De moestuin in februari: dit kun je deze maand doen

Helga Kluiter
|
20/02/2024
Afbeelding voor De moestuin in februari: dit kun je deze maand doen

Elfstedenkoorts? Nee, zaaikoorts! De lente komt langzaam weer in zicht en er is in de moestuin in februari veel voorbereidend werk te doen. Wacht dus niet langer en ga aan de slag.

Lees verder na de advertentie

Moestuin in februari

In februari liggen er een aantal moestuinklussen met smart op je te wachten. Niet alleen kun je al beginnen met het voorzaaien van diverse groenten en kruiden, ook kun je met de volgende werkzaamheden beginnen:

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuin- en zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Oogst de laatste boerenkool

moestuin in februari: boerenkool oogsten

Het blad van boerenkool en palmkool is superlekker en gezond. Welke soorten je ook kweekt, van de paarse ‘Redbor’ tot de Italiaanse palmkool ‘Cavolo Nero’, ze zijn allemaal winterhard. In februari komen er nieuwe zijscheuten tevoorschijn, die je nog een paar weken kunt oogsten voordat de plant zaad zal zetten.

Lees verder na de advertentie

Moestuin grond voorbereiden

Het voorbereiden van de grond voor het voorjaar is een van de belangrijkste klussen in de moestuin in februari. Daarmee zorg je voor lucht, drainage en warmte. Werk ruimschoots compost of goed verteerde stalmest door de grond en mulch de grond eventueel met compost. Met een laag landbouwplastic warm je de grond sneller op en onderdruk je de groei van onkruid.

Stolpen plaatsen

moestuin in februari

Bedek in februari de grond met kweekklokken, stolpen of vliesdoek. Daarmee warm je de grond sneller op en kun je eerder beginnen met zaaien. Ook kun je op deze manier zaailingen en jonge plantjes beschermen tegen de grillige elementen. Hark voor het plaatsen van de cloches wel de grond eerst even aan.

Rabarber planten

Voor het kweken van de lekkerste rabarber kies je een lichte, open plek. Bereid de grond vervolgens goed voor door diep te spitten en veel compost erdoorheen te scheppen. Plant de kronen zo dat de knoppen zich op grondniveau bevinden. Zorg er dus voor dat het gegraven gat groot genoeg is. Duw dan de grond aan en geef water. Laat de planten eerst twee jaar goed groeien voordat je de eerste stengels oogst.

Herfstframbozen snoeien

herfstframbozen snoeien

Herfstframbozen zijn makkelijk te snoeien: knip ’s winters de oude stengels gewoon tot aan de grond af. Dit stimuleert de groei van nieuwe knoppen vanuit de wortels en deze vormen sterke, nieuwe stengels die later in het seizoen vrucht zullen dragen.

Zomerframbozen snoei je net iets anders. Meer daarover lees je hier: Zo pak je het snoeien van zomerframbozen aan

Zaaien in de moestuin in februari

Gewassen die je vroeg zaait, hebben vaak extra warmte nodig om te ontkiemen. Daarnaast hebben de jonge zaailingen zoveel mogelijk licht nodig om te voorkomen dat ze lang en slungelig worden. Een verwarmde kweekbak, eventueel met groeilampen, is de investering meer dan waard!

Ga in februari aan de slag met deze gewassen:

Tomaten zaaien

Je kunt tomaten zaaien in februari in een verwarmde kas of kweekbak bij een temperatuur van 22 °C. De zaailingen zullen dan binnen circa twee weken verschijnen. Zorg ervoor dat de zaailingen volop licht krijgen, anders worden ze al snel lang en dun.

Spruitjes zaaien

Spruitjes ontkiemen al na een paar dagen, zelfs bij lage temperaturen. Zaai ze dun in een zaaibak in een koude kas, bedek de zaden met een dun laagje potgrond en druk aan. Geef tot slot ruim water.

Wortelen zaaien in februari

wortelen zaain

Je kunt al vroeg wortelen zaaien, rond eind februari. Doe dat ter plekke, want worteltjes maken penwortels aan en houden er niet van om verplaatst te worden. Dek na het zaaien de grond af met een cloche of vliesdoek en dun de zaailingen uit als ze te dicht op elkaar staan.

Sla zaaien februari

Slazaden ontkiemen bij temperaturen onder de 20 °C, dus geef ze niet te veel warmte. Zaai sla heel dun, zodat de blaadjes zich goed kunnen ontwikkelen voordat je de sla uitplant. Bedek de zaadjes lichtjes met vermiculiet.

Peper kweken uit zaden

moestuin in februari: peper zaaien

Chilipepers hebben veel warmte nodig om te kiemen, dus een verwarmde kweekbak, warmtemat of een zonnige vensterbank boven een verwarming is onmisbaar. Verspeen de zaailingen naar potjes van 7 cm zodra ze hun eerste echte blaadjes hebben en verpot ze uiteindelijk naar potten van 30 cm.

Tuinbonen zelf kweken

Zaai tuinbonen steeds kleine hoeveelheden, zodat je in de zomer continu kunt blijven oogsten. Ze ontkiemen al bij vrij lage temperaturen, dus zet de zaaitrays gerust in een koude kas. Zo zijn ze meteen beschermd tegen muizen. Vanaf maart kun je de jonge plantjes uitplanten.

Meer doen in de moestuin in februari

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu