Aardappelen voorkiemen voor een vroegere oogst

Helga Kluiter
|
31/01/2021
aardappelen voorkiemen

Aardappelen voorkiemen is een geweldige oude traditie. Het betekent dat je pootaardappelen stimuleert te kiemen voordat je ze plant. Zo krijgen ze een voorsprong en hebben ze bij het uitplanten al groeiende uitlopers. En dat betekent dat je eerder kunt oogsten – en smullen!

Aardappelen voorkiemen in de winterperiode

Voorkiemen doe je in de periode van eind januari tot maart. Het is nu nog te koud en nat om in de volle grond groenten te zaaien. Dus als je niet kunt wachten tot je weer in de moestuin mag beginnen, is aardappelen voorkiemen een leuke bezigheid.

Gebruik geen aardappelen uit de supermarkt

Aardappelen voorkiemen: zet een label bij elke soort
Pootaardappelen, per soort gelabeld

Pootaardappelen worden speciaal gekweekt om te poten en ze zijn dan ook vrij van virussen. Daarom moet je ook geen aardappelen uit de supermarkt gebruiken. Pootgoed zal hoe dan ook een betere oogst opleveren.

Kies vroege en middenvroege aardappelen

Vroege en middenvroege aardappelen zijn als eerste soorten oogstklaar. Doe geen moeite hoofdteelt-variëteiten voor te kiemen: die blijven langer in de grond. Voorkiemen doe je bij vroege en halfvroege variëteiten (die rijpen het snelst).

Stap voor stap aardappelen voorkiemen

Bereken hoeveel pootgoed je nodig hebt
Bereken hoeveel aardappelen je nodig hebt.

Stap 1: Bereken hoeveel knollen je nodig hebt. Dat doe je door de lengte van je rij(en) te schatten en voor elke knol 30 cm ruimte in te plannen. Zet bij elke soort een label met de juiste naam erop.

Zoek de ogen van je pootgoed
Zoek de ogen op de aardappel.

Stap 2: Bekijk elke aardappel – aan één kant zie je meer ogen. Aan de andere kant zitten de restanten van de oude ‘navelstreng’ waarmee de knol aan de ouderplant zat bevestigd.

Richt de ogen van de aardappelen naar boven
Richt de ogen naar boven.

Stap 3: Zet de aardappels met deze ogen naar boven. Dat kan dicht tegen elkaar in een zaaitray, of rechtop in een eierdoos. Gooi knollen die tekenen van rot vertonen weg. Zijn ze slechts wat verschrompeld, dan kun je ze nog prima gebruiken.

Zet de aardappelen op een lichte plek

Stap 4: Zet de zaaitrays of eierdozen op een lichte plek, zoals op een vensterbank of in een vorstvrije kas, bij een termperatuur tussen de 10°C en 15°C . De scheuten zullen hierdoor gaan groeien. Wanneer je in maart of april uitplant, moeten de uitlopers 2 tot 3 cm lang zijn.

Onze top 5 smakelijke aardappelen

  1. Eersteling Kan ook worden geteeld als hoofdgewas.
  2. Foremost Stevig en glazig.
  3. International Kidney Ook bekend als Jersey Royal.
  4. Pentland Javelin Ziektebestendig en lekker in salades.
  5. Rocket Groeit snel, kun je vroeg telen als je hem bedekt.

Meer lezen over aardappelen kweken:

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 02/2023

Gardeners’ World 02/2023

Bestel nu