Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

5 signalen dat dieren winterslaap houden in jouw tuin

egel in egelhuis

Kom erachter op welke plekken in je tuin egels, kikkers, padden, insecten en andere dieren winterslaap houden in je tuin – en hoe je de signalen van dieren in winterrust herkent.

Lees verder na de advertentie

Waarom houden dieren een winterslaap?

Zodra de winter in aantocht is, maken veel dieren zich klaar om in winterslaap of winterrust te gaan. Denk aan egels, amfibieën, reptielen en insecten – met name hommels, vlinders en wespen. Dat is voor hen de beste manier om de winter te overleven. Zo hoeven ze hun energie niet te verspillen aan het zoeken van (schaars) voedsel.

Verstoor dieren in winterslaap niet

Normaal gesproken zie je niets van al die overwinterende dieren. En dat is natuurlijk ook de bedoeling, want dan kunnen ze veilig doorslapen. Verstoor ze daarom niet!

5 tekenen dat dieren winterslaap houden in je tuin

Als je je ogen goed de kost geeft, zie je overal in je tuin tekenen van overwinterende dieren. Ontdek de 5 belangrijkste signalen van dieren in winterslaap.

1. Bladerhopen en takken

dieren zoals egels houden hun winterslaap graag in hopen bladeren
Egels houden hun winterslaap vaak onder hopen bladeren.

In een hoekje van de tuin, in je compostbak of achter de schuur verschijnt opeens een hoopje bladeren. Dat kan betekenen dat er een egel overwintert. Zij verzamelen vaak hun eigen dekentje van bladeren om hun slaaphol mee te maken. Ook bosjes takken zijn populair. Controleer brandstapels daarom altijd op de aanwezigheid van egels voor je ze aansteekt!

2. Beweging in je vijver

Mannetjeskikkers houden hun winterslaap onder water.
Mannetjeskikkers overwinteren onder water.

Schaduwen en beweging op de bodem van je vijver kan erop wijzen dat er kikkers in overwinteren. Of beter gezegd: de mannelijke kikkers. Die lijken liever onder water hun winterrust te houden dan in de modder of onder bladeren, zoals de vrouwtjes en andere amfibieën. Kikkers kunnen onder water door hun huid ademen. Soms trekken ze in de winter even een baantje in de vijver.

3. ‘Blaadjes’ op de muur

Vlinders op de muur lijken soms op blaadjes.
Blad tegen de muur? Het kan ook een dagpauwoog zijn.

Er plakken allemaal blaadjes tegen de muur… maar als je goed kijkt, blijken het vlinders te zijn! Dagpauwogen, kleine vossen, atalanta’s en gehakkelde aurelia’s overwinteren in hun volwassen vorm. Soms houden ze hun winterslaap in groepen. Ze sluiten dan hun vleugels en houden zich vast aan een droog, beschut oppervlak, zoals tegen een muur, onder een stukje hout, of onder het dak van je schuur.

4. Kleine bergjes zand

Zandbijen overwinteren onder de grond.

In het vroege voorjaar duiken er opeens kleine hoopjes zand op. Dat duidt erop dat er zandbijen hebben overwinterd in je gazon of in je borders. Goed nieuws: aan het einde van de volgende winter zullen hun nakomelingen daar ook weer uit de grond kruipen. Ook de werksters van de hommelkoningin overwinteren in de grond.

5. Hoog gras

Veel dieren houden hu winterslaap in hoog gras.
Insecten overwinteren graag in hoog gras.

Hoog gras is op zich geen teken van overwinterende dieren, maar je kunt er donder op zeggen dat er overwinterende dieren in zitten. Rupsen of vlinders en motten houden zich vaak in lang gras schuil, evenals kevers en allerlei larven. Sommige vlinders maken poppen die aan lange grassprieten hangen.

Lees meer over dieren:

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.