Dit kun je allemaal snoeien in de herfst (en zo pak je het aan)
Ontdek welke planten je moet snoeien in de herfst en hoe je de najaarssnoei het beste kunt aanpakken.
Waarom snoeien in de herfst?
De herfst is een drukke tijd op de snoeikalender. Veel planten die in de zomer een hoofdrol speelden, vereisen in de herfst namelijk wat onderhoud. Dode takken afknippen om te voorkomen dat schimmels hun kans grijpen is bijvoorbeeld belangrijk. Fruitstruiken zoals bessen zullen ervan opknappen als je ze uitdunt. En vaste planten zonder mooie zaadhoofden kun je (meestal) terugknippen tot de grond.
Wekelijks actuele tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Snoeien herfst: aan de slag
Bij snoeien in het najaar is het extra belangrijk om takken en stengels goed schuin af te knippen. Zo blijft er minder water op de wond staan, en is de kans op een schimmelinfectie dus kleiner.
Lees verder na de advertentie
Pak de snoeischaar erbij en ga aan de slag met de volgende bomen, struiken en planten:
Fruitstruiken uitdunnen
Zwarte bessen, kruisbessen en aalbessen (rode bessen) kun je uitdunnen door de takken die vrucht hebben gedragen weg te knippen. Knip bij aalbessen de groei van het huidige seizoen terug tot een knoppenpaar vanaf de basis. De takken van zomerframbozen (foto) die vrucht hebben gedragen kun je nu tot de grond afknippen. De rest bind je aan, want hieraan zal de oogst van volgend jaar groeien.
Vaste planten snoeien
Staan je borders vol met lange en rommelige vaste planten, verwijder dan de dode bloemstengels (en eventueel wat blad indien nodig) om ze wat te fatsoeneren voor de winter. Denk bijvoorbeeld aan ridderspoor (Delphinium), lupine, vlambloem (Phlox) en uitgebloeide herfstasters. Maar je kunt er ook voor kiezen om de planten met rust te laten, zeker als ze mooie zaadhoofden hebben, want veel diertjes hebben daar baat bij.
Niet snoeien in de herfst: siergrassen
Wacht met het snoeien van bladverliezende siergrassen tot eind winter of begin voorjaar. De dode halmen beschermen de plant namelijk tegen vorst in de winter.
Niet snoeien in de herfst: oleander
De oleander snoeien is geen goed idee. Laat de plant met rust, want deze ontwikkelen nog nieuwe, zachte aanwas die ‘s winters kwetsbaar is voor vorst.
Mediterrane struiken
Mediterrane struiken zoals rozemarijn, lavendel en cistusrozen moeten gesnoeid worden na de bloei, maar in ieder geval voor de winter. Knip de planten terug met een snoeischaar om ze in één keer netjes te maken, dode bloemen te verwijderen en in vorm te knippen. Knip nooit in oud hout, want dat kan de planten doden.
Niet snoeien in de herfst: kuiflavendel
Laat de gevoeligere kuiflavendel of vlinderlavendel (Lavandula stoechas) met rust tot het voorjaar om hem te beschermen tegen de winterkou.
Taxus snoeien
De sterke taxus tolereert een latere snoei dan de meeste andere haagplanten. Wil je je taxushaag maar één keer per jaar knippen, doe het dan in de eerste helft van de herfst. Zijn vorm blijft dan de hele winter netjes.
Sierbomen
Als je sierbomen zoals acers en lijsterbessen (Sorbus) moet snoeien, bijvoorbeeld om dode of zieke takken te verwijderen, doe dat dan na de bladval. De bomen zijn dan in rust en veilig te snoeien tot begin winter.