7x de meest gemaakte snoeifouten (en hoe je ze voorkomt)

Helga Kluiter
|
09/02/2024
meest gemaakte snoeifouten

Snoeien maakt veel bomen en struiken sterker, mooier en productiever. Toch kun je beter niet snoeien dan verkeerd snoeien! Leer van de meest gemaakte snoeifouten, zodat jij ze niet maakt.

Lees verder na de advertentie

De 7 meest gemaakte snoeifouten

Er is geen algemene snoeiregel die geldt voor alle planten. De beste snoeitijd verschilt per soort en dat geldt ook voor de manier waarop je de schaar erin zet. Toch zijn er een aantal snoeifouten die je moet zien te voorkomen – welke boom, struik of plant je ook snoeit.

1. Snoeien op het verkeerde moment

meest gemaakte snoeifouten

Een van de meest gemaakte snoeifouten is snoeien in het verkeerde seizoen. De meeste planten snoei je in de winter, wanneer ze in rust zijn. Maar er zijn uitzonderingen, zoals kersen- en pruimenbomen, om infectie door paarse korstzwam te voorkomen. En wijnstokken mag je alleen snoeien in december en januari, anders kan de plant sap gaan bloeden en zelfs sterven.

Deze snoeifout voorkomen: Doe wat onderzoek voordat je snoeit. Daarmee voorkom je dat je bloemknoppen wegsnoeit of planten gevoeliger maakt voor ziektes.

2. Te veel snoeien

Lees verder na de advertentie

roos snoeien

Stengels en bladeren zorgen ervoor dat je plant voedsel kan opnemen. De bladeren produceren koolhydraten via fotosynthese, en stengels vervoeren voedsel door de plant. Verwijder je te veel stengels of blad in één keer, dan kan de plant in shock raken. Als je plant het al overleeft, duurt het herstel vaak lang.

Deze snoeifout voorkomen: Tenzij er in instructies staat aangegeven dat je ‘hard’ mag terugsnoeien, moet je niet te ver terugsnoeien. Snoei bovendien maar maximaal een vijfde van het totaal weg.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuin- en snoeitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Niet boven een knoop snoeien

Hortensia snoeien

Een knoop is de plek waarop bladeren, knoppen en nieuwe scheuten uit de stengel komen. Knip altijd net boven zo’n knoop. Dat voorkomt dat het uitsteeksel dat overblijft afsterft, waardoor ziektes kunnen binnendringen.

Deze snoeifout voorkomen: Laat niet meer dan 1 cm boven de knoop achter om afstervende uitsteeksels te voorkomen. Maar pas op: snijd ook niet te dicht boven een knoop, want dan kun je hem beschadigen!

4. Snoeischaar niet schoonmaken

snoeischaar schoonmaken

Schoon, scherp en goed geolied snoeigereedschap werkt beter, gaat langer mee en werkt veiliger. Met een scherpe snoeischaar of takkenschaar maak je een zuivere snede die goed geneest. Door je gereedschap schoon te houden voorkom je dat je ziektes tussen planten verspreidt.

Deze snoeifout voorkomen: Maak je snoeigereedschap na gebruik steeds grondig schoon en slijp het regelmatig.

5. Takken niet schuin snoeien

Waarom schuin snoeien

Stengels en takken niet schuin snoeien maar recht, kan ervoor zorgen dat schimmelinfecties de plant binnendringen. Water kan dan namelijk makkeijker op de wond blijven staan, en dat zorgt voor een klimaat waarin schimmels zich thuisvoelen.

Deze snoeifout voorkomen: Snoei altijd schuin, zodat bij regen het water snel van de wond kan stromen.

6. Kanker niet wegsnoeien

Bacteriekanker

Er zijn meerdere soorten kanker die je fruitbomen aan kunnen tasten. Deze ziekte verspreidt zich via de lucht en dringt bomen binnen via beschadigd hout. Bacteriekanker heeft het voornamelijk gemunt op bomen van het geslacht Prunus (zoals pruimen, kersen, sleedoorns en amandelen). Vruchtboomkanker is een schimmel die vaak appels treft.

Deze snoeifout voorkomen: Door vroege tekenen van kanker weg te snoeien, kun je de groeikracht van de boom herstellen. Doe je niets, dan verkort je mogelijk de levensverwachting van de boom.

7. Dode takken niet snoeien

meest gemaakte snoeifouten

Het kan altijd gebeuren dat een deel van je plant of boom afsterft. Oorzaken daarvan zijn verkeerd snoeien, vorstschade en schade doordat bijvoorbeeld takken langs elkaar schuren. Hoe dan ook, schimmels en bacteriën kunnen makkelijker binnendringen via deze verzwakte plekken en zich door de rest van de plant verspreiden.

Deze snoeifout voorkomen: Zodra je beschadigingen opmerkt aan je boom, struik of plant, kun je het beste het beschadigde gedeelte meteen snoeien.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu