Dit kun je doen om je tuin bijvriendelijker te maken in de herfst

Linda Passies
|
13/10/2022
bijen bijvriendelijker tuin herfst

Ook in de herfst zijn er nog steeds bijen. Je ziet laatvliegende bijen, zoals de akkerhommel en klimopbij, nog voorbij zien vliegen. En honingbijen komen bij zonnig en warm weer naar buiten om te eten. In dit artikel lees je hoe je in de herfst kunt zorgen voor de bijen in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Ruim je tuin niet te veel op

In de herfst sterven oude hommelkolonies en bevruchte hommelkoningen zoeken dan een plek om te overwinteren. Ze kiezen bijvoorbeeld een gat in de grond, een composthoop of een plekje onder stapels herfstbladeren. Maak je tuin dus niet te ‘netjes’ en voorkom dat je hommels stoort. Kom je bijvoorbeeld oude muizenholletjes tegen? Laat dat dan gewoon zitten. Ook vogelkastjes hoef je niet allemaal schoon te maken en op te ruimen. Bovendien kun je een stukje gras lang laten groeien, want hommels gebruiken ook graag graspollen om in te nestelen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tips voor de biodiversiteit in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bouw een houtstapel voor bijen in de herfst

Boomstronken vormen een uitstekende schuil- en nestelplek voor bijen. Leg boomstronken en takken op elkaar en vul de ruimtes ertussen op met kleinere takken, mos en bladeren. Bijen kunnen er schuilen bij regen, en veel solitaire bijen en hommels kunnen het gebruiken als nestelplek. 

Lees verder na de advertentie

Kweek nectarrijke planten voor bijen in de herfst

bijen sedum herfst

Houd ook voor de herfst rekening met planten die nectar geven. Enkele laatbloeiende planten die aantrekkelijk zijn voor bijen: 

Vergeet ook niet om in de herfst bloembollen te planten, zodat je bestuivers in het voorjaar helpt. Kies bollen met een opeenvolgende bloei vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer, dan help je de bijen het beste.

Lees meer over bijen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu