Weinig ruimte en toch een appelboom? Zo kan het wél!

Helga Kluiter
|
26/01/2022
appelboom in een kleine tuin

Een appelboom in een kleine tuin lijkt misschien op een luxe die je je niet kunt veroorloven. Maar als je desondanks je zinnen hebt gezet op een appelboom, hebben we goed nieuws: het kan!

Lees verder na de advertentie

Appelboom in een kleine tuin

Als je een appelboom in een kleine tuin wilt zetten, heb je drie mogelijkheden. Je kunt je appelboom vrijstaand in de tuin planten, hem leiden in een bepaalde vorm, of in een pot op het terras zetten.

1. Lei appelboom

appelboom in een kleine tuin

Een van de makkelijkste manieren om een appelboom in een kleine tuin te zetten, is met een lei appelboom. Die kun je tegen een muur of schutting laten groeien. Dat kan in allerlei vormen, bijvoorbeeld met horizontale takken (spalier), als ‘haag op poten’, of met schuine takken (palmet).

Lei appelboom onderstam

Heb je een lange muur, zet dan verschillende soorten neer met 1,5 meter tussenruimte. Voor de beste leiappels kies je een semi-groeikrachtige onderstam. (MM106) De groei is dan sterk genoeg om de takken goed te kunnen leiden. Dwerg-onderstammen (M27) groeien minder sterk, waardoor het resultaat vaak rommelig wordt.

2. Vrijstaande appelboom in een kleine tuin

Lees verder na de advertentie

vrijstaande appelboom in kleine tuin

Wil je graag een vrijstaande appelboom, kies dan een dwergonderstam (M9, tot ca. 2,5 meter hoog). Plant je boom in de volle grond of in een grote pot of bak. Deze onderstam is ook geschikt voor step-over appels. Dit zijn heel laag geleide appelbomen waar je overheen kunt stappen. Vandaar de naam. Deze boompjes hebben een stam van 30 cm hoog en dragen een horizontaal snoer.

3. Appelboom in pot

appel in pot

Alle appelbomen houden van volle grond, zodat hun wortels op zoek kunnen naar water en voedsel. Maar met de juiste verzorging kun je ook een goede oogst krijgen van een appelboom in pot of bak. Dit zijn de vuistregels waarmee je je appelboom in pot tot een succes maakt:

  • Kies een boom die is geënt op een dwergonderstam, zodat hij laag zal blijven.
  • Kies de grootst mogelijke pot die je kwijt kunt, met een diameter van minstens 60 cm en een diepte van minimaal 50 cm. De wortels drogen dan met droog weer niet meteen uit.
  • Zorg ervoor dat je pot drainagegaten heeft en zet hem op potvoetjes of bakstenen. Overtollig water kan dan goed weglopen. Leg onderin de pot ook een laag van 5 cm steentjes of wat potscherven.
  • Gebruik (turfvrije) potgrond van een goede kwaliteit.
  • Bedek de potgrond met een mulch van houtsnippers, grind of decoratieve steentjes. Zo verdampt het water minder snel en krijgt onkruid minder kans.
  • Geef regelmatig water, zeker bij warm weer. Dat is nog belangrijker tijdens het rijpen van het fruit.
  • Dun rond juni-juli het aantal vruchten uit (10 cm tussen de appels), wanneer de appeltjes het formaat van een golfbal hebben. Je krijgt dan minder vruchten, maar ze worden wel groter.
  • Geef elke twee weken tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding die rijk is aan kalium.

Zomersnoei appelboom

zomersnoei appelboom

Appelbomen zijn eenvoudig in hun omvang te beperken als je ze goed snoeit. Ze geven er in ieder geval niet minder bloemen en vruchten om! De snoei van alle gevestigde (lei)appelbomen vindt plaats in juli. Knip de zachte, groene groei van het huidige seizoen terug tot twee of drie knoppen. Snoei altijd boven een knop die naar buiten gericht is, zodat nieuwe takken naar buiten groeien.

Meer over fruitbomen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu