Siergrassen snoeien, wanneer is dat een goed idee?

Snoei bladverliezende siergrassen voor de nieuwe groei opkomt.

Het is een goed idee om je siergrassen te laten staan in het najaar, omdat het loof je planten bijvoorbeeld beschermt tegen kou en ook insecten een schuilplaats biedt. Wanneer de ergste kou uit de lucht is en de lente dichterbij komt, is het tijd om ruimte te maken voor nieuwe groei bij je planten. Lees hier wanneer je siergrassen het beste kunt snoeien en hoe je te werk gaat.

Lees verder na de advertentie

Wanneer siergrassen snoeien?

Wanneer kun je siergras het beste snoeien?
Locatie: West Dean Gardens, Chichester, West-Sussex.

Bladverliezende siergrassen kun je het beste snoeien in de late winter tot vroege lente, grofweg van eind februari tot en met april, voordat het groeiseizoen voor deze planten echt begint. Zo maak je genoeg ruimte voor nieuwe stengels.

Wintergroene siergrassen, zoals pampasgras (Cortaderia) en fazantstaartgras (Anemanthele), hoef je in principe niet te snoeien, maar het is wel verstandig om dode stengels weg te halen.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Hoe bladverliezende siergrassen snoeien

Snoei bladverliezende siergrassen voor de nieuwe groei opkomt.

Wanneer je bladverliezende siergrassen gaat snoeien, is het goed om ze helemaal tot de basis af te knippen. Gebruik een snoeischaar of een heggenschaar, afhankelijk van hoe groot je plant is. Knip dode bladeren en stengels weg, maar let op dat je de nieuwe stengels niet beschadigt.

Groenblijvende grassen verzorgen

Je hoeft wintergroene soorten zoals deze niet bij te knippen.
Carex flagellifera.

Niet alleen bladverliezende siergrassen kunnen wat zorg gebruiken richting de lente. Ook voor groenblijvende soorten, zoals pampasgras (Cortaderia) en fazantstaartgras (Anemanthele), kun je iets doen.

Verwijder bij groenblijvende siergrassen oude stengels uit je plant. De techniek die je hiervoor kunt gebruiken noemen ze in het Engels ook wel ‘combing’ of kammen. Je kamt namelijk met je handen door de grassen, waardoor de dode stengels loslaten en alleen de nieuwe stengels achterblijven.

Tip! Sommige siergrassen hebben scherpe randen, zoals pampasgras. Draag daarom handschoenen bij het verwijderen van scherpe stengels uit je groenblijvende grassen.

Wat doe je met siergrassen wanneer je klaar bent met snoeien?

Je kunt het dode materiaal dat je uit je siergrassen hebt gehaald prima composteren. Versnipper het met een versnipperaar of knip het met een snoeischaar in kleinere stukken, zodat je het gemakkelijk kunt gebruiken.

Bladverliezende en wintergroene siergrassen herkennen

Wanneer je siergrassen wilt snoeien is het goed om te weten of je een wintergroene of bladverliezende soort in de tuin hebt.
Miscanthus sinensis ‘Red Chief’.

Hoe weet je of de grassoort in jouw tuin bij de bladverliezende siergrassen hoort? Bladverliezende soorten zijn de siergrassen die bruin en dor zijn geworden door de winter heen en waar je geen groen meer bij ziet, behalve misschien wat nieuwe groei bij de basis. Binnen deze categorie vallen bijvoorbeeld prachtriet (Miscanthus), vedergras (Stipa) en struisriet (Calamagrostis x acutiflora).

Lees meer over siergrassen

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu