Zo maak je een bloemenweide met inheemse vaste planten
Enkele van de beroemdste weidebloemen zijn klaprozen en korenbloemen, en dat is niet voor niets, want ze zijn werkelijk prachtig! Maar om ze elk jaar terug te laten komen, moet je ook elk jaar de grond bewerken en daarmee verstoor je het bodemleven. Dat kan anders: een meerjarige bloemenweide aanleggen met inheemse vaste planten is zo gedaan en levert jarenlang plezier op.
Door een bloemenweide aan te leggen van vaste planten ben je niet alleen minder tijd kwijt, maar geef je ook een insectengemeenschap de kans om zich langdurig te vestigen.
Waarom een meerjarige bloemenweide aanleggen?
Een meerjarige bloemenweide die bestaat uit vooral vaste, inheemse planten heeft het hele jaar door iets te bieden voor insecten: nectar, stuifmeel, en een plek om zich voort te planten en te schuilen. Door veel verschillende plantensoorten te kiezen, trek je bovendien allerlei verschillende insecten aan – zoals wilde bijen en nachtvlinders.
Is je inheemse bloemenweide met meerjarige planten eenmaal aangeslagen, dan heeft hij niet veel onderhoud meer nodig. Je hoeft alleen nog af en toe te maaien en het maaisel af te voeren. Maai steeds in fases, zodat insecten altijd genoeg voedsel en schuilplekjes hebben.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Stappenplan meerjarige bloemenweide aanleggen
Bloemenweiden met vaste inheemse planten hoef je maar één keer in te zaaien om er vele jaren plezier van te hebben. Dit is hoe je het aanpakt:
Lees verder na de advertentie
1. Kies je zadenmengsel
Het inzaaien kun je het beste doen in de nazomer of het vroege najaar met een zaadmix van vaste, biologische en inheemse weidebloemen. Kijk bijvoorbeeld op de website van Cruydt-Hoeck om te zien welk mengsel het beste past bij jouw situatie.
2. De grond voorbereiden
Zorg dat de grond kaal is, vrij van kruiden en grassen. Dat doe je door de bovenste laag van 4-6 cm te verwijderen. De graszoden kun je composteren of opstapelen.
3. Vast onkruid verwijderen
Verwijder ook hardnekkige, sterke wortelonkruiden, zoals akkerdistel, kweekgras en ridderzuring, zodat zij niet gaan concurreren met je bloemenzaden.
4. Breedwerpig zaaien
Zaai je bloemenzaden breedwerpig met de hand. Je kunt ze eventueel licht inharken, maar als je de toplaag van de grond al hebt losgemaakt, is dat niet nodig en zal een regenbui de klus al voor je klaren. Meng je zaden eventueel met wat wit zand om te zien waar je gezaaid hebt en om niet te dik te zaaien.
5. Water geven niet nodig
Water geven is niet nodig, de zaden wachten zelf op het juiste kiemmoment. Verwijder na het kiemen eventueel ontwikkelende grassen, zeker kweekgras.