Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

Druif snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Druif snoeien

De druif is een veelzijdige plant, geliefd om zijn vruchten én sierwaarde in de tuin. Vanwege zijn uitbundige groei vraag je je vast af: wanneer en hoe moet je een druif snoeien? Met de handige snoeitips in dit artikel, kun je op het juiste moment aan de slag.

Lees verder na de advertentie

Waarom druif snoeien?

Kweek je een druif om zijn vruchten? Dan zul je voor de meest smakelijke vruchten en een gezonde plant drie keer per jaar moeten snoeien. Druiven die niet goed gesnoeid worden, hebben vaak teveel trossen met daaraan teveel vruchten. Deze druiven ontwikkelen kleine vruchten van mindere kwaliteit. Voor de sierwaarde maakt dit niet uit, maar als je sappige grote druiven wilt snoepen, dan is het belangrijk dat je je druivenstruik regelmatig en op de juiste manier snoeit. Liever minder maar betere druiven, niet waar?

Wanneer druif snoeien?

Druif snoeien

Een druivenstruik snoei je op drie momenten in het jaar: in de winterrust (november-begin januari), in het voorjaar (mei) en in de zomer (rond midzomer, eind juni). Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Druif snoeien in de winter: hoe doe je dat?

De meeste druivenrassen groeien op nieuw hout, dus alles wat je na de herfst aan de plant laat zitten, zal geen druiven geven. Snoei daarom ook tijdens de winterrust, oftewel in de periode van half november tot begin januari. Tijdens de wintersnoei van de druif knip je alle afgedragen takken weg tot de gesteltakken. Gesteltakken zijn de belangrijkste takken die je laat zitten. Ze kunnen jarenlang nieuwe vruchtranken produceren.

Let op: vrieskou kan de plant beschadigen, dus snoei een druif niet als er vorst op komst is.

Druif snoeien in het voorjaar: hoe doe je dat?

In mei, wanneer de plant flink is uitgelopen, is het tijd om de druif terug te snoeien. Volg deze drie stappen.

  1. Snoei alles weg, behalve de ranken die de toekomstige structuur van de plant gaan vormen.
  2. Laat ook de zijscheuten zitten, waar de beginnende trossen aan groeien. Je kunt de kleine druiven al zien, ongeveer ter grootte van een speldenknop.
  3. Per zijscheut laat je twee trossen hangen, de rest knip je weg.

Let op: Misschien ben je geneigd om een druif te snoeien in maart? Weet dan dat een druivenstruik nooit gesnoeid mag worden in de periode van half januari-april. Dan komt de sapstroom op gang en loop je het risico dat de plant gaat bloeden. Dit kan de plant fataal worden.

Druif snoeien in de zomer: hoe doe je dat?

Rond de midzomer (24 juni) is het weer tijd om druiven bij te snoeien. Volg bij de zomersnoei van de druif deze drie stappen:

  1. Snoei overtollige scheuten en bladeren weg. De druiven krijgen zo meer ventilatie en daarmee voorkom je schimmelproblemen op de vruchten. 
  2. Gedurende de hele zomer mag je jonge zijscheuten verwijderen. Als je dit niet doet, zal je druivenstruik een wirwar worden. Verwijder de zachte scheuttoppen met je duim en wijsvinger.
  3. Knip minimaal de helft van de druiven uit de trossen. Kies hiervoor de jonge vruchten en zorg ervoor dat de druiven elkaar niet raken. Het is een tijdrovend klusje, maar het resultaat zal je niet teleurstellen!

Druif helemaal terugsnoeien?

Wees niet bang om een druif flink te snoeien – druivenplanten groeien krachtig en dragen altijd vruchten aan nieuw hout. Snoei alle vruchtdragende zijscheuten terug tot slechts twee knoppen. Deze methode kun je ook toepassen op sierdruiven zoals Ampelopsis brevipedunculata en wilde wingerd. Door deze planten zo terug te snoeien, creëer je korte takken die in de zomer krachtige, bloeiende scheuten vormen.

De beste snoeitips

De beste snoeitips
  • Wanneer moet ik welke plant snoeien?
  • Waar moet ik op letten met snoeien?
  • De beste tips voor een bloeiende tuin.
Bestel nu
De beste snoeitips

6 handige tips bij druiven snoeien

Druif snoeien
  1. Gebruik altijd een scherpe en schone snoeischaar, zodat je schone snedes maakt
  2. Snoei een druif direct na het planten terug tot een stevige knop, ongeveer 30 cm boven de grond. Dit is belangrijk, ongeacht waar hij groeit en hoe je hem later wilt leiden.
  3. Druiventakken hebben een verdikt stengeldeel. Knip altijd op twee gezonde knoppen van deze ‘knobbel’ terug.
  4. Snoei schuin, zodat het water goed van de snede kan aflopen.
  5. Snoei ongeveer twee centimeter boven een knop, zodat deze niet indroogt.
  6. Na het snoeien kan je een paar mooie gesteltakken van de druivenstruik leiden en aanbinden aan stevige palen met draad, of met horizontale draden langs een muur of in kas.

Hoe druiven oogsten?

Druiventros

Wijndruiven oogst je simpelweg door de trossen met de snoeischaar af te knippen. Dit hoef je niet heel precies te doen, want de vruchtdragende tak wordt in de winter in zijn geheel weggesnoeid. Zogeheten tafeldruiven oogst je door de tros af te knippen met een ‘handvat’, dat wil zeggen een stuk van de tak, waardoor je de kwetsbare druiven niet hoeft aan te raken.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.