Zaai de zomer in het voorjaar: groentetips van De Verwildering voor april
April is een perfecte maand om vast jouw zomeroogst voor te zaaien. Michiel en Julie van kwekerij De Verwildering delen hun tips voor leuke groenten die je in april kunt zaaien, planten of stekken in je moestuin én van welke oogst je deze maand kunt genieten.
Sterke zaailingen in jouw moestuin
April is voor ons hét moment om alle productieve zomergroenten voor in jullie moestuinen voor te zaaien: courgettes, pompoenen, komkommers, (water)meloenen, klimbonen … De zaden kunnen rustig kiemen en starten met het maken van wortels, kiemblaadjes en de eerste echte blaadjes. Zodra de eerste kiemblaadjes tevoorschijn komen, zetten we ze zo snel als mogelijk buiten op momenten dat het niet vriest.
Hoe koeler ze kunnen opgroeien, hoe trager ze groeien en hoe sterker ze worden. Zo krijg je mooie en sterke planten tegen half mei (IJsheiligen), om ze dan in de vollegrond uit te planten nadat de kans op vorst voorbij is.
Heerlijke pompoenen voor je groentetuin
Dit zijn onze favoriete pompoenen: ‘Musquée de Provence’ (een gigantische pompoen voor in de soep), Spaghettipompoen (omdat die zo bijzonder is, met een vork trek je het vruchtvlees in spaghettislierten), ‘Sweet Dumpling’ (om in twee te snijden, te bakken in de oven en vervolgens uit te lepelen alsof het een dessertje is), ‘Trombolino d’Albenga’ (omdat het zo’n schoonheid is en een prachtige klimmer) en ‘Fictor’ (omdat die zo lekker is in de oven) …
Veelzijdige bonen
In de winter worden er ten huize Julie & Michiel massaal veel bonen gegeten. Daarom zaaien we vanaf eind april klimbonen voor. Pronkbonen als ‘Crusader’ of ‘Preisgewinner’ en natuurlijk de grote Boerentenen zijn niet alleen parels in de moestuin, maar steevast deel van ons winterrantsoen. Je kan de bonen jong eten, als stevige, vlezige sperzieboon. Je kan ze ook doppen. Of je laat ze hangen tot de peul helemaal bruin verkleurt en papierachtig aanvoelt. Op dat moment zijn de bonen droog en kan je ze bewaren.
Lees verder na de advertentie
Zin in bonen? Dan laat je die eerst een nacht weken in water en tijdens het ontbijt kook je ze in een klein uurtje gaar. Opgelet voor de bonenkevers! Stop daarom de droogbonen altijd een dag of twee in de diepvries voor je ze opbergt om te bewaren.
Een leven lang asperges uit je moestuin
Begin april is ook een goed moment om asperges aan te planten. Wij zijn heel erg fan van deze doorlevende groente die we eten vanaf eind april tot eind juni. Echt een delicatesse! Als je kiest voor groene of paarse soorten heb je er heel weinig werk aan.
Asperges planten
Wij planten wortelklauwen in een greppel van een spade diep en breed. De groeiknop leggen we mooi rechtop en de wortels horizontaal in de greppel. Je kan 3 tot 4 klauwen planten per lopende meter. Vul de greppel opnieuw met aarde en dek af met een goede laag compost.
Asperges houden niet van natte voeten, zet ze dus op een drogere standplaats of op een heuveltje. Het moeilijkste is om er de eerste twee jaren af te blijven. Oogsten mag pas vanaf het derde jaar. We snijden de stengels af gelijk met de grond en eten ze vaak rauw of gestoofd met andere groenten. Na 21 juni stoppen we met oogsten, zodat de plant kan uitgroeien tot een mooie haag van twee meter hoog. De hele zomer lang kun je genieten van een prachtig groen scherm en bijen die op en af vliegen op de kleine bloemen.
Aspergeplanten verzorgen in de herfst
In de herfst drogen de stengels uit en gaat alle energie terug naar de wortels. Bij een voorjaarsstorm breken de droge stengels af. Dat is het moment om het verdorde materiaal aan de kant te harken en een vers laagje compost toe te voegen. En in april begint de oogst opnieuw.
Tip! Aspergeplanten verdienen een mooie plek in de tuin. Ze zijn erg sierlijk. Floristen gebruiken de bladeren bovendien in boeketten.
Wekelijks moestuin-tips in je mail
Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Eeuwige kolen in je tuin
In april kan je succesvol doorlevende kolen stekken. Dat doen we met onze eeuwig moes, doorlevende boerenkool en boomkool. Vaste kolen maken nu opnieuw mooie, nieuwe groei aan. Het is een goed moment om eens grondig te snoeien in een groot uitgevallen exemplaar. Je gaat op zoek naar stengels die ongeveer potlood-dik zijn. Je knipt ze in stukken van 6 cm en stopt ze voor de helft in zaai- en stekgrond.
Nog meer eeuwig moes stekken
Ook de kop kan je gebruiken als stekje. Haal in dat geval alle bladeren weg en hou enkel het kleinste, nieuwe blaadje over. Zet de stekjes beschut (in een koude kas) en hou ze vochtig, maar niet te nat, anders kunnen ze wegrotten. Na 2 à 3 weken zie je de wortels verschijnen. Dan kan je ze voorzichtig verplanten naar een potje waar ze kunnen opgroeien tot een stevige kool met een mooie wortelkluit. Eens je zo’n plant in de tuin hebt staan, kan je de hele straat van kolen voorzien.
Eeuwig moes oogsten
Eeuwig moes is één van de oudste kolen. Jonge blaadjes oogst je het hele jaar door. Oudere bladeren gebruik je als spinazie of voor in de soep. Oogst of snoei regelmatig om de kool mooi te houden. Stevige, lekkere borderplant, zeg maar! Hij levert bovendien veel mulch en is interessant als dierenvoer.
Op het menu: genieten van oogst in april
Ook in april genieten Julie en Michiel van oogst uit hun moestuin. Zo staan de volgende groenten op het menu:
- ‘Nine Star Perennial’ broccoli
- ‘Purple Sprouting’ broccoli
- asperges
- zeekool
- spinaziezuring
- rabarber
- en heel veel vaste planten …
Over De Verwildering
Permacultuur plantenkwekerij De Verwildering is een ware snoepwinkel voor tuiniers. Van alle denkbare voedsel(bos) planten tot mediterrane kruiden, medicinale vondsten en eetbare bloemen, het is er allemaal. Het doel? Iedereen die dat wil voorzien van eetbaar plantgoed voor alle situaties: van kleine tuinen tot boomgaarden en voedselbossen.
Je vindt meer van en over De Verwildering op hun website, www.deverwildering.be, en op hun Instagram-pagina, @deverwildering.