Complete plantengids: komkommer

checklist voor de tuin week 34

Met zijn frisse smaak is komkommer de perfecte zomergroente. Of je komkommer inmaakt, aan een salade toevoegt of in een zomerdrankje verwerkt, de mogelijkheden zijn eindeloos! Komkommer kweken uit zaad is ook nog eens makkelijk. Van traditionele, langere komkommersoorten tot variaties met kleine vruchten, deze groente is veelzijdiger dan je misschien dacht.

Botanische naam: Cucumis sativus
Gewone naam: Komkommer
Type: Eenjarige plant, Groente

Kenmerken:

Eetbaar
Vruchten

Welke komkommersoorten zijn er?

Je kunt komkommersoorten grofweg verdelen in twee categorieën: kaskommers en buitenkomkommers.

Kaskomkommers

groenten kweken in bakken: komkommer

Kaskomkommers hebben veel warmte nodig, vandaar dat ze in een kas of polytunnel (plastic tunnel) worden gekweekt. Van deze planten komen de langwerpige komkommers met gladde schil die je vaak ziet in de supermarkt.

De bloemen van kaskomkommers hoeven niet bestoven te worden. Als de bloemen namelijk wel worden bestoven, worden de vruchten bitter en zitten ze vol met zaadjes. Om deze reden worden er ook kaskomkommersoorten gekweekt die alleen vrouwelijke bloemen aanmaken.

Buitenkomkommers

buiten komkommer kweken

Buitenkomkommers zijn beter bestand tegen lage temperaturen. Daardoor kun je ze buiten kweken op een zonnige plek. De vruchten zijn korter en dikker dan die van de kaskommer. Wat misschien nog meer opvalt, is hun ruwe, geribbelde schil.

Zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen zijn nodig voor deze soort, omdat de bloemen van buitenkomkommers worden bestoven door insecten.

Pas op met kruisbestuiving

Soms kun je een variëteit komkommer kweken in zowel een kas als buiten. In die gevallen kun je zelf een keuze maken. Houd er wel rekening mee dat je buitenkomkommers uit de buurt van kaskomkommers zet. Als er kruisbestuiving plaatsvindt, heb je straks namelijk alleen maar bittere vruchten vol zaadjes.

Komkommer kweken doe je zo

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Oogsten
Zaaien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Oogsten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Komkommer kweken kan zowel in een kas als buiten, maar de eerste stap is hetzelfde: zaai de zaden in het vroege voorjaar.

Komkommer zaaien

Komkommer kweken begint met het zaaien van de druppelvormige zaadjes

De komkommerplanten hebben een constante temperatuur van 20 graden nodig om te ontkiemen. Een kas, verwarmde kweekbak of zonnige vensterbank is een goede plek voor je kiembakjes. Als je een verwarmde kas gebruikt, zaai dan in februari of maart. Met een onverwarmde kas kun je beter pas zaaien in april. Als je buitenkomkommers direct buiten wilt zaaien, doe je dat het beste eind mei of in juni, wanneer het risico op vorst klein is. Verwarm de grond rond de plant met een stolp, vliesdoek of wol.

Vul kleine potjes met een doorsnede van zo’n 5 cm met turfvrije potgrond en zaai de zaden verticaal of op hun zijkant (niet plat) op 1-2 cm diepte. Zaai twee komkommerzaadjes per potje en geef ze water. Na 7-10 dagen zouden de zaden moeten ontkiemen. Wanneer de zaailingen opkomen, haal je de zwakste in de pot weg, zodat de sterkere zaailing meer ruimte heeft.

Zaailingen komkommers verspenen

Zaailingen van komkommer beginnen met twee kiemblaadjes
Twee komkommer-zaailingen met kiemblaadjes

Verspeen zaailingen nadat ze hun eerste paar ‘echte’ bladeren hebben ontwikkeld. Komkommers maken namelijk eerst twee kiemblaadjes aan en daarna volgen de echte komkommerbladeren pas. Verspeen zaailingen in een pot van zo’n 9 cm doorsnede.

Zo plant je een komkommerplant

afbeelding voor locatie

Locatie

Zuid
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Vorstgevoelig

Hoe je komkommer uitplant, ligt eraan of je de komkommer in een kas of buiten wilt kweken.

Komkommer kweken in een kas

komkommer kweken in de tuin

Wil je komkommer kweken in een kas? Plant de zaailingen dan uit wanneer ze twee of drie bladeren hebben. Zet ze bijvoorbeeld in de borders van een kas, waar de grond verrijkt is met genoeg compost. Plant ze 60 cm uit elkaar of in kweekzakken. Plant voor de laatste optie twee komkommerplanten per zak. Je kunt ook komkommer kweken in grote potten of bakken, die zijn gevuld met turfvrije potgrond.

Je kunt buitenkomkommers beter niet in een kas kweken, zeker niet met kaskomkommers die uitsluitend vrouwelijke bloemen voortbrengen. Zoals eerder gezegd, zorgt kruisbestuiving er namelijk voor dat de vruchten bitter zullen smaken en vol zaden zitten.

Komkommer kweken in de buitenlucht

Jonge komkommerplant staat buiten klaar om uitgeplant te worden
Deze ‘Bimbostar’ komkommer staat klaar om uitgeplant te worden

Voor buitenkomkommers, is het goed om de zaailingen eerst geleidelijk af te harden (geleidelijk laten wennen aan de buitenlucht). Je kunt ze bijvoorbeeld overdag buiten zetten en ’s avonds naar binnen halen, of je kunt een koude kas gebruiken. Houd dit minstens een week aan.

Plant je komkommerplanten pas eind mei of in juni uit, na IJsheiligen, want deze planten kunnen niet goed tegen kou. De ideale standplaats voor komkommer is een beschutte, zonnige plek in verrijkte grond. Gebruik bijvoorbeeld goed verrotte (biologische) mest of compost.

Wekelijks kweektips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Komkommerplanten steunen of laten woekeren

Als je een plek kiest voor je komkommerplant, is het slim om rekening te houden met hoe je de plant wilt laten groeien.

Als je de komkommerplant wilt laten klimmen, kun je hoofdstengel het beste langs een stevige steun leiden, zoals een (bamboe)stok, draad, touw of een trellis. Bind de plant vast aan de steun als dat nodig is. Verder kun je variëteiten met lange, kruipende scheuten met een trellis, gaas of andere steunconstructie laten klimmen. Je kunt de planten het beste zo’n 45 cm uit elkaar zetten om ze genoeg ruimte te geven.

Wil je jouw komkommerplant liever laten woekeren? Plant ze dan 90 cm uit elkaar om ze meer ruimte te geven. Buitenkomkommerplanten met lange, slingerende scheuten kun je prima laten kruipen over de grond. Mochten ze toch te veel ruimte in gaan nemen, kun je ze op een ander moment nog opbinden of bijsnoeien.

Komkommer planten kopen

Als je wilt beginnen met een (jonge) komkommerplant, koop deze dan in het late voorjaar bij een kweker of een tuincentrum.

Komkommerplanten verzorgen

Komkommers hebben ruimschoots voeding en water nodig. Hieronder lees je hoe je jouw komkommerplanten goed kunt onderhouden.

Voeding voor komkommerplanten

Wanneer je komkommerplanten beginnen te bloeien, kun je ze voeden met een biologische meststof met een hoog kaliumgehalte, zoals vloeibare tomatenvoeding, eierschalen of bananenschillen.

Geef regelmatig water

Komkommers bestaan voor een groot deel uit water en ze hebben dan ook veel water nodig. Een goede optie is om de grond te mulchen. Zo houdt de grond het water beter vast en komt er minder onkruid op.

Komkommer verzorgen in een kas

Geef je komkommerplanten genoeg water en zorg voor een goede luchtvochtigheid in de kas

In een kas, is het belangrijk dat je komkommerplanten regelmatig water geeft. Verhoog de luchtvochtigheid in je kas bijvoorbeeld door op warme dagen in de ochtend water te sproeien over de grond van de kas. De damp creëert de rest van de dag een vochtige omgeving voor je planten. Of zet je tuinslang of plantenspuit op een fijne en besproei je komkommerplanten. Je kunt zelfs een gedeelte van je kas afbakenen met plastic folie om de lucht nog vochtiger te maken.

Je kunt vrouwelijke komkommerbloemen herkennen aan de vruchtvorming achter de bloem

Tenzij je een variëteit hebt die uitsluitend vrouwelijke bloemen aanmaakt, brengen komkommers zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen voort. Om kruisbestuiving tegen te gaan, kun je het beste de mannelijke bloemen weghalen. Je herkent ze aan de rechte steel achter de bloem. Vrouwelijke bloemen herken je aan een kleine, onrijpe vrucht die achter de bloemknop groeit, zoals op de foto hierboven.

Komkommer verzorgen in de buitenlucht

komkommer water geven

Geef ook je buitenkomkommers regelmatig water en voeding. Belangrijk is dat je de mannelijke bloemen niet weghaalt bij buitenkomkommers! De bloemen van deze komkommersoorten worden bestoven door insecten, dus zowel de mannelijke als vrouwelijke bloemen zijn nodig voor dit proces.

Komkommerplanten nijpen

Om ervoor te zorgen dat je plant een grote oogst oplevert, kun je een paar dingen doen. Ten eerste kun je de groeiende toppen van de plant nijpen. Dit houdt in dat je, zodra een stengel een bepaalde lengte bereikt, je de top afknijpt. Zo stimuleer je de groei van zijscheuten met als resultaat een grotere plant en meer vruchten. Wanneer je hoofdstengel het einde van de steun bereikt, kun je deze nijpen. Nijp de top van elke bloeiende zijscheut wanneer zich vruchten beginnen te ontwikkelen aan die scheut. Laat steeds twee bladeren over na elke vrucht. Bloemloze toppen kun je ook nijpen wanneer de scheut zeven bladeren heeft gemaakt.

Tijd om te oogsten!

Eindelijk is het tijd om komkommer te oogsten!

Ongeveer 12 weken na het zaaien, halverwege de zomer, kun je beginnen met het oogsten van komkommers. Hoe meer komkommers je plukt, hoe meer vruchten de plant aanmaakt. Buitenkomkommers zullen vruchten maken tot september, terwijl kaskomkommers, als het warm genoeg is, vrucht kunnen dragen tot en met oktober.

De beste tijd van de dag om komkommers te oogsten is in de ochtend, wanneer het lekker koel is. Snijd de vruchten van de plant met een snoeischaar of scherp mes.

Hoe weet je of een komkommer klaar is om te oogsten?

De lengte van de vruchten varieert per ras. Kijk op de verpakking van de komkommerzaadjes hoe groot de variëteit die je hebt moet worden. Zo weet je precies wanneer je kunt oogsten. Pluk de komkommers wanneer je ze wilt gebruiken. Laat ze niet te lang aan de plant zitten, anders krijg je bittere vruchten met een taaie schil.

Tip! Laat de komkommer niet té groot worden, want dan zijn ook de zaden groter en steviger. De komkommers die je uit de winkel eet, zijn eigenlijk altijd onrijpe komkommers. Houd de standaard maat aan voor jouw komkommersoort bij het oogsten.

Komkommer bewaren en gebruiken

Wil je wat komkommer oogsten, maar heb je niet de hele komkommer nodig? Sommige lange komkommersoorten kun je doormidden snijden terwijl ze nog aan de plant zitten. Het gedeelte van de vrucht dat nog aan de plant zit, ontwikkelt een vel, waardoor je de rest van de vrucht op later kunt eten.

Komkommers kun je het beste vers oogsten en meteen gebruiken of opeten. Je kunt ze voor een paar dagen bewaren in de koelkast of andere koele plaats. Kleinere komkommersoorten kun je ook inmaken als augurken.

Er zijn nog zoveel andere manieren om te koken met komkommer. Kijk voor inspiratie ook eens bij de recepten met komkommer van onze collega’s bij Foodies.

Problemen bij komkommerplanten oplossen

verbrand komkommerblad
Komkommerblad kan verbranden, bijvoorbeeld als waterdruppels op het blad het felle zonlicht versterken

Komkommerplanten kunnen last krijgen van verschillende virussen, schimmels en plagen. We zetten de meest voorkomende problemen voor je op een rij.

Komkommermozaïekvirus

Bladluizen verspreiden het komkommermozaïekvirus. Je kunt dit virus makkelijk herkennen: de bladeren ontwikkelen namelijk een opvallend, geel mozaïekpatroon. Door deze ziekte groeit en bloeit de komkommerplant minder goed en ook kunnen er problemen optreden bij de ontwikkeling van vruchten. Helaas is er geen manier om deze ziekte tegen te gaan. Als je plant hier last van heeft, kun je hem het beste zo snel mogelijk weghalen bij andere komkommerplanten en vernietigen. Zorg ervoor dat de planten geen andere planten kunnen aanraken – zo ga je verspreiding van de ziekte het beste tegen.

Echte meeldauw

Als je poederachtige, witte vlekken ziet op de bladeren van je komkommerplant, heb je waarschijnlijk te maken met echte meeldauw. Deze schimmel zorgt ervoor dat de bladeren stoppen met groeien en verschrompelen. Vaak wordt echte meeldauw veroorzaakt doordat de plant te weinig water heeft gehad. Sommige komkommersoorten kunnen beter omgaan met een tekort aan water dan anderen.

Witte vliegen

Komkommers uit kas kunnen ook ten prooi vallen aan witte vliegen. Deze kleine witte insecten zuigen sap uit de plant en scheiden honingdauw uit. Honingdauw veroorzaakt de groei van een zwarte, roetachtige schimmel, die de gezonde groei van de komkommerplant aantast.

Komkommers en spint

Bij warmer weer kunnen kaskomkommers last krijgen van spint. Je kunt spint op verschillende biologische manieren bestrijden, zoals we uitleggen in dit artikel over spint bestrijden. Als je bladeren ziet die veel spint hebben en het lijkt of ze roestvlekken hebben, knip deze dan af en gooi ze weg of verbrand ze.

Slakken en jonge komkommerplanten

Bescherm zaailingen tegen slakken. Ook als je plant op een ander moment in zijn groei blad verliest, is het goed om te kijken of je sporen van slakken in de buurt ziet. Bladuitval kan ook te maken hebben met spint, schimmels of virussen die eerder zijn genoemd, dus probeer te ontdekken waar jouw komkommerplant last van heeft en bepaal wat je vervolgens kunt doen om je plant te helpen.

Gunstig of giftig?

Komkommer is niet giftig voor dieren of mensen.

Komkommer kweken in je tuin: 11 leuke soorten

Ben je enthousiast geworden over komkommerplanten en wil je er één (of meer) voor je eigen tuin? Dan hebben wij vast wat inspiratie voor je klaargezet.

Kaskomkommers

  • ‘F1 Bella’ is een soort met uitsluitend vrouwelijke bloemen, die lange vruchten van zo’n 35 cm aanmaakt. Je kunt deze soort kweken in een koude kas en ‘Bella’ kan goed tegen meeldauw.
  • ‘F1 Delistar’ is een ongewone variëteit met een dunne, bleekgroene, doorzichtige schil. Deze komkommer hoef je niet te schillen.
  • ‘Mini Munch’ is een komkommersoort met uitsluitend vrouwelijke bloemen, die kleine maar smaakvolle vruchten aanmaakt van zo’n 7 cm lang.

Buitenkomkommers

  • ‘Marketmore’ is een komkommersoort met korte, donkere vruchten.
  • ‘Venlo Pickling’ is een komkommer die je goed kunt gebruiken in salades of om in te maken.
  • ‘Bush Champion’ is een compacte, struikachtige variëteit, die je goed kunt neerzetten in kleinere tuinen.

Komkommers voor zowel buiten als in een kas

  • ‘F1 Burpless Tasty Green’ is een populaire, makkelijk te kweken buitenkomkommer die je zowel buiten als in een kas kan kweken. De vruchten van 25 cm zitten ook nog eens bomvol met vitamines.
  • F1 ‘Swing’ is een variant met uitsluitend vrouwelijke bloemen die je zowel in een kas als buiten kunt kweken. Deze soort maakt veel lange, knapperige vruchten aan.
  • ‘La Diva’ is ook een soort met alleen vrouwelijke bloemen die je zowel in een kas als buiten kunt planten. Deze variëteit maakt ook veel vruchten aan in de vorm van zaadloze, potige komkommers.
  • ‘Crystal Lemon’ valt op door zijn ronde, lichtgele vruchten.
  • ‘Wautoma’ zorgt voor een uitbundige oogst. Je kunt de vruchten plukken als ze nog klein zijn om ze in te maken, of je kunt ze groter laten groeien om zo te eten of mee te koken.

3 tips voor het kopen van komkommerzaden en -planten

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je komkommerzaden of komkommerplanten gaat kopen. De belangrijkste tips zetten we hier op een rij.

Tip 1: Let erop dat je de juiste soort komkommer koopt voor jouw tuin. Denk hierbij vooral aan of je kas- of buitenkomkommers wilt hebben en zorg ervoor dat je ze niet door elkaar plant.

Tip 2: Verder kun je letten op de groeiwijze van de plant (struikachtig of eerder woekerend) en de soort vruchten die je wilt kweken. Ga je komkommer kweken in een kleinere tuin? Dan is een compacte, struikachtige komkommer bijvoorbeeld een goede optie.

Tip 3: Als je een komkommerplant koopt, doe dit dan in de lente en plant hem uit eind mei of begin juni. Zo kan de komkommerplant wennen aan zijn nieuwe omgeving voor het echt warm wordt, zonder dat hij kapot vriest.

Lees meer over moestuinieren:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu