Een klimroos snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
18/09/2021
Klimroos snoeien

Klimrozen zijn de perfecte planten om je tuin van meer hoogte te voorzien. Bijna alle soorten bloeien bovendien meerdere keren achter elkaar. Om je plant dit voorjaar goed te laten groeien, moet je je klimroos snoeien. Dat lijkt lastiger dan het is.

De beste tijd om een klimroos te snoeien

Klimroos 'Wollerton Old Hall'
Rosa ‘Wollerton Old Hall’ is een doorbloeiende Engelse leiroos.

De beste tijd voor het snoeien van alle rozen, behalve ramblers, is wanneer ze in rust zijn, tussen december en maart. Door in de winter te snoeien, spoor je de klimroos aan om nieuwe takken te produceren, met sterke, nieuwe scheuten vanuit ogen laag aan de plant.

Wat gebeurt er als je een klimroos niet snoeit?

Als je je klimroos niet snoeit, is dat niet het einde van de wereld. Maar het resultaat is waarschijnlijk een massa zwakke, dunne takken die niet veel bloemen produceren. Ook zullen takken over elkaar gaan schuren, waardoor ze beschadigd raken en gevoleig worden voor ziektes. Snoeien is dus wel aan te raden.

Leid leirozen de juiste richting uit

Een klimroos aanbinden
Bind je klimroos na het snoeien vast aan zijn steun.

Eigenlijk zijn klimrozen geen klimplanten. Ze klimmen namelijk niet uit zichzelf. Daarom is een betere naam eigenlijk ‘leiroos’. Hoe dan ook, wil je een mooi takkengestel creëren, dan moet je alleen de zijscheuten terugsnoeien. Zo krijg je langzaam een raamwerk van takken die je langs schuttingen en muren kan leiden.

Een klimroos snoeien doe je zo

Klimroos snoeien boven een oog
Snoei boven een oog dat naar buiten wijst.
  • Laat bij het snoeien van leirozen het hoofdgeraamte van de takken met rust, tenzij ze hun steun ontgroeid zijn. Snoei alleen de zijscheuten terug, zodat je nog twee of drie gezonde knoppen overhoudt.
  • Knip bij leirozen net boven een oog dat wijst in de richting waarin je wil dat de nieuwe tak gaat groeien. Snoei bijvoorbeeld liever niet boven een oog dat in de richting van een pad zal groeien.
  • Dun takken die dicht op elkaar staan uit om te voorkomen dat die kapot schuren in de wind.
  • Verwijder ook stompjes en dunne, twijgachtige scheuten waaraan zelden iets ontspruit wat de moeite waard is in termen van groei en bloei.
  • Bind na het snoeien de takken van de leiroos aan zijn steun vast. Nu is hij klaar om flink te gaan groeien.
Magazine van Gardeners’ World sep/2021

Gardeners’ World sep/2021

Bestel nu