Dit kun je in het voorjaar doen voor bijen en hommels

Linda Passies
|
22/04/2022
hommel op margriet bij artikel over bijen en hommels in de lente

Heb je dit voorjaar nog geen bijen en hommels zien rondzoemen in je tuin? Dan is het tijd om je tuin wat vriendelijker te maken voor bestuivers. Dat kan met deze tips.

Lees verder na de advertentie

Een- en tweejarigen zaaien

ridderspoor delphinium

Het voorjaar is een goede tijd om een- en tweejarigen te zaaien waar bestuivers dol op zijn. Denk aan zonnebloem (Helianthus annuus), Phacelia, ridderspoor (Delphinium), korenbloem (Centaurea cyanus), kaasjeskruid (Malva sylvestris), goudsbloem (Calendula officinalis), aster, duifkruid (Scabiosa) en ijzerhard (Verbena bonariensis).

Bloemenweide aanleggen

bloemenweide aanleggen

In het voorjaar kun je starten met het aanleggen van een bloemenweide. Dat doe je door een kaal stuk grond in te zaaien, of door een bestaand grasveld te verarmen. Met een mengsel van inheemse bloemen help je kieskeurige solitaire bijen.

Bloembollen

Blauwe druifjes (Muscari) met bij

Lees verder na de advertentie

Bloeiende voorjaarsbollen zijn een belangrijke vroeg bron van nectar voor bestuivers zoals bijen en hommels. Maar in het voorjaar kun je ze niet planten. Wat je wel kunt doen? Potten met bloeiende bollen buiten zetten. En let op waar in je border op dit moment nog gaten zijn. Vul die gaten in het najaar op met bloembollen. Laat trouwens wel een open plek tussen planten vrij, zodat wilde bijen daar onder de grond kunnen nestelen.

Enkelbloemige dahlia’s voortrekken en uitplanten

Openbloemige dahlia's zijn goed voor bijen en hommels

Ze zijn prachtig: de gevulde bloemen van dahlia’s. Maar niet zo bijvriendelijk, want de bestuivers kunnen er niet in komen. Vergeet daarom niet enkelbloemige dahlia’s voor te trekken en uit te planten (na IJsheiligen).

Bijenhotel ophangen

Bijenhotel aan schutting

Solitaire bijen leggen individuele eitjes in cellen in oude, holle stelen van planten en gaatjes in hout. Een bijenhotel bevat vaak allerlei holle staafjes – ideaal dus. Je kunt ook prima zelf een bijenhotel maken – bijvoorbeeld door allerlei gaatjes in een blok hout te boren.

Vaste planten in pot

Rozen in potten

De beste momenten voor het aanplanten van vaste planten zijn het voorjaar en het najaar. Wil je laat in het voorjaar, zo tegen de zomer aan, nog vaste planten neerzetten voor bijen? Kies dan eerst voor vaste planten in een pot – en geef ze genoeg water.

Groen dak aanleggen voor bijen

sedumdak voor bijen en hommels

Het dak van je schuurtje of van je huis kan ook een stuk bijvriendelijker. Door er een groen dak van te maken! Sedum is een goede voedselbron voor bijen. 

Meer doen voor bijen en hommels:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu