Dit kun je allemaal snoeien in de herfst (en zo pak je het aan)

Helga Kluiter
|
18/10/2022
snoeien in de herfst

Ontdek welke planten je moet snoeien in de herfst en hoe je de najaarssnoei het beste kunt aanpakken.

Lees verder na de advertentie

Waarom snoeien in de herfst?

De herfst is een drukke tijd op de snoeikalender. Veel planten die in de zomer een hoofdrol speelden, vereisen in de herfst namelijk wat onderhoud. Dode takken afknippen om te voorkomen dat schimmels hun kans grijpen is bijvoorbeeld belangrijk. Fruitstruiken zoals bessen zullen ervan opknappen als je ze uitdunt. En vaste planten zonder mooie zaadhoofden kun je (meestal) terugknippen tot de grond.

Wekelijks actuele tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien herfst: aan de slag

Bij snoeien in het najaar is het extra belangrijk om takken en stengels goed schuin af te knippen. Zo blijft er minder water op de wond staan, en is de kans op een schimmelinfectie dus kleiner.

Lees verder na de advertentie

Pak de snoeischaar erbij en ga aan de slag met de volgende bomen, struiken en planten:

Fruitstruiken uitdunnen

de tuin in week 39: zomerframbozen snoeien

Zwarte bessen, kruisbessen en aalbessen (rode bessen) kun je uitdunnen door de takken die vrucht hebben gedragen weg te knippen. Knip bij aalbessen de groei van het huidige seizoen terug tot een knoppenpaar vanaf de basis. De takken van zomerframbozen (foto) die vrucht hebben gedragen kun je nu tot de grond afknippen. De rest bind je aan, want hieraan zal de oogst van volgend jaar groeien.

Vaste planten snoeien

de tuin in augustus week 32: zaadhoofden

Staan je borders vol met lange en rommelige vaste planten, verwijder dan de dode bloemstengels (en eventueel wat blad indien nodig) om ze wat te fatsoeneren voor de winter. Denk bijvoorbeeld aan ridderspoor (Delphinium), lupine, vlambloem (Phlox) en uitgebloeide herfstasters. Maar je kunt er ook voor kiezen om de planten met rust te laten, zeker als ze mooie zaadhoofden hebben, want veel diertjes hebben daar baat bij.

Niet snoeien in de herfst: siergrassen

Wacht met het snoeien van bladverliezende siergrassen tot eind winter of begin voorjaar. De dode halmen beschermen de plant namelijk tegen vorst in de winter.

Mediterrane struiken

lavendel snoeien

Mediterrane struiken zoals rozemarijn, lavendel en cistusrozen moeten gesnoeid worden na de bloei, maar in ieder geval voor de winter. Knip de planten terug met een snoeischaar om ze in één keer netjes te maken, dode bloemen te verwijderen en in vorm te knippen. Knip nooit in oud hout, want dat kan de planten doden.

Niet snoeien in de herfst: kuiflavendel

Laat de gevoeligere kuiflavendel of vlinderlavendel (Lavandula stoechas) met rust tot het voorjaar om hem te beschermen tegen de winterkou.

Taxus snoeien

De sterke taxus tolereert een latere snoei dan de meeste andere haagplanten. Wil je je taxushaag maar één keer per jaar knippen, doe het dan in de eerste helft van de herfst. Zijn vorm blijft dan de hele winter netjes.

Sierbomen

Japanse esdoorn snoeien

Als je sierbomen zoals acers en lijsterbessen (Sorbus) moet snoeien, bijvoorbeeld om dode of zieke takken te verwijderen, doe dat dan na de bladval. De bomen zijn dan in rust en veilig te snoeien tot begin winter.

Meer snoeien in herfst

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu