Dit kun je allemaal snoeien in december (en dit niet)

Helga Kluiter
|
18/12/2023
wilg knotten

Het is winter; de bomen zijn kaal en de tuin is in rust. Vrijwel alle groei boven de grond is gestopt. Deze rustperiode is de ideale tijd om vormsnoei uit te voeren op grote struiken en bomen. Alles wat bloeit op oud hout (zoals de Forsythia) moet je niet snoeien in december, maar verder kun je nu aardig wat snoeiwerk verrichten.

Lees verder na de advertentie

Waterloten verwijderen

Waterlot verwijderen

Waterscheuten of waterloten zijn rechte, sterk groeiende twijgen die vaak ontstaan in het midden van een boom. Ze zullen geen bloemen of vruchten produceren, dus je kunt ze beter verwijderen. De boom houdt dan meer energie over voor nuttigere zaken. Snoei deze lange, recht omhoog groeiende scheuten terug tot de plek waar ze uit de hoofdtak komen. Gebruik hiervoor een snoeischaar, takkenschaar of snoeizaag, afhankelijk van de dikte van het waterloot.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien in december

Lees verder na de advertentie

wilg snoeien in december

Met name in appelbomen en perenbomen kun je nu de zaag zetten om zware, beschadigde takken te verwijderen en de algehele vorm te verbeteren. Maar ook andere bomen en struiken kun je nu snoeien.

 • Knot wilgen (Salix) door ze tot de basis van de knot terug te knippen. Gebruik de wilgentenen bijvoorbeeld voor het weven van manden. Of steek ze in de grond om nieuwe wilgen te laten wortelen.
 • Snoei de groeikrachtige takken van de blauweregen (Wisteria) terug. Laat drie knoppen zitten op scheuten die uit het hoofdgestel groeien.
 • Knip kruisbessen, rode bessen en witte bessen terug. Verwijder oude takken, maar laat hele takken die het afgelopen jaar zijn ontstaan zitten.
 • Herfstframbozen zijn de eenvoudigste frambozen om te snoeien. Knip gewoon alle oude takken terug tot de grond.

Meer planten die kunt snoeien in december

berk in de tuin

Je kunt veel bladverliezende bomen snoeien vanaf december. Bij bomen zoals berken, esdoorns en populieren hoef je niet te streven naar een open bekervorm, zoals bij veel andere bomen.

 • Snoei berken in november of december, wanneer hun sapstroom stilstaat. Al in januari komt de sapstroom weer op gang en kan snoeien ertoe leiden dat de berken sap gaan bloeden.
 • De esdoorn (Acer) heeft niet veel snoei nodig, omdat dit de mooie vorm kan verpesten. Maar als het echt nodig is, kun je hem uiterlijk deze maand nog voorzichtig bijknippen.
 • De winter is een goede periode om populieren te snoeien, vooral om zuigers (ofwel elleboogtakken) te verwijderen. Zuigers concurreren met de top van de boom en je kunt ze het beste verwijderen als ze nog klein zijn.

Niet snoeien in december

Cornus niet snoeien in december

Bomen en struiken die bloeien op de groei van het voorgaande seizoen, zoals de Forsythia, moet je nu niet snoeien.

 • Laat kornoelje (Cornus) met rust, zodat je de hele winter kunt genieten van hun kleurrijke takken. Snoei hem pas in de lente terug,
 • In tegenstelling tot de meeste hortensia’s snoei je de klimhortensia (Hydrangea petiolaris) meteen na de bloei eind zomer.
 • Knip bladverliezende grassen pas in het vroege voorjaar terug om de kroon in de winter tegen vorst te beschermen.
 • Groenblijvende grassen hoef je helemaal nooit te snoeien.
 • Snoei Hibiscus wel in de winter, maar doe dat zo laat mogelijk om de kans op vorstschade te verkleinen.
 • Kersen, pruimen en perziken zijn vatbaar voor loodglans als je ze in de winter snoeit, dus wacht daarmee tot eind voorjaar of de zomer.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu