Alle rozen produceren rozenbottels, maar vaak krijgen die bij ons niet de kans zich te ontwikkelen. Om rozen langer te laten bloeien, koppen we namelijk de bloemen regelmatig. Maar als je een aantal (of alle) bloemen laat zitten, geniet je in de herfst van oogstrelende rozenbottels die vaak tot in de winter mooi blijven.
Lees verder onder de advertentie
Welke rozen voor rozenbottels?
De mooiste rozenbottels groeien aan botanische (of wilde) rozen. Die kun je als losse struik aanplanten, maar ook als heggen in wildere gebieden van je tuin. Laat ze daar in alle rust groeien zonder ze veel te snoeien. Ramblerrozen en klimrozen zijn ook goede kandidaten, want hun bloemtrossen veranderen uiteindelijk in honderden rozenbottels.
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Zijn rozenbottels gezond?
Rozen behoren tot dezelfde familie als appels, dus het is niet verwonderlijk dat de rozenbottels eetbaar zijn. Ze zijn rauw vrij bitter, maar smaken heerlijk als je er jam of siroop van maakt. Rozenbottels zijn bovendien ontzettend gezond, want ze zitten boordevol vitamine C, wat belangrijk is voor ons immuunsysteem.
Wanneer rozenbottels plukken
Wanneer kun je rozenbottels eigenlijk het beste plukken? Het beste moment voor de oogst is in de herfst, meteen nadat de eerste vorst de rozenbottels wat zachter en zoeter heeft gemaakt, maar ze nog wel stevig en kleurrijk zijn. Meestal kunnen de handschoenen aan in oktober of november (tip tegen de prikkels). Zelf oogsten is natuurlijk heerlijk, maar laat je ook een paar rozenbottels zitten voor de vogels?
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Dit zijn de beste rozen voor rozenbottels
Rozen die bottels vormen, oftewel bottelrozen, bestaan in allerlei soorten en maten. Van struik of haag tot klimroos, en van oranjerood tot donkerpaars van kleur. Inspiratie nodig? Dit zijn vijf van de beste rozen voor rozenbottels.
1. Hondsroos (Rosa canina)
Vogels zijn gek op de rode, eivormige bottels van de hondsroos (Rosa canina). Wij geven ze groot gelijk, want ze zijn ook smakelijk voor mensen. Goede hegplant met witte tot bleekroze bloemen begin zomer.
- Hoogte x Breedte: 3 x 1,5 m
2. Rosa filipes ‘Kiftsgate’
Deze geliefde rambler, Rosa filipes ‘Kiftsgate’, krijgt grote trossen oranje-rode bottels. Het is geen kleintje, dus geef hem een grote boom of gebouw om tegen te groeien. Je haalt er meer dan genoeg bottels af voor mooie decoraties. Deze roos produceert in de zomer trossen met enkele, roomwitte bloemen die lekker geuren.
- Hoogte x Breedte: 10 x 6 m
3. Rosa moyesii
De sierlijke urnvormige oranje-rode bottels en buigende takken van Rosa moyesii maken hem tot een uitstekende botanische struikroos voor borders. Hij draagt in de zomer enkele, roze of opvallende donkerrode bloemen.
- Hoogte x Breedte: 4 x 3 m
4. Egelantier (Rosa rubiginosa)
De egelantier ofwel Rosa rubiginosa (niet te verwarren met de rimpelroos, Rosa rugosa) heeft geurend blad en kleine roze bloemen, gevolgd door een overvloed aan bottels tot ver in de winter.
- Hoogte x Breedte: 2 x 2 m
5. Duinroos (Rosa spinosissima)
Duinroos (Rosa spinosissima, ook bekend als Rosa pimpinellifolia) is een charmante maar erg stekelige botanische roos die rozenbottels geeft. De donkerpaarse rozenbottels volgen op de witte, vroege zomerbloemen.
- Hoogte x Breedte: 1 x 1,2 m
Pas op met Rosa rugosa
De rimpelroos (Rosa rugosa) is een prachtroos als je rozenbottels wilt. Maar er zit één groot nadeel aan. Rosa rugosa is zo invasief dat ze op diverse plekken, vooral langs de kust, inheemse plantensoorten verdrijven. Het is niet verboden om rimpelroos in je tuin te zetten, maar er zijn genoeg andere rozen die net zo mooi zijn en dus een betere keuze zijn als je rozenbottels wilt.