Zelf een bijenhotel maken? Hier moet het aan voldoen (7 tips)
Een bijenhotel is een leuke manier om bestuivers een bovengrondse nesthulp voor wilde bijen te maken. Het is heel bijzonder om de bijen hun nestgangen dicht te zien metselen. Wil je de bijen een handje helpen? Hier moet je bijenhotel aan voldoen.
De tips uit dit artikel komen uit het boek Planten van hier, waarvan onlangs de 5e druk is uitgekomen.
Kruidenrijke omgeving
De omgeving van je bijenhotel is van belang! Het moet een kruidenrijke omgeving zijn met jaar in jaar uit voldoende geschikte planten in bloei.
Genoeg zon
Het bijenhotel moet minstens de helft van de dag zon vangen.
Gladde gangen
De gangen in het hotel moeten glad zijn. Om ze zo glad mogelijk te krijgen, gebruik je hard hout en een scherpe boor. Boor bij voorkeur dwars op de vezelrichting, want dan gaat het hout minder scheuren. Gebruik bijvoorbeeld eikenhout.
Wissel de diameter van de gangen af
Lees verder na de advertentie
Elke bijensoort heeft een andere voorkeur voor de diameter van de gangen. Boor daarom verschillende gaten met een diameter van 2 tot 9 mm. Leg de voorkeur op 3 tot 7 mm. Je kunt de gang zo diep maken als je boor gaat. Wel moet de gang aan één kant dicht zijn.
Gebruik vervangbare onderdelen
Als je bijenhotel bestaat uit verschillende onderdelen, kun je ze los van elkaar vervangen als ze kapot gaan of als ze weinig worden gebruikt. Voordat je ze vervangt, kun je ze het beste in de schaduw zetten. Dan kunnen de laatste bewoners er nog uit.
Zet los materiaal vast
Vogels gaan graag met riet of andere holle stengels aan de haal. Bundel ze daarom, of zet ze vast. Ook zou je er gaas voor kunnen maken, zodat bijen er wel doorheen kunnen, maar vogels niet. Houd er bij riet of holle stengels ook rekening mee dat er een afdichting in moet zitten, bijvoorbeeld een tussenschot (knoop).
Afdakje
Voor bijen zelf hoeft het niet, maar als je het bijenhotel onder een afdakje hangt, gaat het langer mee.
Over het boek Planten van hier
Iedereen die aan de slag wil met inheemse planten of verduurzaming van hun leefomgeving, doet er goed aan om het boek ‘Planten van hier’ door te nemen. Het is een gedegen naslagwerk waarin allerlei aspecten van inheemse flora aan bod komen: van uitgebreide omschrijvingen van 50 inheemse planten, tot een handleiding voor de aanleg en het beheer van bloemenweides tot inspirerende voorbeelden.
In het boek vind je bijdragen van specialisten van NL Bloeit!, Cruydt-Hoeck, Heem, Het Levend Archief, EURECO, Science4Nature, Vlinderstichting, en universiteiten van Wageningen (Wageningen Environmental Research) en Nijmegen (Radboud).