De beste manier om je zaailingen te verspenen

Helga Kluiter
|
25/03/2024
Duw de zaailing in het plantgat

Als je fanatiek zaden van groenten en bloemen hebt (voor)gezaaid, komt er een moment dat ze zijn uitgegroeid tot zaailingen. En zodra ze groot genoeg zijn, moet je de zaailingen verspenen.

Lees verder na de advertentie

Wat is verspenen eigenlijk?

Het verspenen van zaailingen houdt in dat je ze verplant wanneer ze groot genoeg zijn. Je zet ze dan in een ruimer potje met voedzamere potgrond, zodat ze meer ruimte krijgen om verder te groeien.

Wanneer moet je zaailingen verspenen?

Een rij potten met zaailingen van tomaten.

Plantjes verspenen doe je wanneer de eerste echte blaadjes verschijnen. Echte blaadjes zien eruit als de blaadjes van de uiteindelijke plant, terwijl kiemblaadjes slechts lang en smal zijn. Op de foto hierboven kun je dat goed zien. De onderste blaadjes van deze jonge tomatenplantjes zien er duidelijk anders uit dan de eerste echte blaadjes.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zaailingen verspenen: stap voor stap

Lees verder na de advertentie

Plantjes verspenen is een klusje dat je met beleid moet uitvoeren. Neem er dus even rustig de tijd voor. In dit voorbeeld verspenen we tomaten, maar met andere zaailingen werkt het net zo.

Stap 1: Zaailing uit de grond halen

Zaailingen verspenen: haal uit de grond.

Til één zaailing per keer voorzichtig uit de grond. Gebruik daarbij eventueel een potlood om de grond losser te maken. Houd zaailingen altijd bij een blaadje vast en niet bij de steel, want dan druk je de steel snel plat.

Stap 2: Het plantgat maken

Zaailingen verspenen: maak het plantgat.

Zorg dat de nieuwe potjes met potgrond klaarstaan en dat het oppervlak licht aangedrukt en egaal is. Maak er dan een gat in met een pootstokje, pen of potlood dat groot en diep genoeg is om je zaailing in te zetten.

Stap 3: De zaailing in het plantgat zetten

Duw de zaailing in het plantgat.

Zet de zaailing in het gat en zorg ervoor dat de blaadjes nog net boven de grond uitkomen. Zorg ervoor dat de zaailingen voldoende tussenafstand hebben.

Stap 4: Verspeende zaailingen water geven

Een gieter met broes die een verspeende zaailing water geeft.

Geef de verplaatste zaailingen lauwwarm water uit een gieter met fijne broeskop. Label de zaailingen zodat je ze niet door elkaar haalt wanneer de vensterbank of kas steeds voller raakt.

Meer over zaaien in de winter en het voorjaar:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu