Van zaadje tot smaakmaker: zo zaai je bosuien

Helga Kluiter
|
02/03/2023
bosui zaaien en oogsten

Bosui, ook bekend als lente-ui, is snel en makkelijk te kweken en is een lekkere toevoeging aan salades en roerbakschotels. En met bosui zaaien kun je al vroeg in het seizoen beginnen!

Verschil lente-ui en bosui

Allereerst moeten we even iets ophelderen, want de woorden bosui en lente-ui worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is ook niet vreemd, want ze zijn dezelfde uiensoort. Alleen het moment van oogsten is anders. Lente-ui wordt al vroeg geoogst, wanneer de onderkant nog slank is. Bosuien oogst je later, wanneer de stengels en de bol wat dikker zijn. Maar qua smaak maakt het weinig uit – de lente-ui is hooguit een tikje milder.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waar bosui zaaien of planten?

bosui zaaien

Bosuitjes hebben niet veel ruimte of grond nodig, dus ook als je maar heel weinig ruimte hebt, kun je ze zaaien, bijvoorbeeld in een balkonbak. Maar in de vollegrond bosui zaaien is minstens zo makkelijk. En omdat bosuien maar weinig ruimte innemen, kun je ze zelfs planten tussen trager groeiende gewassen, zoals hier tussen de knolselderij. De bosuien oogst je dan voordat de andere groenten te groot worden.

Bosui zaaien in bakken

Je kunt ervoor kiezen om lente-uitjes voor te zaaien in zaaitrays. Wacht dan tot de zaailingen een goed wortelstelsel hebben ontwikkeld voor je ze in de tuin of in een bak uitplant.

Bosui zaaien in vollegrond

bosui zaaien in vollegrond

Kies een open, zonnige plek met voedingsrijke en goed drainerende grond. Maak de grond vrij van onkruid en hark de grond aan tot hij een fijne structuur heeft. Geef als de grond erg droog is een dag voor het zaaien goed water. Zaai de zaden op een diepte van ongeveer een halve centimeter. Houd tussen rijen 10 cm aan en tussen de planten 2,5 cm.

Bosui verzorgen

Zodra de zaailingen van je bosui verschijnen, kun je ze uitdunnen, zodat ze per plantje ongeveer 2,5 cm ruimte hebben. Geef ze tijdens de groei voldoende water, zodat de grond niet uitdroogt.

Wanneer bosui oogsten?

bosui oogsten

Wil je het hele jaar verse bosuien oogsten, zaai dan elke paar weken wat zaden, van maart tot de herfst. Je kunt de eerste lente-uitjes ongeveer acht weken na het zaaien oogsten. Het beste kun je ze meteen eten na het oogsten, gekookt, gebakken of rauw. 

Bosui bewaren

In de koelkast kun je bosuien ongeveer een week bewaren. Heb je ze met wortel en al geoogst? Zet ze dan in een glas water op de vensterbank. Ze leven dan gewoon verder en je kunt ze gewoon pakken wanneer je ze nodig hebt.

Meer groenten zaaien

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2023

Gardeners’ World 09/2023

Bestel nu