
Witlof kweken kost enig doorzettingsvermogen. Het is namelijk een behoorlijk karwei. Maar wanneer je zaaigoed van mei in het najaar is uitgegroeid tot wortels, kun je aan de slag met witlof trekken.
Lees verder onder de advertentie
Wat is witlof trekken?
Het trekken van witlof houdt in dat je uit de wortels stronkjes laat ontwikkelen. Het resultaat na het trekken zijn heerlijk bleke, knapperige stronken witlof met opeengepakte bladeren.
Het donker voorkomt bittere witlof
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Om te voorkomen dat witlof bitter gaat smaken, gebeurt het trekken zonder licht. In het vroege voorjaar is het warm genoeg om dit ter plekke in de tuin doen. Maar voor een winteroogst haal je de planten uit de grond en laat je ze binnen verder groeien.
De juiste soorten om te trekken
Eigenlijk is witlof slechts één lid van de Cichorium familie. En niet alle soorten uit deze familie zijn geschikt om te trekken. Let daar dus op voor je aan de slag gaat. De soorten die wel geschikt zijn om te trekken, zijn witlof en roodlof.
Witlof trekken in 3 stappen
Stap 1: Gebruik een riek of schop om de hele plant omhoog te halen. Snijd het blad af tot enkele centimeters boven de wortelhals, zodat de stronk heel blijft.

Stap 2: Poot drie tot vier wortels in een pot of emmer met een diameter van 25 cm, gevuld met fijne grond of oude potgrond. Geef water en laat uitlekken. De wortels zijn nu klaar om stronken te gaan produceren, ofwel om te ’trekken’.

Stap 3: Zet de potten of emmers in een koele, donkere schuur. Bedek ze met een emmer of iets dergelijks om het licht buiten te houden. De stronken zijn klaar om te oogsten wanneer ze ongeveer 15 cm hoog zijn, na ongeveer een maand.

Smakelijke tip: Maak je witlof minder bitter
Witlof is een favoriete bladgroente om in de winter te verbouwen. Hij smaakt ook heerlijk in vroege lente salades. Witlof hoort wat bitter te zijn, maar mocht je toch nog wat bitterheid kwijt willen raken, dan kun je het blad even blancheren voor het opdienen. Dat maakt de groente iets minder bitter.