Maak van een nestkast een winterverblijf voor vogels

Helga Kluiter
|
07/12/2020
nestkast ombouwen tot winterverblijf voor vogels

Buiten is het koud en guur, en dat betekent dat de vogels harder hun best moeten doen om warm te blijven. Heb je in je tuin een vogelhuisje hangen, dan kun je van deze nestkast een prima winterverblijf maken voor de koolmees, pimpelmees, mus en andere vogels.

Lees verder na de advertentie

Maak de oude nestkasten eerst schoon

Helaas zitten de meeste oude vogelhuisjes vol vlooien en andere parasieten. En die blijven tot het volgende voorjaar in het nest zitten, om vervolgens de nieuwe generatie jonge vogeltjes te besmetten. Daarom is het belangrijk om oude nestjes te verwijderen en de nestkasten, wanneer de vogels vertrokken zijn, schoon te maken.

Bouw het vogelhuisje om tot winterverblijf

Nadat je de nestkast hebt schoongemaakt, kun je het vogelhuisje ombouwen tot winterverblijf. Dat doe je door de nestkast te vullen met wat isolerend materiaal, zoals droge wol, hooi of wat houtwol. Gebruik trouwens liever geen haar van huisdieren, want ook hierin kunnen parasieten zitten die de vogels ziek maken.

In 4 stappen vogels beschermen tegen de kou

Om een nestkast om te bouwen tot beschut winterverblijf heb je wat isolatiemateriaal nodig, zoals droge wol, hooi of houtwol. Pak er verder een handbezem, kokend water, een doek en een diervriendelijk ontsmettingsmiddel bij.

1. Haal de nestkast leeg

Haal de nestkast leeg

Lees verder na de advertentie

Haal eerst het lege nest uit de kast, inclusief eventuele eieren die niet zijn uitgebroed, en gooi het weg. Je mag dit alleen doen tussen augustus en januari, om te voorkomen dat je de vogels verstoort.

2. Veeg het vogelhuisje grondig uit

Veeg de nestkast ut

Gebruik een handveger om de nestkast grondig uit te vegen. Besteed extra aandacht aan de hoeken en zijkanten.

3. Was de nestkast met heet water

was de nestkast met heet water

Was de kast met heet water om alle achtergebleven parasieten te doden. Doe dat eventueel met een mild ontsmettingsmiddel, maar gebruik zeker geen insecticiden of vlooienpoeders.

Vul de nestkast met isolerend materiaal, zoals wol

4. Vul de nestkast met isolerend materiaal

Laat de nestkast goed opdrogen voor je er warm materiaal in stopt. We hebben hier schapenwol gebruikt voor de isolatie.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu