Witlof trekken voor een smakelijke winteroogst

Helga Kluiter
|
04/11/2020
Witlof trekken

Witlof kweken kost enig doorzettingsvermogen. Het is namelijk een behoorlijk karwei. Maar wanneer je zaaigoed van mei in het najaar is uitgegroeid tot wortels, kun je aan de slag met witlof trekken.

Lees verder na de advertentie

Wat is witlof trekken?

Het trekken van witlof houdt in dat je uit de wortels stronkjes laat ontwikkelen. Het resultaat na het trekken zijn heerlijk bleke, knapperige stronken witlof met opeengepakte bladeren.

Het donker voorkomt bittere witlof

Om te voorkomen dat witlof bitter gaat smaken, gebeurt het trekken zonder licht. In het vroege voorjaar is het warm genoeg om dit ter plekke in de tuin doen. Maar voor een winteroogst haal je de planten uit de grond en laat je ze binnen verder groeien.

De juiste soorten om te trekken

Eigenlijk is witlof slechts één lid van de Cichorium familie. En niet alle soorten uit deze familie zijn geschikt om te trekken. Let daar dus op voor je aan de slag gaat. De soorten die wel geschikt zijn om te trekken, zijn witlof en roodlof.

Witlof trekken in 3 stappen

Stap 1: Gebruik een riek of schop om de hele plant omhoog te halen. Snijd het blad af tot enkele centimeters boven de wortelhals, zodat de stronk heel blijft.

Lees verder na de advertentie

Snij het blad van de witlof af.

Stap 2: Poot drie tot vier wortels in een pot of emmer met een diameter van 25 cm, gevuld met fijne grond of oude potgrond. Geef water en laat uitlekken. De wortels zijn nu klaar om stronken te gaan produceren, ofwel om te ’trekken’.

Poot de witlof wortels in een pot of emmer.

Stap 3: Zet de potten of emmers in een koele, donkere schuur. Bedek ze met een emmer of iets dergelijks om het licht buiten te houden. De stronken zijn klaar om te oogsten wanneer ze ongeveer 15 cm hoog zijn, na ongeveer een maand.

Zet een pot over de wortels om de witlof te trekken.

Smakelijke tip: Maak je witlof minder bitter

Witlof is een favoriete bladgroente om in de winter te verbouwen. Hij smaakt ook heerlijk in vroege lente salades. Witlof hoort wat bitter te zijn, maar mocht je toch nog wat bitterheid kwijt willen raken, dan kun je het blad even blancheren voor het opdienen. Dat maakt de groente iets minder bitter.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu