Is jouw moestuin klaar voor de winter? Dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
25/10/2023
moestuin winterklaar maken

In de winter zijn er genoeg beesten met honger die smullen van jouw moestuin. Daarnaast moet je je moestuin in de winter beschermen tegen wind, regen en vorst. Je moestuin winterklaar maken is dus geen overbodige luxe. Begin op tijd en je zult beloond worden met een overvloedige oogst.

Lees verder na de advertentie

Wanneer moestuin winterklaar maken

De kans op een goede oogst gedurende het hele seizoen is een stuk groter als je je een beetje voorbereidt voordat de winter definitief invalt. Het is natuurlijk afhankelijk van het weer wanneer dat moment precies aanbreekt, dus let goed op de weersverwachtingen. Vooral wind en overvloedige neerslag kunnen veel schade aanrichten, dus bescherm je gewassen vooral hiertegen.

Wekelijks (moes)tuintips in je mail

Iedere week tips voor je (moes)tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe moestuin winterklaar maken

Je moestuin overwinteren is een kwestie van bescherming tegen twee zaken: winters weer en hongerige dieren. Controleer eerst op welke plekken jouw moestuin kwetsbaar is en richt je aandacht daarop. Je zal dan al snel het verschil in opbrengst merken. Dit kun je allemaal doen:

Lees verder na de advertentie

Moestuin afdekken

Dek gewassen af met vliesdoek

De winter brengt niet alleen kou met zich mee, maar ook harde wind, hagel en veel regen gedurende langere perioden. Een cloche biedt vaak de beste bescherming. Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.

Groenten beschermen tegen wind

Laag groeiende slasoorten zoals veldsla zijn makkelijk te beschermen, omdat je er ook een lage bedekking voor gebruikt. Hierop krijgt de wind minder snel vat. Het afdekken van hogere soorten levert meer problemen op. Zowel vliesdoek als cloches kunnen door de wind beschadigen. In dat geval is gaas een betere optie. Heb je echt vliesdoek nodig, zet het dan heel goed vast en controleer regelmatig of het nog intact is.

Moestuin beschermen tegen vogels

moestuin winterklaar maken

Oogsten zijn in de winter nóg waardevoller dan in de zomer. Helaas ben jij niet de enige die dat vindt, want ook vogels en andere dieren pikken graag een graantje mee. Bedek gewassen zoals kool dus met netten, maar zorg dat ze de planten niet raken. Anders pikken hongerige vogels er gewoon doorheen. Kies liefst een felgekleurd en fijnmazig net. Zo kunnen vogels de netten beter zien en blijven ze er niet in haken.

Vorstbescherming moestuin

De handigste en goedkoopste manier om de vorst bij wortelen en rode bieten vandaan te houden is het ophogen van de aarde (aanaarden). Afdekken met stro kan ook, maar dat trekt ook slakken en knaagdieren aan. Ook bij prei moet je de aarde rond de steel ophogen. Hierdoor worden ze wit en krijgen ze een zoetere smaak.

Zaaien in de herfst

knoflook planten

Je moestuin winterklaar maken betekent niet alleen gewassen afdekken, maar ook zaaien! In oktober en november zijn de twee belangrijkste planten om mee te beginnen knoflook en tuinbonen. Beide soorten overleven de winter als kleine planten, om in het voorjaar snel te gaan groeien.

Knoflookteentjes plant je onbeschermd, zolang de afwatering maar goed is. Tuinbonen doen het het best als zaailingen wanneer ze rond Kerstmis niet hoger zijn dan 2,5-5 cm of net opkomen. Dek ze wel af met netten om ze te beschermen tegen vogels.

Moestuin wintergroente

Wortelgewassen zoals pastinaak kunnen goed tegen de vorst en worden zelfs zoeter door de lage temperaturen. Bieten zijn minder winterhard. Een zachte winter komen ze probleemloos door, maar oogst ze zodra er matige vorst wordt verwacht.

Koolsoorten zijn goed bestand tegen temperaturen tot -9 °C. Ze lopen misschien wel wat schade op, maar ze redden het wel, mits je ze beschermt tegen duiven en konijnen. De makkelijkste wintergroente is winterprei. Zaai die in mei, plant hem uit in augustus en je kunt de hele winter oogsten.

Meer moestuin winterklaar maken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu