Leer een nieuwe vaardigheid deze zomer en vormsnoei jouw struiken!

Met vormsnoei maak een kunstwerk in je tuin

Hoogzomer is een prima tijd voor vormsnoei! Breng je vormplanten in model en geniet van hun mooie structuur en kasteeltuinsfeer.

Lees verder na de advertentie

Wat is het doel van vormsnoei?

Bij vormsnoei is het doel om de planten zo compact en dicht mogelijk te houden, zodat er als het ware egale vlakken ontstaan die samen een geheel vormen. De dichte textuur zorgt voor strakke lijnen die opvallen tussen de meer natuurlijke vormen van je andere planten.

Wanneer vormplanten snoeien?

buxus vervanger taxus

Je krijgt het beste resultaat als je drie keer per jaar snoeit: aan het einde van het voorjaar, midden in zomer en in het najaar. Knip jouw vormplanten bij zacht, gematigd weer. Neem de tijd voor je vormsnoei en gebruik een scherpe snoeischaar voor de details. Door zo nauwkeurig mogelijk te werken, kun je ingewikkelde vormen prachtig naar voren brengen.

Wekelijks groene tips in je mail

Iedere week praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Welke planten voor vormsnoei?

buxus snoeien

Geschikte planten voor vormsnoei zijn onder andere (Japanse) hulst, taxus, buxus en levensboom (Thuja). Voeg hiermee bijvoorbeeld een accent toe aan een border of heg met vormsnoei. Planten in potten kun je ook vormsnoeien om voor een hek, naast een pad of bij de deur te zetten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn boompjes die in bolvorm gesnoeid zijn.

Vormsnoei in 4 stappen

Sta je al klaar met je schaar? Dan kun je beginnen met de vormsnoei van jouw plant!

Stap 1: Begin bij de jonge scheuten

Begin je vormsnoei met het terugknippen van zachte, groene scheuten

Snoei dunne, zachte scheuten, namelijk de nieuwste scheuten, als eerste terug. Gebruik hiervoor een scherpe heggenschaar. Haal het snoeiafval meteen weg, zodat je de vorm van je plant goed kunt blijven onderscheiden.

Stap 2: Breng de plant in model

Gebruik een heggenschaar bij de vormsnoei om de vorm te bepalen

Neem de tijd voor deze stap. Dit is het moment om de vorm nauwkeurig bij te werken met je heggenschaar. Houd je heggenschaar plat tegen het oppervlak voor het beste resultaat. Controleer regelmatig hoe je vormsnoei ervoor staat.

Tip! Doe zo nu en dan een paar stappen terug en kijk naar de omtrek en verhoudingen van je plant. Dit is een truc die tekenaars, schilders en andere ook gebruiken om het overzicht te houden.

Stap 3: De kroon op het werk

Trim de bovenkant van de plant

Als laatste stap van je vormsnoei knip je de bovenkant van de plant bij. Loopt de vorm spits toe of zitten er kleine details in de top? Dan kun je beter een snoeischaar gebruiken dan een heggenschaar voor meer controle.

Stap 4: Opruimen en final touch

Combineer jouw vormplant met andere planten voor een interessant geheel

Ruim het snoeiafval op en kijk van verschillende afstanden naar je plant. Zie je nog onregelmatigheden? Nu is het moment om die nog even bij te werken. Help de planten herstellen door ze wat voeding, zoals universele mest, te geven na de vormsnoei. Geef ze ook flink water en voeg een mulchlaag toe, bijvoorbeeld van boomschors of grind.

Meer doe-het-zelfprojecten voor je tuin:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu