Zo snoei je je Japanse esdoorn perfect in vorm

Helga Kluiter
|
22/09/2022
Japanse esdoorn snoeien

Meestal is een Japanse esdoorn snoeien niet nodig, omdat het langzame groeier is. Maar soms is het goed om wat dode en ‘verdwaalde’ takken te verwijderen je Acer palmatum weer mooi in vorm te brengen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer Japanse esdoorn snoeien

Een Japanse esdoorn (Acer palmatum) moet je nooit vroeg in het jaar snoeien, omdat de sapstroom al vanaf februari op gang komt. Zou je hem dan snoeien, dan gaat deze verwonding ‘bloeden’ en loopt een deel van zijn voedingsstoffen dus naar buiten. De boom zal er niet dood aan gaan, maar hij verzwakt er wel door. Snoei liever in tussen augustus en december.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe snoei je een Japanse esdoorn

Acer palmatum dissectum herfstkleur

Lees verder na de advertentie

Nu vlak voor de herfst het blad nog aan de boom zit, kun je de dichtheid en de vorm goed beoordelen. Richt je bij het snoeien op het verwijderen van zwakkere takjes en takken uit de kroon van de plant. Ga vooral niet te rigoureus te werk en doe regelmatig een stapje terug om het resultaat te bekijken.

Japanse esdoorn snoeien

Zo snoei je een Japanse esdoorn stap voor stap perfect in vorm:

Stap 1: Vorm beoordelen

Japanse esdoorn snoeien

Bepaal de vorm en dichtheid van de plant en kijk welke takken kunnen worden verwijderd om hem er beter uit te laten zien. Het doel is takjes en takken uit de kroon van de plant weg te halen.

Stap 2: Oude takken snoeien

acer palmatum snoeien

Snoei maximaal een kwart van de oudste zijtakken weg tot op de hoofdstam of een sterke zijtak. Doe dat met behulp van een takkenschaar. Denk er bij Japanse esdoorns om dat je niet de dunne schors beschadigt, want dat kan afsterving veroorzaken.

Stap 3: Dode takjes snoeien

Japanse esdoorn snoeien

Gebruik het uiteinde van je snoeischaar om kleine, dode takjes weg te snoeien, helemaal tot aan de gezonde schors. Ook als alleen het uiteinde van een klein, zwak takje is afgestorven, is het beter ook de rest weg te knippen, tot aan een hoofdtak.

Stap 4: Kruisende takken verwijderen

Snoei maximaal een derde van de dunste takken uit de kroon van de struik en knip daarbij terug tot een hoofdtak. Verwijder zwakke takken, takken met een onhandige vorm en alle takken die elkaar kruisen, tegen elkaar aan schuren of erg dicht bij elkaar groeien.

Stap 5: Toppen bijknippen

Tot slot snoei je lichtjes nog een paar zachte uiteindes van sommige takjes weg, om de algehele vorm te verbeteren. Dit stimuleert ook dat er volgend seizoen zijknoppen worden gevormd. Controleer of er nog dode of zwakke takjes zitten en haal die weg.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu