meranti hardhout van 2,7 m x 9 x 44 mm (voor dak).
- Dakleer wit, brandrol of zelfklevend 61 cm x 69 cm.
- Doos (200 stuks) outdoor AR-coating of RVS-schroeven 3,5 x 35 mm.
- 19 outdoor AR-coating of RVS-schroeven 4 x 50 mm (voor dak).
- Houtzaag
- Decoupeerzaag
- Boormachine
- Schuurpapier
- Droge bladeren als restmateriaal
Stap 1. Zoek een beschutte plek
Bepaal de juiste locatie van het egelhuisje: altijd uit de zon en met voldoende beschutting, zoals een plekje met overhangende takken of bodembegroeiing. Zorg ervoor dat de opening voor de egel goed te vinden is, dichtbij een schutting. Graaf hier eventueel wat extra ruimte voor vrij.
Stap 2. Zaag de bodem en zijkanten op maat
Begin met de bodem, de zijkanten komen hier tegenaan. Houd een binnenmaat aan van minimaal L 40 x B 50 x H 40 cm. Voor de openingen houd je minimaal 13 x13 cm aan.
Stap 3. Maak de ventilatie
Maak ventilatieopeningen aan de bovenkant van de voor- en achterzijde met een hoogte van minimaal 1,5 cm.
Stap 4. Monteer met schroeven
Monteer de delen met schroeven. Zorg ervoor dat het een stevig geheel wordt en dat er geen scherpe randen zijn waar egels zich aan kunnen verwonden.
Stap 5. Zaag en monteer een afneembaar dak
Maak nu het een afneembaar dak van Meranti hardhout. Zorg dat het dak aan alle kanten voldoende uitsteekt, zodat het water er goed van afvloeit en niet in het egelhuis komt. Monteer de delen met schroeven. Vervolgens zet je het dakleer vast op de bovenkant, zodat het dak goed weersbestendig blijft.
Stap 6. Zaag en monteer de tunnel
Zaag de steigerplank voor de tunnel. Monteer de delen met schroeven. Houd er rekening mee dat er nog pootjes van 22 mm onder de tunnel komen waardoor de opening maar 10,8 cm hoog uitgezaagd hoeft te worden.
Stap 7. Zorg voor een goede afwatering
Boor 4 gaten in de bodem en plaats pootjes onder het egelhuisje, om ervoor te zorgen dat de bodem niet nat wordt.
Stap 8. Weg met de scherpe randjes
Schuur het egelhuis goed, want je wil niet dat er scherpe randen of splinters in zitten die de egel kunnen verwonden.
Stap 9. Vul het egelhuis met dor blad
Legt wat kranten op de bodem en vul het egelhuis halfvol met kurkdroge, dorre herfstbladeren.
Onderhoud van een egelhuis
Merk je in april of mei dat het egelhuis na gebruik is verlaten? Maak het dan schoon en controleer het egelhuis op vocht en beschadigingen. Voer eventuele reparaties uit en vul het egelhuis vervolgens weer met ‘verse’ dorre bladeren. Egels maken ieder jaar een nieuw nest, dus zo kunnen ze weer met een schone lei beginnen.
Leestip: Egelhuizen in gebruik
Lees Egelhuizen in gebruik voor nog veel meer tips en uitgebreide informatie over hoe een egelhuis te bouwen, maar ook hoe deze goed te plaatsen, te onderhouden en wat te doen bij egels in nood in de tuin. Wat zijn bijvoorbeeld de do’s & don’ts bij het voeren van egels? Je leest het in dit handige boek van Jenny Kleve, oprichter van Egelbescherming Nederland. Prijs: € 18,95. Verkrijgbaar bij de (online) boekhandel en op egelbescherming.nl.