
Wortels zaaien is lekker makkelijk, en als je het handig aanpakt, kun je van begin zomer tot diep in de herfst een smakelijke oogst verwachten.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer wortels zaaien?

Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. Zomerwortelen zaaien doe je vanaf het voorjaar en die zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten.
De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.
De hoofdperiode voor wortelen zaaien ligt tussen eind maart en juni, maar als je een kas, folietunnel of cloche hebt om je planten te beschermen tegen vorst, kun je ook al wortels zaaien in februari. Wortels zaaien doe je altijd in de volle grond, ongeacht wanneer je ze gaat zaaien.
Bereid eerst de grond goed voor

Voor je wortelen zaait, moet je de grond goed voorbereiden en bijvoorbeeld steentjes verwijderen. Een wortel die tijdens de groei obstakels tegenkomt of door te harde grond moet duwen, zal splijten of niet goed groeien. Wortels houden dan ook van lichte grond die voldoende vocht vasthoudt. Meng dus indien nodig compost door de grond.
Ontvang wekelijks (moes)tuintips
Moet ik wortels voorzaaien?
Voorzaaien en daarna de wortels uitplanten is geen goed idee. Wortels maken namelijk een penwortel aan, en dat maakt dat ze niet makkelijk te verspenen of te verplanten zijn. Je kunt ze dus het beste rechtstreeks zo dun mogelijk in de vollegrond zaaien. Groeien er toch veel zaailingen dicht op elkaar? Dun ze dan uit en voeg de uitgedunde zaailingen bijvoorbeeld toe aan een salade.
Waar kan ik wortels zaaien?
Wortels zaai je altijd direct buiten, maar dit kan op verschillende plekken.
Wortels zaaien in vollegrond

Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep. Zaai hierin dun (ca. 5-8 cm tussenruimte) je wortelzaden. Dek ze toe met grond en geef water met een fijne broeskop.
Wortels zaaien in bak

Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
Van tuin naar tafel
De beste kweektips en meer dan 50 recepten!
Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.
- Onze beste tips voor jaarrond koken uit eigen tuin
- Van terras tot volkstuin: moestuinieren kan overal!
- Met recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs

Wortels kweken: de verzorging

Zomerwortelen en winterpeen hebben niet veel verzorging nodig. Houd de grond zo goed mogelijk onkruidvrij en geef af en toe water.
Probeer verder te voorkomen dat je wortels moet uitdunnen (dat is waarom je dun moet zaaien!). Door het uitdunnen komt een geur vrij die wortelvlieg aantrekt, die haar eitjes in de grond legt. De larven tasten vervolgens wortels aan.
Wanneer kun je wortels oogsten?

Wil je van het voorjaar tot in de herfst oogsten, zaai dan elke twee weken kleine beetjes. Of kies bijvoorbeeld meerdere wortelsoorten die verschillende oogsttijden hebben.