Zo zaai je wortelen en oogst je tot diep in de herfst

Helga Kluiter
|
03/02/2023
wortelen zaaien

Wortelen zaaien is lekker makkelijk, en als je het handig aanpakt, kun je van begin zomer tot diep in de herfst een smakelijke oogst verwachten.

Wanneer wortelen zaaien

Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. De zomerwortelen zaai je vanaf het voorjaar en zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten. De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.

De hoofdperiode om wortelen te zaaien ligt tussen eind maart en juni, maar als je een kas, folietunnel of cloche hebt, kunt je ook al wortelen zaaien in februari.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wortelen zaaien: stappenplan

wortelen zaaien

Voor je wortelen zaait, moet je de grond goed voorbereiden en bijvoorbeeld steentjes verwijderen. Een wortel die tijdens de groei obstakels tegenkomt of door te harde grond moet duwen, zal splijten of niet goed groeien. Wortels houden dan ook van lichte grond die voldoende vocht vasthoudt. Meng dus indien nodig compost door de grond.

In principe kun je worteltjes rechtstreeks in de vollegrond zaaien. De plant maakt namelijk een penwortel aan die zich niet makkelijk laat verspenen. Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep. Zaai hierin dun (ca. 5-8 cm tussenruimte) je wortelzaden. Dek ze toe met grond en geef water met een fijne broeskop.

Wortelen zaaien in bak

wortelen zaaien in bak

Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.

Wortelen verzorging

Voorkom wortelvlieg

Zomerwortelen en winterpeen hebben niet veel verzorging nodig. Houd de grond zo goed mogelijk onkruidvrij en geef af en toe water.

Probeer verder te voorkomen dat je wortels moet uitdunnen (dat is waarom je dun moet zaaien!). Door het uitdunnen komt een geur vrij die wortelvlieg aantrekt, die haar eitjes in de grond legt. De larven tasten vervolgens wortels aan.

Wanneer wortelen oogsten

wortelen oogsten

Wil je van het voorjaar tot in de herfst oogsten, zaai dan elke twee weken kleine beetjes. Of kies bijvoorbeeld meerdere wortelsoorten die verschillende oogsttijden hebben.

Meer doen in de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu