
Een kleine achtertuin is een leuke uitdaging! Met slimme beplanting en andere ruimtebesparende ideeën wordt jouw kleine tuin een plek die je ten volle benut, zonder dat het vol aanvoelt. Een goed tuinontwerp is hierbij het halve werk. Wij geven je een heleboel tuininspiratie met 17 tips.
Lees verder onder de advertentie
Zo kun je jouw kleine achtertuin slim inrichten

In een kleine achtertuin is het de kunst om de balans te vinden tussen praktische elementen (klikobakken, zitplekken, een compostbak, opbergruimte e.d.) en… simpelweg een mooie, gezellige tuin creëren waarin jij je fijn voelt. Maar het moet natuurlijk niet te krap aanvoelen. Met een aantal eenvoudige ideeën kun je ruimte besparen en jouw kleine tuin slim inrichten. Dit zou je allemaal kunnen overwegen:
Wekelijks tuintips in je mail
1. De juiste verhouding

In een kleine tuin zijn mensen al snel geneigd om zuinig te worden, met krappe borders rond een zo groot mogelijk gazon of terras. Bij het tuinontwerp van een kleine achtertuin werkt een verhouding van ongeveer 50% planten en meubels tegenover 50% bestrating of vlonders het beste. Zo creëer je een harmonieuze ruimte, zonder dat het rommelig oogt.
2. Maak royale borders

Vul je borders zo royaal en hoog mogelijk, want dan ogen ze ruimtelijker. Ter inspiratie: gebruik lange bloembollen zoals allium, agapanthus of lelies om hoogte te creëren zonder veel grondruimte in beslag te nemen. Creëer accenten met siergrassen en bolvormige bloemen, en plant groenblijvende struiken die de tuin het hele jaar structuur geven. Obelisken met klimplanten zoals lathyrus zorgen voor extra hoogte zonder te breed uit te groeien.
3. Grote potten als blikvanger in je kleine tuin

Bloempotten kunnen een kleine ruimte compleet veranderen. In een kleine achtertuin kun je beter voor één of enkele forse exemplaren kiezen, dan een heleboel kleine. Je gebruikt grote potten of bakken om het oog verder de tuin in te leiden, waardoor de ruimte groter lijkt.
Tuinieren in potten en bakken
Haal het beste uit je terras € 9.99
- Zo kies je de juiste planten
- De beste verzorgingstips
- Het hele jaar door kleur en sfeer

4. Ruimtelijk groen

In een kleine tuin is een gazon niet echt de moeite waard. Het benadrukt alleen maar de geringe omvang van je achtertuin. Overweeg bloeiende bodembedekkers als kruiptijm of loopkamille voor onderhoudsarm groen. Of kies voor grind, dat creatieve beplanting toelaat én de tuin groter laat lijken omdat het licht is.
5. Meerlaags tuinontwerp van een kleine achtertuin

Om genoeg plek te kunnen bieden aan planten, kies je voor verhoogde bedden op verschillende lagen. Zo kun je elke vierkante centimeter gebruiken en je planten alles geven wat ze nodig hebben op de plek met de beste ligging, zelfs als je arme grond hebt. Hergebruik hiervoor pallets, oude stenen of zelfs strobalen. En als je de rand van een verhoogd bed extra breed maakt, heb je ook meteen een zitje.
6. Beperk je plantenkeuze

Deze tip geldt net zozeer voor het ontwerp van je voortuin als voor je kleine achtertuin: te veel verschillende planten met te veel verschillende kleuren kunnen een onrustig spikkeleffect geven. Door grotere groepen planten in dezelfde kleur te planten, heeft je tuin meer samenhang en daardoor lijkt hij groter. Ga bijvoorbeeld voor meerdere soorten salvia’s, of kies alleen maar blauwe bloemen en/of combineer ze uitsluitend met planten met paarse bloemen.
7. Kies voor koele kleuren

Ga je je kleine tuin inrichten? Zorg dan voor eenheid door kozijnen en een eventuele veranda in dezelfde lichte kleur als de plantenbakken en andere meubels te schilderen. De juiste kleuren kunnen je kleine achtertuin groter laten lijken. Kleuren van de koele kant van het kleurenwiel, zoals blauw en paars, lijken verder weg, terwijl warme kleuren zoals rood en oranje juist naar voren komen. Door te kiezen voor een palet met koelere tinten, creëer je optisch meer ruimte in je tuin.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
8. Deel de ruimte op

Leg een bochtig pad aan dat de illusie wekt dat de achtertuin langer is dan hij in werkelijkheid is. Als je niet kunt zien wat er om de hoek ligt, lijkt de ruimte groter. Dat komt doordat je blik heen en weer wordt geleid in plaats van rechtstreeks naar de achterkant van de tuin. Zoiets als een pergola kan je kleine tuin ook mooi opdelen. Door verschillende zones te creëren, maak je je tuin niet alleen ruimtelijker, maar ook interessanter.
9. De kracht van herhaling

Maak clusters. Door een element te herhalen – zoals een rij met drie identieke potten of een groepje buxusbollen langs een pad – leid je de blik en creëer je een rustig en ritmisch tuinontwerp voor je kleine achtertuin.
10. Een hangmand is zo gevuld

Een hangmand is ideaal voor extreem kleine tuinen, omdat hij geen grondoppervlak inneemt, maar wel maandenlang kleur geeft. Goede plantkeuzes zijn begonia’s, hangpetunia’s, Argyranthemum, lobelia’s, pelargoniums en nemesia – die bloeien langdurig. Of ga voor eetbare planten in je ‘hanging basket’, zoals tomaat (foto) of aardbeien.
11. Camoufleren kun je leren

In elke tuin heb je te maken met een aantal praktische elementen: een tuinschuur, kliko, schutting of regenton… Ze nemen aardig wat ruimte in, maar gelukkig zijn er prima oplossingen om ze te verbergen in het groen:
- Plaats een trellisscherm die je laat begroeien met groenblijvende klimplanten, of zet er varens in potten omheen.
- Plaats een groen dak met sedum zoals huislook of vetkruid. Het trekt nuttige insecten aan en ziet er het hele jaar goed uit, zonder dat je het water hoeft te geven.
- Als je een schuur of opbergruimte in een groene tint schildert, gaat hij meer op in de achtergrond.
12. Maak een mini-moestuin

Op één vierkante meter kun je al een moestuin beginnen en genieten van een rijke oogst, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Richt je in jouw kleine achtertuin op de snelgroeiende gewassen of compacte planten. Lente-uitjes zijn al na acht weken klaar voor de oogst, radijsjes binnen vier weken, en snelgroeiende sla kweken en wortels zaaien (zoals ‘Nantes 2’) kan perfect in bakken. En… tuinier de hoogte in! Probeer stokbonen, klimmende pompoenen en komkommers.
Mini-moestuin
Kleine ruimte, grote oogst € 12.99
- Welke gewassen passen altijd?
- Kweken en zaaien voor jaarrond oogst
- Tips en adviezen van experts

13. Ruimtebesparende zitjes

Meubels worden vaak gezien als bijzaak, maar als er weinig ruimte is, moeten ze echt deel uitmaken van het ontwerp van je kleine achtertuin. Je kunt ruimte besparen door een zitplaats in te bouwen. Dek een keermuur af met een mooie balk of maak van een bank ook een opbergplek.
14. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegels laten een kleine tuin groter lijken doordat ze het licht weerkaatsen. Een vintage spiegel uit de kringloopwinkel kan bijvoorbeeld veel sfeer toevoegen (en is een perfecte tip als je tuiniert met een klein budget). De randen kun je verdoezelen met klimplanten. Verklein het risico dat er vogels tegenaan vliegen door kleinere spiegels te gebruiken en er luchtige planten of trellisschermen voor te zetten.
15. Leg een kleine vijver aan

Een vijver aanleggen voegt spanning, licht en weerspiegeling toe, en het zal tuinvogels en andere dieren aantrekken. Waterelementen heb je ook in kleine formaten, van borrelende fonteintjes tot vijvers in potten en bakken. Tip: hergebruik bijvoorbeeld een oude tinnen teil door die te bekleden met folie en te vullen met regenwater, of maak er een moerasbak van.
16. Geen schroom, kies een boom

Een boom in een kleine achtertuin? Jazeker, daarmee creëer je juist meer diepte en afwisseling, en onderbreek je het blikveld. Kies voor een kleine boom die in meerdere seizoenen mooi is, zoals een sierappel, een krentenboompje (Amelanchier lamarckii), kweepeer of een andere fruitboom in een kleine tuin.
17. Tuinier de hoogte in

The sky is the limit! Verticaal tuinieren is natuurlijk de ideale manier om ruimte te besparen in een kleine tuin: minimale grondruimte en een maximaal effect. Hoge muren zo laten begroeien dat ze het hele jaar mooi zijn vraagt om verschillende (groenblijvende) klimplanten. Hangplanten, tuinkruiden, leibomen in waaiervorm, snelgroeiende eenjarige klimplanten en klimplanten met bloemen kunnen allemaal een rol spelen in een kleine achtertuin.