Composteren voor beginners: zo kun je zelf compost maken
Zelfgemaakte compost is een geweldige mulch, kweekgrond en bodemverbeteraar. Daarom is het een goed idee om zelf te leren composteren. Wil je zelf dit ‘zwarte goud’ maken? Voor beginners is onderstaande methode om compost te maken het eenvoudigst.
Hoe composteren
Om goede compost te maken, heb je een 50:50 mix nodig van materialen die rijk zijn aan stikstof en koolstof. Stikstof is afkomstig van weelderig, groen materiaal zoals gemaaid gras. Koolstof is afkomstig van bruin materiaal, zoals houtachtige stengels en karton.
Composthoop opbouwen
Voor elke emmer groen materiaal die je toevoegt, moet je evenveel bruin materiaal toevoegen. Versnipper houtachtige stengels wel voordat je ze toevoegt, zodat ze gemakkelijker afbreken. Maak proppen van papier en laat eierdozen of toiletrollen intact – dat helpt om de composthoop luchtig te houden.
Stinkt compost?
Veel compostbakken bevatten teveel stikstof, zeker als de belangrijkste bron voor de compost bestaat uit grasmaaisel. Het resultaat is een stinkende brij. En als je teveel koolstof hebt, gaat het composteren juist heel langzaam.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Composteren voor beginners
Volg deze drie stappen om geweldige compost te krijgen.
Dit heb je nodig
- Een zonnig hoekje in de tuin
- Een gelijke mix van groen (stikstofrijk) en bruin (koolstofrijk) afval
- Compostbak
1. Zelf compost maken in een vat
Zet je compostvat niet op tegels, maar direct op de aarde. Wormen en andere micro-organismen versnellen het composteerproces. Kippengaas om de onderkant houdt knaagdieren uit je composthoop. Voeg een gelijke mix van groen en bruin materiaal toe.
2. Composteren versnellen
Versnel het proces door je compost regelmatig te keren met behulp van een tuinvork. Zo komt er meer lucht bij en komen de buitenste ingrediënten binnen te zitten. Bedek je compostvat om regen buiten te houden.
3. Wanneer is compost klaar?
Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Wat kan er in de compostbak?
De compost die je zelf maakt, haalt niet de temperaturen die de gemeentelijke compost bereikt. Dus niet alles wat in de kliko mag, is goed voor je eigen composthoop. Deze lijst is een goed hulpmiddel bij het zelf compost maken.
Stikstofrijk afval (groen):
- Grasmaaisel
- Eenjarig onkruid
- Verwelkte bloemen en planten
- Rauwe groenteresten
- Aardappelschillen (met mate)
- Brandnetels
- Theeblaadjes
- Koffiefilters en koffiedrab
Koolstofrijk afval (bruin):
- Snoeiafval
- Papier of kranten (liefst losjes verfrommeld)
- Karton
- Stro, hooi
- Zaagsel, houtsnippers
- Mest van kleine planteneters (knaagdieren, vogels)
- Noten, pitten en notendoppen
Ook toevoegen:
- Eierschalen, natuurlijke vezels (ongeverfde wol of katoen), houtas (niet te veel)
Wat mag er niet in de compostbak?
De volgende afvalresten mogen absoluut niet op de composthoop!
- Dierlijk voedsel (vlees, zuivel, vis)
- Gekookt voedsel
- Brood
- Kaaskorsten
- Kattenbakkorrels of hondenpoep
- Zieke planten
- Overblijvend onkruid
- Citrusfruit (verteert traag en is erg zuur, dus wormen blijven weg)
- Glanzend of met kleur bedrukt papier
- Houtskool
- Koffiepads
Liever apart houden:
Gevallen herfstblad kun je beter niet in de compostbak doen. Je kan er namelijk beter bladaarde van maken!