Aardappelen voorkiemen voor een vroegere oogst: zo doe je dat
Aardappelen voorkiemen is een geweldige oude traditie. Deze methode stimuleert je pootaardappelen te kiemen voordat je ze plant. Zo krijgen ze een voorsprong en hebben ze bij het uitplanten al groeiende uitlopers. En dat betekent dat je eerder kunt oogsten – en smullen!
Aardappelen voorkiemen in de winterperiode
Voorkiemen doe je in de periode van eind januari tot maart. Het is nu nog te koud en nat om in de volle grond groenten te zaaien. Dus als je niet kunt wachten tot je weer in de moestuin mag beginnen, is aardappelen voorkiemen een leuke bezigheid.
Wekelijks moestuintips in je mail
Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Gebruik geen aardappelen uit de supermarkt
Pootaardappelen worden speciaal gekweekt om te poten en ze zijn dan ook vrij van virussen. Daarom kun je ook beter geen aardappelen uit de supermarkt gebruiken. Pootgoed zal hoe dan ook een betere oogst opleveren.
Lees verder na de advertentie
Kies vroege en middenvroege aardappelen
Vroege en middenvroege aardappelen zijn als eerste soorten oogstklaar. Doe trouwens geen moeite hoofdteelt-variëteiten voor te kiemen: die blijven langer in de grond. Voorkiemen doe je bij vroege en halfvroege variëteiten (die rijpen het snelst).
Stap voor stap aardappelen voorkiemen
Aardappelen voorkiemen is helemaal niet moeilijk. Volg gewoon dit stappenplan:
1. Juiste aantal aardappelen voorkiemen
Bereken hoeveel knollen je nodig hebt. Dat doe je door de lengte van je rij(en) te schatten en voor elke knol 30 cm ruimte in te plannen. Zet bij elke soort een label met de naam van de aardappelsoort erop.
2. Zoek de ogen van je pootgoed
Bekijk elke aardappel – aan één kant zie je meer ogen. Aan de andere kant zitten de restanten van de oude ‘navelstreng’ waarmee de knol aan de ouderplant zat bevestigd.
3. Aardappelen voorkiemen in eierdoos
Zet de aardappels met deze ogen naar boven. Dat kan dicht tegen elkaar in een zaaitray of rechtop in een eierdoos. Gooi knollen die tekenen van rot vertonen weg. Zijn ze slechts wat verschrompeld? Dan kun je ze nog prima gebruiken.
4. Zet je pootgoed licht
Zet de zaaitrays of eierdozen op een lichte plek, zoals op een vensterbank of in een vorstvrije kas, bij een temperatuur tussen de 10 °C en 15 °C . De scheuten zullen hierdoor gaan groeien. Wanneer je ze in maart of april uitplant, moeten de uitlopers 2 tot 3 cm lang zijn.
Onze top 5 smakelijke aardappelen
- Eersteling: kan ook worden geteeld als hoofdgewas.
- Foremost: stevig en glazig.
- International Kidney: ook bekend als Jersey Royal.
- Pentland Javelin: ziektebestendig en lekker in salades.
- Rocket: groeit snel, kun je vroeg telen als je hem bedekt.