
Wanneer de ergste kou uit de lucht is en de lente dichterbij komt, is het tijd om ruimte te maken voor nieuwe groei bij je siergrassen. Lees hier wanneer je siergras het beste kunt snoeien en hoe je te werk gaat.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer siergras snoeien?

Het loof van siergras kun je in november t/m januari het beste laten staan. Het beschermt de plant tegen kou en biedt insecten een schuilplaats. Het is dus beter om siergras dan nog niet te snoeien.
Wintergroene siergrassen hoef je in principe niet te snoeien. Bladverliezende siergrassen kun je het beste snoeien in de late winter tot vroege lente, grofweg van eind februari tot en met april, voordat het groeiseizoen voor deze planten echt begint.
Zie je een glimp van nieuwe uitlopers? Dan mag je daar ruimte voor vrijmaken door de plant te snoeien. Bij vroeg uitlopende soorten siergras, zoals struisriet en veergras, is dat in februari. Bij andere soorten, zoals prachtriet, net wat later.
Wekelijks tuintips in je mail
Siergras dat je niet moet snoeien
In tegenstelling tot bladverliezende siergrassen, hoeft wintergroen siergras niet gesnoeid te worden. Al is het voor de plant wel goed om hier af en toe beschadigde en dode stengels uit te halen. Deze siergrassen hoef je niet te snoeien:
- Fazantstaartgras (Anemanthele)
- Leliegras (Liriope muscari)
- Smele (Deschampsia cespitosa)
- Zegge (Carex morrowii), waaronder Japanse zegge en Bonte zegge
- Zwenkgras (Festuca gautieri), waaronder Blauw zwenkgras (Festuca glauca)
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Hoe siergras snoeien? Volg dit stappenplan

De meeste bladverliezende soorten siergrassen, zoals lampenpoetsersgras, mogen flink teruggesnoeid worden (zie: lampenpoetsersgras snoeien). Let op dat het siergras aardig scherp kan zijn, dus beter snoei je dit altijd met handschoenen aan. Zo pak je het stap-voor-stap aan:
Stap 1: pak scherp snoeigereedschap
Met een scherpe snoeischaar kun je kleinere soorten siergras netjes met een schone snede afknippen. Taaier blad kun je beter snoeien met een scherpe heggenschaar. In alle gevallen is scherp snoeien belangrijk, om rotting aan de plant te voorkomen.
Stap 2: siergras flink terugknippen
Duw de stengels met de ene hand naar één kant en knip het met de andere hand beetje voor beetje tot aan de basis terug. Dat is meestal ongeveer 10-20 cm boven de grond, of zo ver je maar komt. Zorg ervoor dat je nieuwe scheuten hierbij niet beschadigt.
Stap 3: kam de bol uit
Kam of pluk met de hand de dode plantenrestjes uit de overgebleven bol. Zo krijgen nieuwe scheuten genoeg licht en lucht om te kunnen groeien.
Stap 4: composteer je snoeiafval
Je kunt het dode materiaal dat je uit je siergrassen hebt gehaald prima composteren. Versnipper het met een versnipperaar of knip het met een snoeischaar in kleinere stukken, zodat je het gemakkelijk kunt gebruiken. Gooi nooit tuinafval buiten de tuin of in de buurt van natuurgebieden weg.
Groenblijvend siergras verzorgen

Niet alleen bladverliezende siergrassen kunnen wat zorg gebruiken richting de lente. Ook voor groenblijvende soorten, zoals pampasgras (Cortaderia) en fazantstaartgras (Anemanthele), kun je iets doen.
Verwijder bij groenblijvende siergrassen oude stengels uit je plant. De techniek die je hiervoor kunt gebruiken noemen ze in het Engels ook wel ‘combing’ of kammen. Je kamt namelijk met je handen door de grassen, waardoor de dode stengels loslaten en alleen de nieuwe stengels achterblijven.
Tip! Sommige siergrassen hebben scherpe randen, zoals pampasgras. Draag daarom handschoenen bij het verwijderen van scherpe stengels uit je groenblijvende grassen.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien € 12.99
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.

Siergras herkennen: bladverliezend of wintergroen?

Hoe weet je of de grassoort in jouw tuin bij de bladverliezende siergrassen hoort? Bladverliezende soorten zijn de siergrassen die bruin en dor zijn geworden door de winter heen en waar je geen groen meer bij ziet, behalve misschien wat nieuwe groei bij de basis. Binnen deze categorie vallen bijvoorbeeld prachtriet (Miscanthus), vedergras (Stipa) en struisriet (Calamagrostis x acutiflora).