Combinatieteelt: 5 onmisbare goede buren in de moestuin

Helga Kluiter
|
08/06/2021
goede buren in de moestuin

Dankzij goede buren in de moestuin ga je ongedierte tegen, lok je bestuivende insecten en zorg je dat je groenteplanten sterker worden. Hoe werkt deze zogeheten combinatieteelt?

Lees verder na de advertentie

Combinatieteelt

Het idee van combinatieteelt is dat het nuttig is om bepaalde planten bij elkaar te zetten. Dat werkt op verschillende manieren:

  1. De ene plant lokt insecten waar de andere plant ook profijt van heeft.
  2. Een plant zorgt ervoor dat schadelijke diertjes uit de buurt blijven.
  3. Sommige planten geven via de wortels stoffen af die schadelijke beestjes onder de grond weghouden.
  4. Vangplanten lokken ongedierte in de hoop dat ze wegblijven bij je waardevolle groenten.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Goede buren in de moestuin

Er zijn een aantal combinaties van groenten, kruiden en bloemen die door de jaren heen hun nut hebben bewezen. Dit zijn enkele goede buren in je moestuin:

1. Afrikaantjes (Tagetes patula)

Afrikaantjes tegen aaltjes

Ze worden in de volksmond ook wel stinkertjes genoemd: afrikaantjes (Tagetes patula) verspreiden namelijk een heel specifieke geur. De witte tomatenvlieg heeft er in ieder geval een hekel aan. Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden. Verder werken afrikaantjes goed tegen aaltjes (kleine wormpjes die de wortels van planten aanvreten). Supernuttig dus, die stinkertjes!

  • Afrikaantjes kweken:Tagetes patula zaaien in de volle grond kan van april tot eind juni. Houd een afstand aan van 10 cm tussen de planten en zet ze bij je tomaten in dezelfde grond.
  • Combineer afrikaantjes met:aardappelen, aardbeien, bieten, tomaten.

2. Bernagie

komkommerkruid zaaien combinatieteelt

Er wordt van alles beweerd over bernagie (Borago officinalis), ook wel bekend als borage of komkommerkruid. Zo zouden aardbeien er beter door groeien en zou het allerlei ongedierte op afstand houden. Hoe dan ook, de bloemen van bernagie trekken in ieder geval veel bestuivende insecten aan. Bijvoorbeeld zweefvliegen, waarvan de larven zich voeden met de kriebelmuggen die op je tuinbonen zitten.

  • Bernagie kweken: Zaai bernagie in de volle grond van half maart tot eind juni. Twee bernagieplanten met een tussenruimte van 30 cm zijn voldoende.
  • Combineer bernagie met:aardbeien, kool, peulvruchten (o.a. snijbonen, sperziebonen en tuinbonen), spinazie, tomaten.

3. Combinatieteelt met sla

Sla als vanggewas

Het is een slim idee om sla als vanggewas in te zetten. Dat houdt in dat je een paar slaplantjes opoffert om andere planten te beschermen. Plant de sla bijvoorbeeld rondom bonen. Slakken eten de malse slablaadjes dan op, maar zullen niet meer toekomen aan de zaailingen van je bonen. De bonen op hun beurt helpen de sla te groeien, omdat ze stikstof toevoegen aan de grond, wat helpt bij de bladgroei.

  • Sla kweken: Zaai de sla rechtstreeks tussen half maart en eind juli en dun de zaailingen uit tot je een tussenruimte overhoudt van 15 cm.
  • Combineer sla met: courgette, erwten, bonen, knolvenkel, komkommer, kool, prei, radijs, wortelen.

4. Wortelvlieg voorkomen met uien

wortelvlieg bestrijden

Zodra je wortels uitdunt, is de wortelvlieg er als de kippen bij: die ruikt de wortel al vanaf een kilometer afstand! Breng deze lastpak in verwarring door familie van de ui (Allium), zoals lente-uitjes, knoflook, prei of uien te kweken bij je worteltjes. De kans dat wortelvliegen je wortels aantasten wordt dan veel kleiner. En het mes snijdt aan twee kanten: de uienvlieg en de preimot raken weer in de war van de wortelgeur …

  • Alliums kweken: Zaai alliums tijdens het groeiseizoen (afhankelijk van de soort) steeds opnieuw. Zaai ze samen met wortelen in een patroon of in dikke banen, zodat er blokken ontstaan waar de geur zich concentreert.
  • Combineer alliums met: aardbeien, bieten, courgette, komkommer, tomaten, wortelen.

5. Oost-Indische kers tegen luis

Oost-Indische kers moestuin

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) trekt luis aan en dat maakt hem in de moestuin tot een erg nuttige plant. De luizen bestormen de Oost-indische kers, waardoor ze geen oog meer hebben voor je groenten. Slakken laten Oost-Indische kers trouwens links liggen.

  • Oost-Indische kers kweken: Zaai de Oost-Indische kers in bakjes of rechtstreeks in de volle grond. Wacht tot de spruitjesplant zo’n 30 cm hoog is voordat je de Oost-Indische kers eronder zet, met ongeveer 25 cm tussenruimte. De Oost-Indische kers verspreidt zichzelf aan het einde van het jaar. Haal de zaailingen uit de grond en zet ze in potten voor het volgende seizoen.
  • Combineer Oost-Indische kers met:aardappels, boerenkool, courgette, prei, radijs, spruitjes, suikermais, tomaten.

Meer kweken in de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu