Rozen uit pot planten: ga ermee aan de slag in de herfst

Jos Heijmans
|
22/10/2021
Afbeelding voor Rozen uit pot planten: ga ermee aan de slag in de herfst

De herfst is de perfecte tijd om nieuwe planten in je borders te zetten, en rozen uit pot planten is nu erg voordelig. Het seizoen voor rozen met kale wortel gaat namelijk van start, dus kwekerijen en tuincentra doen hun oude voorraad rozen in een pot van de hand. Rozen zonder kluit, die in de wintermaanden worden verkocht, hebben normaal gesproken de voorkeur, maar een goede aanbieding kun je natuurlijk niet afslaan…

Lees verder na de advertentie

Geen rozen op dezelfde plaats planten

Vermijd grond die eerder is gebruikt voor rozen om ziekten te voorkomen. Als je toch dezelfde plek moet gebruiken, probeer dan de grond te vervangen of gebruik mycorrhizaschimmels. Kies verder een plek die niet te winderig is en vruchtbare grond heeft. Een beschutte positie zorgt dat je roos niet in de herfstwind heen en weer zwiept en dus een betere kans krijg om aan te slaan.

Rozen uit pot planten: stap voor stap

Rozen uit pot planten doe je in vier eenvoudige stappen:

Stap 1: Grond losmaken

Graaf om te beginnen een gat dat iets groter is dan de pot. Maak vervolgens de grond los en meng een flinke portie goed verteerde stalmest of compost door de aarde in het onderste deel van het gat.

Stap 2: Rozen planten

Lees verder na de advertentie

rozen uit pot planten

Verwijder de pot en strooi mycorrhiza-schimmels over de wortels. Zet de plant in het gat met de entplaats net onder het grondoppervlak. Maak het gat dicht en duw de grond zachtjes aan.

Stap 3: Geef onkruid geen kans

rozen planten uit pot

Mulch de grond rond de roos met meer stalmest, maar laat zo’n 10 cm ruimte rond de voet van de roos open. Onkruid krijgt door te mulchen minder kans en de grond verbetert erdoor. Herhaal dit in de lente.

Stap 4: Voorkom droge grond

rozen uit pot planten

Bewater om de grond rond de wortels in te laten klinken. Dit is een belangrijk aspect van nieuwe aanplant. Zorg dat de grond niet uitdroogt wanneer de roos zich aan het vestigen is.

Welke voeding hebben rozen nodig?

Voed je rozen in de lente met een vloeibare voeding of traagwerkende mestkorrels. Speciale rozenvoeding vind je in tuincentra. Snoei licht in het eerste jaar door bloeiende scheuten en minder fraaie takjes terug te knippen.

Meer over rozen

Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu