Rozenbottels in de herfst? Dit zijn de beste bottelrozen

Helga Kluiter
|
27/09/2022
rozenbottels van Rosa canina

Alle rozen produceren rozenbottels, maar vaak krijgen die bij ons niet de kans zich te ontwikkelen. Om rozen langer te laten bloeien, koppen we namelijk de bloemen regelmatig. Maar als je een aantal (of alle) bloemen laat zitten, geniet je in de herfst van oogstrelende rozenbottels die vaak tot in de winter mooi blijven.

Lees verder na de advertentie

Welke rozen voor rozenbottels?

rozenbottels

De mooiste rozenbottels groeien aan botanische (of wilde) rozen. Die kun je als losse struik aanplanten, maar ook als heggen in wildere gebieden van je tuin. Laat ze daar in alle rust groeien zonder ze veel te snoeien. Ramblerrozen en klimrozen zijn ook goede kandidaten, want hun bloemtrossen veranderen uiteindelijk in honderden rozenbottels.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Rozenbottel gezond

Lees verder na de advertentie

Rozen behoren tot dezelfde familie als appels, dus het is niet verwonderlijk dat de rozenbottels eetbaar zijn. Ze zijn rauw vrij bitter, maar smaken heerlijk als je er jam van maakt. Rozenbottels zijn bovendien ontzettend gezond, want ze zitten boordevol vitamine C.

Wanneer rozenbottels plukken

Het beste moment om de bottels te oogsten, is meteen nadat de eerste vorst ze wat zachter heeft gemaakt, maar ze nog wel stevig en kleurrijk zijn. En laat je er ook een paar zitten voor de vogels?

De beste rozen voor rozenbottels

Hier zijn vijf van de beste rozen voor rozenbottels:

1. Hondsroos (Rosa canina)

rozenbottels van Rosa canina

Vogels zijn gek op de rode, eivormige bottels van de hondsroos (Rosa canina). Wij geven ze groot gelijk, want ze zijn ook smakelijk voor mensen. Goede hegplant met witte tot bleekroze bloemen begin zomer.

  • Hoogte x Breedte: 3 x 1,5 m

2. Rosa filipes ‘Kiftsgate’

Rosa filipes 'Kiftsgate'

Deze geliefde rambler, Rosa filipes ‘Kiftsgate’, krijgt grote trossen oranje-rode bottels. Het is geen kleintje, dus geef hem een grote boom of gebouw om tegen te groeien. Je haalt er meer dan genoeg bottels af voor mooie decoraties. Deze roos produceert in de zomer trossen met enkele, roomwitte bloemen die lekker geuren.

  • Hoogte x Breedte: 10 x 6 m

3. Rosa moyesii

Rosa moyesii rozenbottels
Foto: Creative Commons/Peganum

De sierlijke urnvormige oranje-rode bottels en buigende takken van Rosa moyesii maken hem tot een uitstekende botanische struikroos voor borders. Hij draagt in de zomer enkele, roze of opvallende donkerrode bloemen.

  • Hoogte x Breedte: 4 x 3 m

4. Egelantier (Rosa rubiginosa)

Rosa rubiginosa
Foto: Creative Commons/Andreas Rockstein

De egelantier ofwel Rosa rubiginosa (niet te verwarren met de rimpelroos, Rosa rugosa) heeft geurend blad en kleine roze bloemen, gevolgd door een overvloed aan bottels tot ver in de winter.

  • Hoogte x Breedte: 2 x 2 m

5. Duinroos (Rosa spinosissima)

duinroos paarse rozenbottels

Duinroos (Rosa spinosissima, ook bekend als Rosa pimpinellifolia) is een charmante maar erg stekelige botanische roos. De donkerpaarse rozenbottels volgen op de witte, vroege zomerbloemen. 

  • Hoogte x Breedte: 1 x 1,2 m

Pas op met Rosa rugosa

De rimpelroos (Rosa rugosa) is een prachtroos als je rozenbottels wilt. Maar er zit één groot nadeel aan. Rosa rugosa is zo invasief dat ze op diverse plekken, vooral langs de kust, inheemse plantensoorten verdrijven. Het is niet verboden om rimpelroos in je tuin te zetten, maar er zijn genoeg andere rozen die net zo mooi zijn en dus een betere keuze zijn als je rozenbottels wilt.

Meer over rozen en rozenbottels

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu