Je moestuin winterklaar maken: zo pak je dat aan

Helga Kluiter
|
28/09/2020
moestuin winterklaar maken

Een heel seizoen heb je moestuin met hart en ziel verzorgd. Dan wil je hem in de winter natuurlijk beschermen. Wil je de kans op een goede oogst volgend seizoen vergroten, dan is je moestuin winterklaar maken zeker geen overbodige luxe.

Bescherm je moestuin tegen wind en regen

Eerst moet je weten welke plekken in je moestuin kwetsbaar zijn. Wind en regen zijn de grootste vijanden. Bedek de natste en winderigste plekken met deksels, cloches en vliesdoek. Let op: deze beschermen niet tegen de vorst. Maak bovendien alles goed vast, zodat het niet wegwaait.

Je moestuin winterklaar maken met stro en aarde

Als je gevoelige gewassen zoals wortelen wilt beschermen tegen vorst, kun je stro gebruiken. Bedenk wel dat stro ook slakken en knaagdieren aantrekt, dus gebruik het liever niet in kleine tuinen.

De handigste en goedkoopste manier om de vorst bij wortelen en rode bieten vandaan te houden is het ophogen van de aarde. Bij prei moet je juist aarde rond de steel verwijderen. Hierdoor worden ze wit en krijgen ze een zoetere smaak.

Gewassen afdekken met vliesdoek en gaas

Dek gewassen af met vliesdoek

Laag groeiende slasoorten, zoals landkers en veldsla, zijn makkelijk te beschermen. Je kunt de bedekking namelijk laag houden, en daarop krijgt de wind minder snel vat. Bijkomend voordeel van het afdekken is dat bedekte wintersla vaak twee keer zoveel oogst oplevert als onbedekte.

Hoge planten beschermen

Wil je hogere gewassen afdekken, dan levert dat meer uitdagingen op. Vliesdoek en cloches kunnen namelijk door de wind beschadigen. In dat geval is gaas een betere optie. Dat beschermt ook tegen wind, regen en ongedierte, en is daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer het net gewoon over de planten zonder verdere ondersteuning. Hierdoor blijven de planten laag en kan de wind ze niet stuk maken. Houd het gaas wel op zijn plaats met keien en stenen die je om de meter op de rand legt.

Bescherm je gewassen tegen dieren

In de winter zijn er minder insecten, maar dit gat wordt opgevuld door beesten met nog meer honger. Het gebruik van netten en gaas beschermt hiertegen. En nog een tip om het milieu te beschermen: ga goed om met je afdekmateriaal, zodat het jaren meegaat en je minder afval produceert.

Magazine van Gardeners’ World sep/2021

Gardeners’ World sep/2021

Bestel nu