Help vroege bijen en hommels in het voorjaar met deze vroegbloeiers

Helga Kluiter
|
17/03/2022
Blauwe druifjes (Muscari) met bij

Voor hommels is het voorjaar een hele belangrijke periode. Rond maart kruipen hommelkoninginnen uit hun schuilplaatsen om een nieuwe kolonie te stichten. Ze gaan meteen op zoek naar stuifmeel en nectar, dus vergeet niet om de juiste soorten voorjaarsbloemen voor hommels en bijen te planten.

Lees verder na de advertentie

Biologische bloemen voor bijen

Zet in je enthousiasme niet zomaar wat planten in je tuin. Bedenk dat planten in tuincentra vaak opgekweekt worden met bestrijdingsmiddelen – en die zijn vaak fataal voor bijen en hommels! Het is daarom belangrijk dat je kiest voor biologische zaden, planten en bollen. Daarmee lever je écht een bijdrage aan het helpen van deze bestuivers.

Meer tips voor bijen of bijvriendelijke zaden en planten kopen? Neem een kijkje op de site van de Bijenstichting.

Voorjaarsbloemen voor bijen en hommels

Voor hommels en vroegvliegende solitaire bijen, zoals de rosse metselbij, is het belangrijk om vroegbloeiende vaste planten in de tuin te hebben. De volgende voorjaarsbloemen voor hommels en bijen mogen alvast niet ontbreken.

1. Krokussen

Nationale Bijentelling

Een van de vroegst bloeiende bollen is natuurlijk de krokus. De boerenkrokus (Crocus tommasinianus) en de bonte krokus (Crocus vernus) bloeien in februari en maart en zorgen niet alleen al vroeg voor kleur, maar ook voor voedsel voor de vroegste bijen en hommels. Plant de krokusbollen in het najaar in goed drainerende grond in de volle zon en je hebt er verder geen omkijken naar.

Lees verder na de advertentie

2. Longkruid (Pulmonaria)

voorjaarsbloemen voor bijen en hommels

Longkruid is bij uitstek een geschikte plant voor schaduwrijke plekken (al kan hij in vochtige grond meer zon hebben) en een goede bodembedekker. Je hebt zowel groenbladige als gevlekte soorten en metselbijen zijn er dol op. Longkruid combineert goed met solitaire planten als Helleborus en pioenrozen (Paeonia). Ook als randplant voor zomerbloeiende borders is longkruid geschikt. Het blad vormt dan een mooie overgang tussen de border en de omgeving en weert op die wat moeilijkere plekken het onkruid.

Wekelijks tuintips in je mail

Wil je de natuur in je tuin nog meer helpen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg wekelijks de beste tips in je mailbox!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Diverse soorten wilgen

voorjaarsbloemen voor bijen en hommels

Denk voor bijen ook eens aan diverse soorten wilgen, zoals boswilg (Salix caprea), grauwe wilg (Salix cinerea) en schietwilg (Salix alba). Die leveren goed voedsel voor honingbijen en diverse solitaire (zand)bijen. Wilgen kun je goed snoeien om er bijvoorbeeld knotbomen van te maken, maar pas op dat je ze niet allemaal tegelijk snoeit. Doe dat liever in etappes en snoei ze elk jaar slechts voor de helft. Wilgen bloeien namelijk op één- en tweejarig hout. Als je alles ineens snoeit, hebben de bijen in het voorjaar erna geen voedsel!

4. Fruitbomen

Hommel op appelbloesem

Plant fruitbomen zoals appels, peren en kersen. Dan kun je vanaf het moment dat de eerste bloesems verschijnen hordes bijen en hommels verwachten. En dat is maar goed ook, want zonder hun bestuiving heb jij later in het jaar waarschijnlijk veel minder fruit. De bloeitijd van fruitbomen is afhankelijk van het weer, maar valt grofweg tussen eind maart en mei. Er zijn fruitbomen voor zowel grote als kleine tuinen en zelfs potten.

5. Winterheide (Erica carnea)

Winterheide (Erica carnea)

Winterheide (Erica carnea) bloeit van december tot (afhankelijk van het weer) april of mei. Zodra het in het voorjaar wat warmer wordt, produceert hij nectar en pollen – en dat trekt bijen maar ook vroege vlinders aan. De zomertegenhanger, Calluna ofwel zomerheide, is een zogenoemde knopbloeiende heide. Dat betekent dat de knoppen nooit helemaal openen en daarom is deze niet interessant voor bijen.

6. Oosterse sterhyacint (Scilla siberica)

voorjaarsbloemen voor bijen en hommels: sterhyacint

De oosterse sterhyacint ofwel Scilla siberica komt van oorsprong uit Rusland en de Kaukasus en is erg winterhard. Hij bloeit in maart en april met schattige klokvormige, blauwe bloemetjes waar bijen verzot op zijn. Ze doen het goed als verwilderingsplant in een gazon of in de halfschaduw onder loofbomen. Hij zaait zichzelf uit en groeit snel uit tot grote pollen.

7. Sleutelbloem (Primula vulgaris)

natuurlijke bostuin

De zachtgele bloemen van de sleutelbloem (Primula vulgaris) zijn een onmiskenbaar teken dat het echt lente is. Je vindt hem van nature in bossen en onder heggen, maar hij van elke plek waar hij vochtige schaduw heeft. Sleutelbloemen zijn een geweldige vroege bron van nectar en pollen voor bijen, hommels en andere bestuivende insecten. De rupsen van een aantal motten gebruiken ze als voedselplant. Ze staan prachtig bij narcissen en zaaien zichzelf uit.

8. Blauwe druifjes (Muscari)

Blauwe druifjes (Muscari)

Waar blauwe druifjes zijn, vind je bijen en hommels! De blauwe bloemetjes van de Muscari, die lijken op trosjes mini-druifjes, bieden namelijk in de maanden april en mei veel pollen en nectar. Met name de gewone sachembij (Anthophora plumipes) kan geen genoeg krijgen van deze bloembol. Je hebt naar dit plantje eigenlijk geen omkijken. Hooguit hoef je hem om de paar jaar een keer te delen. Zet hem op een goed afwaterende plek in zon of schaduw. Hij doet het ook goed in potten.

Meer bloemen voor bijen en hommels

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu