Een klimroos snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
23/01/2024
Klimroos snoeien

Klimrozen zijn de perfecte planten om je tuin van meer hoogte te voorzien. Bijna alle soorten bloeien bovendien meerdere keren achter elkaar. Maar wanneer moet je je klimroos snoeien om hem in het voorjaar goed te laten groeien?

Lees verder na de advertentie

Wanneer klimroos snoeien

Klimroos 'Wollerton Old Hall'
Rosa ‘Wollerton Old Hall’.

De beste tijd voor het snoeien van alle rozen, behalve ramblers, is wanneer ze in rust zijn, tussen december en maart. Door in de winter te snoeien, spoor je de klimroos aan om nieuwe takken te produceren, met sterke, nieuwe scheuten vanuit ogen laag aan de plant.

Verwaarloosde klimroos snoeien

Als je je klimroos niet snoeit, is dat niet het einde van de wereld. Maar het resultaat is waarschijnlijk een massa zwakke, dunne takken die niet veel bloemen produceren. Ook zullen takken over elkaar gaan schuren, waardoor ze beschadigd raken en gevoelig worden voor ziektes. Een verwaarloosde klimroos snoeien is dus wel aan te raden. Na een forse snoeibeurt zal hij weer uitbundig gaan groeien en bloeien.

Wekelijks tuin- en snoeitips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Leid leirozen de juiste richting uit

Lees verder na de advertentie

Een klimroos aanbinden

Eigenlijk zijn klimrozen geen klimplanten. Ze klimmen namelijk niet uit zichzelf. Daarom is een betere naam eigenlijk ‘leiroos’. Hoe dan ook, wil je een mooi takkengestel creëren, dan moet je alleen de zijscheuten terugsnoeien. Zo krijg je langzaam een raamwerk van takken die je langs schuttingen en muren kan leiden.

Een klimroos snoeien doe je zo

Klimroos snoeien boven een oog
  • Laat bij het snoeien van leirozen het hoofdgeraamte van de takken met rust, tenzij ze hun steun ontgroeid zijn. Snoei alleen de zijscheuten terug, zodat je nog twee of drie gezonde knoppen overhoudt.
  • Knip bij leirozen net boven een oog dat wijst in de richting waarin je wil dat de nieuwe tak gaat groeien. Snoei bijvoorbeeld liever niet boven een oog dat in de richting van een pad zal groeien.
  • Dun takken die dicht op elkaar staan uit om te voorkomen dat die kapot schuren in de wind.
  • Verwijder ook stompjes en dunne, twijgachtige scheuten waaraan zelden iets ontspruit wat de moeite waard is in termen van groei en bloei.
  • Bind na het snoeien de takken van de leiroos aan zijn steun vast. Nu is hij klaar om flink te gaan groeien.

Meer lezen over rozen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu