9 redenen om je gazon (even) niet te maaien

Helga Kluiter
|
06/05/2022
gazon niet maaien

Doe in de maand mei eens … niets! In mei je gazon niet maaien helpt de natuur namelijk enorm. Dat is precies de reden dat de actie Maai Mei Niet (georganiseerd door Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland) in het leven is geroepen. Doe ook mee en laat het gras groeien!

Lees verder na de advertentie

Je gazon niet maaien: dit is waarom

Niet maaien in mei is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jezelf. Hier zijn 9 redenen om je grasmaaier eens lekker te laten staan.

1. Gazon niet maaien is goed voor de bijen

gazon niet maaien

Zoals je inmiddels vast wel weet, hebben de bijen (en veel andere insecten) het wereldwijd erg moeilijk. En dat is zorgwekkend, want de VN heeft becijferd dat driekwart van alle voedselgewassen in de wereld (en 35 procent van de akkerbouw) afhankelijk is van bestuivende insecten. Wil je dus bijvoorbeeld je moestuin een boost geven, laat je gras dan langer groeien om meer bijen en andere bestuivers te lokken.

2. Je krijgt er bloemen voor terug

Paardenbloemen

Een van de voordelen van het niet maaien in mei is dat je opeens wilde bloemen in je gazon ontdekt die je anders zou kortwieken voor ze de kans krijgen om te bloeien. Paardenbloemen, klaver en blauwe viooltjes maken van je gazon al snel een bloemenfeest – en dat is goed voor de biodiversiteit.

Lees verder na de advertentie

Een voorbeeldje: de vaak verguisde paardenbloem helpt je bij het losser maken en beluchten van de grond en haalt ook calcium en andere voedingsstoffen omhoog, wat zo beschikbaar komt voor andere planten in de buurt. Paardenbloemen zijn dus natuurlijke bemesters!

3. Je gazon wordt er gezonder van

Maai Mei Niet helpt niet alleen bestuivende insecten, want je gazon wordt er ook beter van. Door niet te maaien, krijgen de wortels van het gras meer kans om dieper te groeien en kunnen ze meer water en voedingsstoffen opnemen. En daarvan wordt het gras alleen maar sterker en groener.

4. Je bespaart sloten met water

gazon niet maaien: minder water geven

Het grootste deel van het kostbare water waarmee je je gazon besproeit, verdampt meteen. Zonde! Als je minder vaak maait, zal je gras veel beter bestand zijn tegen droogte en wordt het minder snel een dor hooiveld in de zomer. En het is ook nog eens beter voor de waterrekening. Win-win!

5. Je vervuilt minder

Veel grasmaaiers draaien op benzine en de uitstoot hiervan draagt bij aan luchtvervuiling. Maar ook als je een elektrische (accu)grasmaaier hebt, kun je hem gerust laten staan als je wat extra energie wilt besparen.

6. Het gazon niet maaien bespaart tijd

gazon niet maaien

Als je geen tijd kwijt bent aan het maaien van je gazon of andere onderhoudsklussen aan je grasmat, houd je tijd over om andere dingen te doen. Zoals het zaaien van (inheemse) bloemen waar bestuivers blij van worden! Of het uitlaten van je honden in plaats van ze hun behoefte te laten doen in de tuin …

7. Je ontdekt iets nieuws

Als je eens een maandje niet maait, kom je tot nieuwe inzichten. Misschien ontdek je dat een keer in de drie weken maaien ook genoeg is, of dat je wat langer gras eigenlijk mooier vindt. Wellicht kom je erachter dat klaver lekker zacht is en dat je daar meer van wilt. Of dat je te vaak de sproeier gebruikte. Experimenteer en leer!

8. Je kunt ook een stukje gazon niet maaien

Een pad door lang gras maaien

Vind je een strak gazon gewoon mooi en is Maai Mei niet wat te extreem voor je? Sluit dan een compromis. Maai bijvoorbeeld slechts een deel van je gazon, of maai er een pad doorheen. Zo kun je toch wat doen voor bestuivers en wennen aan het idee van niet maaien. Misschien word je wel zo enthousiast dat je volgend jaar alsnog de grasmaaier laat staan …

9. Misschien wil je geen gazon meer

alternatieven voor gras

Natuurlijk, een gazon is leuk om een balletje op te trappen. Maar waarvoor gebruik je het verder? Het kan zomaar gebeuren dat je het zó fijn vindt om niet meer te maaien, dat je helemaal geen traditioneel gazon meer wilt. Gelukkig liggen er genoeg alternatieven op je te wachten waarmee je de ruimte beter benut. Zoals een bloemenweide met inheemse planten of een ‘gazon’ van droogtetolerante vetplanten, of … Mogelijkheden te over!

Meer doen voor de biodiversiteit

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu