De beste manier om je zaailingen te verspenen

Helga Kluiter
|
02/04/2021
Duw de zaailing in het plantgat

Je hebt de afgelopen tijd fanatiek zaden van groenten en bloemen gezaaid en als het goed is zijn die zaden inmiddels uitgegroeid tot zaailingen. Dan volgt nu de volgende stap in de groei van je jonge plantjes: het verspenen.

Verspenen, wat is dat eigenlijk?

Het verspenen van zaailingen houdt in dat je ze verplant wanneer ze groot genoeg zijn. Je zet ze dan in een ruimer potje met voedzamere potgrond, zodat ze meer ruimte krijgen om verder te groeien.

Wanneer moet je zaailingen verspenen?

Tomaten zaailingen
Jonge tomatenplantjes – de onderste blaadjes zijn kiemblaadjes, de rest zijn echte blaadjes.

Het is tijd om zaailingen te verspenen wanneer de eerste echte blaadjes verschijnen. Echte blaadjes zien eruit als de blaadjes van de uiteindelijke plant, terwijl kiemblaadjes slechts lang en smal zijn.

Zo pak je het verspenen het beste aan

Verspenen is een klusje dat je met beleid moet uitvoeren. Neem er dus even rustig de tijd voor. In dit voorbeeld verspenen we tomaten, maar met andere zaailingen werkt het net zo.

Stap 1: Haal de zaailing uit de grond

Zaailingen verspenen: haal uit de grond
Til de zaailing voorzichtig uit de grond.

Til één zaailing per keer voorzichtig uit de grond. Gebruik daarbij eventueel een potlood om de grond losser te maken. Houd zaailingen altijd bij een blaadje vast en niet bij de steel, want deze kun je snel platdrukken.

Stap 2: Maak het plantgat

Zaailingen verspenen: maak het plantgat
Maak het plantgat voor de zaailing.

Zorg dat de nieuwe potjes met potgrond klaarstaan en dat het oppervlak licht aangedrukt en egaal is. Maak er dan een gat in met een pootstokje, pen of potlood dat groot genoeg en diep is om je zaailing in te zetten.

Stap 3: Zet de zaailing in het plantgat

Duw de zaailing in het plantgat
Laat de zaailing in het plantgat zakken.

Zet de zaailing in het gat en zorg ervoor dat de blaadjes nog net boven de grond uitkomen. Zorg ervoor dat de zaailingen voldoende tussenafstand hebben.

Stap 4: Geef je verspeende zaailingen water

Geef de verspeende zaailing water
Geef de verspeende zaailing water.

Geef de verplaatste zaailingen lauwwarm water uit een gieter met fijne broeskop. Label de zaailingen zodat je ze niet door elkaar haalt wanneer de vensterbank of kas steeds voller raakt.

Magazine van Gardener’s World jan/2022

Gardener’s World jan/2022

Bestel nu