Wil je én een mooi gazon én de natuur een handje helpen? Je hoeft gelukkig niet te kiezen tussen deze twee opties, want het kan allebei, met een biodivers gazon.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een biodivers gazon?
De hoofdingrediënten van een natuurvriendelijk gazon zijn grassen en wilde bloemen. Dat zijn dus ook meteen enkele van de beste planten om je in je tuin te hebben, want die lokken veel tuindieren. Het sleutelwoord hierbij is biodiversiteit. Een gazon met zowel lange als korte grassen en met bloemen zoals klaver biedt beschutting, nestmogelijkheden en voedsel voor vogels, egels, vlinders en vele bestuivende insecten.
5 tips voor een biodivers gazon
Je hoeft je gazon echt niet te laten verwilderen of in een bloemenweide te veranderen om het natuurvriendelijker te maken. Hier zijn vijf manieren om een biodivers gazon te maken:
1. Minder vaak gras maaien
Een biodivers gazon is kruidenrijk, ofwel: het gazon bestaat uit een geweldige diversiteit aan wilde bloemen. Helaas worden die vaak gezien als onkruid. Denk aan allerlei soorten klaver (foto) in het gras, evenals brunel en paardenbloemen. Deze komen zelden tot bloei als je het gras vaak maait.
Door slechts elke drie of vier weken te maaien in plaats van wekelijks, krijgen deze planten de kans om te groeien en bloeien. Zo heb je dus nog steeds een gazon, alleen zal het soms wat kleurrijker zijn – en heel veel bijen, vlinders en andere bestuivers lokken.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
2. Laat delen van het gras langer groeien
Wanneer je voor het je graszoden legt, bestaat het gras meestal uit een mix van slijtvast raaigras en zwenkgras. Maar vervolgens komen inheemse grassen, zoals straatgras, gestreepte witbol en gewoon timoteegras, aanwaaien. Dit zijn waardplanten voor allerlei vlinders, zoals het bruin en oranje zandoogje. Als je delen van het gras langer laat groeien, bied je deze bestuivers een waardevolle plek om zich voor te planten. Maar ook egels en vogels zoals huismussen en goudvinken houden van de beschutting van langer gras.
Lang gras hoeft er niet onverzorgd uit te zien. Laat bijvoorbeeld een cirkel gras rond een boom lang groeien, of maak een stukje bloemenweide waarin je een pad maait. Je kunt ook gras langer laten groeien op plekken die je vanuit je woning niet ziet, bijvoorbeeld achter een schuurtje.
3. Houd delen van je gazon kort
Ook korte stukken in je gazon zijn belangrijk voor bepaalde diersoorten, zoals zandbijen (foto) die hun nesten op zonnige plekken in de grond bouwen. Voor de meest natuurvriendelijke tuin is het dus goed om een mix van verschillende grashoogten te hebben: zowel kort als middellang en stukken met langer gras.
4. Onkruid in gazon bestrijden zonder onkruidverdelgers
Onkruidverdelgers doden niet alleen de stuifmeel- en nectarrijke wilde bloemen die in je gazon groeien. Ze tasten ook de grond eronder en eromheen aan. Sommige herbiciden blijven lang actief in de grond. Er is meer onderzoek nodig naar de exacte effecten van deze chemicaliën, maar wat ons betreft is het geen goed plan om middeltjes te gebruiken waarvan we niet weten wat ze doen met het bodemleven.
Het is ook niet nodig. Wied onkruid indien nodig met de hand. Maar het beste wat je kunt doen voor een biodivers gazon is zoveel mogelijk soorten een kans geven.
5. Composteer je grasmaaisel
Gooi niet al je groenafval in de groene kliko! Daarmee ontneem je de dieren in je tuin, zoals egels, hommels en zelfs hazelwormen, een goede leefomgeving. Je hebt geen trendy compostvat nodig – een open composthoop is het beste. Gooi je grasmaaisel op de composthoop, samen met ander tuinafval. Zorg voor een goede mix van groen en bruin afval voor het beste resultaat.
Meer ideeën voor een biodivers gazon
- 9 redenen om je gazon (even) niet te maaien
- Verwilderingsbollen in je gazon planten doe je zó
- Tuinieren voor de natuur in mei: dit kun je deze maand doen
- Slakken in de tuin: zo bestrijd je ze (zonder gif)
- Een bloemenweide aanleggen én verzorgen: zo doe je dat
- Zo herken & verwijder je deze 11 soorten onkruid