
Snoeien maakt veel bomen en struiken sterker, mooier en productiever. Toch kun je beter niet snoeien dan verkeerd snoeien! Leer van de meest gemaakte snoeifouten, zodat jij ze niet maakt.
Lees verder onder de advertentie
De 11 meest gemaakte snoeifouten
Er is geen algemene snoeiregel die geldt voor alle planten. De beste snoeitijd verschilt per soort en dat geldt ook voor de manier waarop je de schaar erin zet. Toch zijn er een aantal snoeifouten die je moet zien te voorkomen – welke boom, struik of plant je ook snoeit.
1. Snoeien op het verkeerde moment

Een van de meest gemaakte snoeifouten is snoeien in het verkeerde seizoen. De meeste planten snoei je in de winter, wanneer ze in rust zijn. Maar er zijn uitzonderingen, zoals kersen– en pruimenbomen, om infectie door paarse korstzwam te voorkomen. En wijnstokken (druif) snoeien mag alleen in december en januari, anders kan de plant sap gaan bloeden en zelfs sterven. Dit zelfde geldt bijvoorbeeld voor esdoorns en berken.
Deze snoeifout voorkomen: Doe wat onderzoek voordat je snoeit. Daarmee voorkom je dat je bloemknoppen wegsnoeit of planten gevoeliger maakt voor ziektes. Bekijk de vuistregels voor wanneer je wat snoeit.
Tijd voor een nieuwe snoeischaar?

- Uitgebreid assortiment snoeischaren
- Topmerken als Felco, ARS, Metallo en Barebones
- De tuinwinkel van Gardeners’ World Magazine

2. Te veel snoeien

Stengels en bladeren zorgen ervoor dat je plant voedsel kan opnemen. De bladeren produceren koolhydraten via fotosynthese, en stengels vervoeren voedsel door de plant. Verwijder je te veel stengels of blad in één keer, dan kan de plant in shock raken. Als je plant het al overleeft, duurt het herstel vaak lang.
Deze snoeifout voorkomen: Tenzij er in instructies staat aangegeven dat je ‘hard’ mag terugsnoeien, moet je niet te ver terugsnoeien. Snoei bovendien maar maximaal een vijfde van het totaal weg.
3. Niet boven een knoop snoeien

Een knoop is de plek waarop bladeren, knoppen en nieuwe scheuten uit de stengel komen. Knip altijd net boven zo’n knoop. Dat voorkomt dat het uitsteeksel dat overblijft afsterft, waardoor ziektes kunnen binnendringen.
Deze snoeifout voorkomen: Laat niet meer dan 1 cm boven de knoop achter om afstervende uitsteeksels te voorkomen. Maar pas op: snijd ook niet te dicht boven een knoop, want dan kun je hem beschadigen!
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien € 12.99
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.

4. Snoeischaar niet schoonmaken

Schoon, scherp en geolied snoeigereedschap werkt beter, gaat langer mee en werkt veiliger. Met een scherpe snoeischaar of takkenschaar maak je een zuivere snede die goed geneest. Door je gereedschap schoon te houden voorkom je dat je ziektes tussen planten verspreidt.
Deze snoeifout voorkomen: Maak je snoeigereedschap na gebruik steeds grondig schoon en slijp het regelmatig.
5. Takken niet schuin snoeien

Stengels en takken niet schuin snoeien maar recht, kan ervoor zorgen dat schimmelinfecties de plant binnendringen. Water kan dan namelijk makkelijker op de wond blijven staan, en dat zorgt voor een klimaat waarin schimmels zich thuisvoelen.
Deze snoeifout voorkomen: Snoei altijd schuin, zodat bij regen het water snel van de wond kan stromen.
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
6. Kanker niet wegsnoeien

Er zijn meerdere soorten kanker die je fruitbomen aan kunnen tasten. Deze ziekte verspreidt zich via de lucht en dringt bomen binnen via beschadigd hout. Bacteriekanker heeft het voornamelijk gemunt op bomen van het geslacht Prunus (zoals pruimen, kersen, sleedoorns en amandelen). Vruchtboomkanker is een schimmel die vaak appels treft, dus snoei appelbomen waar nodig als je kanker constateert.
Deze snoeifout voorkomen: Door vroege tekenen van kanker weg te snoeien, kun je de groeikracht van de boom herstellen. Doe je niets, dan verkort je mogelijk de levensverwachting van de boom.
7. Dode takken niet snoeien

Het kan altijd gebeuren dat een deel van je plant of boom afsterft. Oorzaken daarvan zijn verkeerd snoeien, vorstschade en schade doordat bijvoorbeeld takken langs elkaar schuren. Hoe dan ook, schimmels en bacteriën kunnen makkelijker binnendringen via deze verzwakte plekken en zich door de rest van de plant verspreiden.
Deze snoeifout voorkomen: Zodra je beschadigingen opmerkt aan je boom, struik of plant, kun je het beste het beschadigde gedeelte meteen snoeien.
8. Vriest het buiten? Wacht nog even met snoeien

Bomen, struiken en vaste planten beschermen zichzelf op verschillende manieren tegen vorst. Je kunt je voorstellen dat als je een snoeiwond maakt, een boom kwetsbaar is voor vrieskou en permanente schade kan oplopen. Bekijk daarom deze 5 redenen waarom je niet moet snoeien met vorst.
Deze snoeifout voorkomen: Check van te voren goed het weer bericht. Is er binnen de komende 3 tot 5 dagen (nacht)vorst verwacht? Wacht dan nog even met snoeien.
Wekelijks tuintips in je mail
9. Snoeien zonder doel

Het klinkt een beetje vreemd, want snoeien doe je altijd met een doel toch? Je wilt een boom of struik kleiner hebben omdat hij nu eenmaal heel groot is geworden. Wij bedoelen dat je van te voren kritisch kijkt naar een plant:
- Welke takken moet je precies wegnemen om bijvoorbeeld meer luchtcirculatie te krijgen tussen de bladeren?
- Hoe snoei je een boom het beste zonder hij er ‘vreemd’ uit gaat zien?
- Wil je de kruin van een boom verhogen, zodat er meer licht beschikbaar komt voor de planten eronder?
- Moet je een fruitboom of -struik op een bepaalde manier knippen om meer vruchten te krijgen?
Deze snoeifout voorkomen: Bovenstaand zie je maar enkele overwegingen. Lees van te voren in op de snoeiwijze van de plant. Heb je een plan? Dan kun je vervolgens aan de slag!
10. Niet teveel bomen en struiken tegelijk snoeien

Dit is niet zozeer een fout, als meer een overweging. Als je veel tegelijk snoeit van bomen en struiken, heeft je tuin minder te bieden voor tuindieren. Deze plekken worden door tuinvogels, maar ook insecten gebruikt als schuil en voedselplekken.
Deze snoeifout voorkomen: Probeer, indien mogelijk, in fases te snoeien.
Wekelijks tuintips in je mail
11. Moet je wel snoeien?

Dan rest de vraag nog of je überhaupt moet snoeien. Er zijn ook struiken en bomen die (relatief) klein blijven en het beste eruit zien en het gezondst blijven door ze niet of nauwelijks te snoeien. Denk bijvoorbeeld aan Japanse kornoelje. Doorgaans krijgt de boom, als er ruimte is, een mooie vorm die hij van nature uitkiest.
Deze snoeifout voorkomen: Bekijk en lees of jouw plant wel een snoeibeurt nodig heeft. Bij voorkeur snoei je een plant niet die eigenlijk geen snoei nodig heeft.